Exit Media sadržaj
Exit Media

Exit Media (56)

Ocijeni...
(0 glasova)

U posljednjih deset godina zabilježen je značajan porast mladih koji uživaju u heroinu u Bosni i Hercegovini, a na osnovi neizravnih pokazatelja taj broj iznosi više od 10.000 heroinskih ovisnika, prema podacima UN-a.

Do nagloga porasta broja ovisnika u Bosni i Hercegovini posebno je došlo u periodu poslije rata, jer je položaj BiH na takozvanoj balkanskoj ruti trgovine narkoticima doprinijelo i povećanoj dostupnosti narkotika.

“Većina mladih započinje svoju ‘karijeru drogiranja’ pušenjem marihuane, pijenjem alkohola, a potom ekperimentiranjem sa psihostimulansima (Amfetamini, Ecstasy), opijatskim analgeticima (Tramadol), benzodiazepinima (Apaurin, Lexillium, Xanax i sl)” naglašava u razgovoru za Radiosarajevo.ba neuropsihijatrica Snježana Marjanović Lisac, šefica odjeljenja za narkomaniju Zavoda za bolesti ovisnosti Sarajevske županije.

Prema njezinim riječima, u fazi ekperimentiranja u većini slučajeva droga u početku ima blagotvorne i često ugodne efekte.

“Mladi čovjek ulazi u svijet droge postupno i s neosnovanom iluzijom i uvjerenjem da može kontrolirati upotrebu droga. Uobičajeni način razmišljanja je ‘to je samo zabava’, ‘uzimam samo vikendom’, ‘mogu stati kada odlučim’. Ova faza je poznata kao faza ‘medenoga mjeseca’ s drogama. U ovoj fazi se i širi ‘ideja drogiranja’ među prijateljima, parterima i vršnjacima”, ističe Marjanović Lisac.

Nakon “medenog mjeseca” s drogama, mladi čovjek ulazi u sljedeću fazu, a to je eksperimentiranje s teškim opijatima poput heroina, uslijed čega dolazi do poremećaja metabolizma i funkcionalnosti živčanoga sustava takozvanih centara ugode...

Ocijeni...
(1 glasova)

Majka. Kćerka. Supruga. Sestra. Na bihaćkom Islamskom pedagoškom fakultetu protekle dvije sedmice upriličeni su dani aktivizma protiv nasilja nad ženama, a brojne aktivnosti privukle su pažnju studenata te podsjetile na važnost problema porodičnog, a posebno nasilja nad ženama.

Koordinatorica projekta "16 dana aktivizma protiv nasilja u porodici" Anita Ramulić, asistentica na pomenutom fakultetu, organizirala je set radionica za studente, kao i nekoliko promocija filmova koji se bave ovom tematikom. Prikazani su filmovi "Mission Rape a Tool of War", kao i domaći igrano-dokumentarni film "Pucanj u dušu" krajiškog režisera Enesa Hotića, a u kojem je prikazano stradanje žena na našim prostorima tokom devedesetih godina.

Učešće u projektu uzele su i članice udruženja "Žene sa Une" i "Nahla" - direktorica Aida Behrem je govorila o radu Sigurne kuće u Bihaću, a prof. Elma Begić je održala radionicu na temu "Gdje se nalazim? - različite uloge u društvu", dok je mr. Dijana Sulejmanović, viša asistentica na IPF-u, putem psihodrame pokazala studentima prve godine s kakvim teškoćama i ograničenjima se svakodnevno suočava tipična žena - žrtva nasilja. Kao uvod u psihodramsku radionicu, prikazan je i Hotićev kratkometražni igrani film o vršnjačkom nasilju "Bol moje tišine".

Dr. Hajrudin Hodžić, v.d. dekana Islamskog pedagoškog fakulteta je, ističući važnost ovakvih projekata, izrazio nadu da će saradnici i nastavnici IPF-a nastaviti s aktivnim radom na podizanju svijesti društvene zajednice o problemima i potrebama svih kategorija stanovništva.

pucanjudusubihac2018a

Ocijeni...
(0 glasova)

Ocijeni...
(0 glasova)

snimanjenanefatefilmkamenolom1

Jučer su u Sanskom Mostu, u naselju Zdena, tačnije na lokalitetu napuštenog kamenoloma, rađeni dijelovi igranih scena (rekonstrukcija) za potrebe dokumentarnog filma radnog naslova ''Bošnjačka heroina - nana Fata Orlović''.

Na snimanju je učestvovalo 15-tak glumaca i statista, kao i tehnička ekipa multimedijalnog servisa Exit Meda. Snimljeni su fragmenti stradanja nedužnih civila koji su 1995. godine svirepo ubijeni u srebreničkom genocidu.

Radi se o još jednom dokumentarnom filmu iz produkcije Exit Media, autora Enesa Hotić, koji govori o sizifovskoj borbi i pravnom nonsensu utjelovljenom u slučaju starice Fate Orlović iz sela Konjević Polje nadomak Bratunca. Naime, potpuno bespravno Pravoslavna crkva je u njenom dvorištu 1996. godine izgradila objekat koji i danas netaknut stoji na istom mjestu. Ona je odlučno sama krenula u borbu protiv vjetrenjača, ali nakon bezbroj tužbi, ročišta i sudskih presuda u njenu korist, crkva još uvijek nije uklonjena. Ovo je reprezentativan primjer koji oslikava svu gorčinu života povratnika Bošnjaka u manji bosansko-hercegovački entitet. Nana Fata je u međuvremenu postala neka vrsta bosanskog Nelsona Mandele, simbol povratničkog prkosa.

Scenarij filma potpisuje Nermin Spahić. Ovom prilikom se zahvaljujemo gosp. Edinu Seferoviću, predstavniku Muzeja oslobodilaca Sanskog Mosta i KES Kondor iz Sanskoga Mosta na nesebičnoj podršci.

Pokrovitelj ovog značajnog projekta je Savez bošnjačkih NVO.

(NV)

 

Ocijeni...
(0 glasova)

Jučer je na Fakultetu zdravstvenih studija u Bihaću održana prva studentska naučna konferencija pod nazivom "Pojavnost socijalno-patoloških ponašanja u USK-u". Ovaj događaj su organizirali studenti 2. godine Sestrinstva, a u okviru redovnih vježbi iz predmeta Socijalna patologija.

Moderator konferencije je bila mr. Dijana Sulejmanović, viši asistent na ovom fakultetu, a u uvodnom dijelu je prikazan kratkometražni film "Zanatlije" autora Enesa Hotića koji govori o fenomenu prosjačenja.

Inače, ideju predmetne asistentice Sulejmanović za održavanje studentske naučne konferencije od početka su podržali dekan dr Ekrem Pehlić, prodekan za nastavu dr. Asmir Aldžić te predmetni profesor dr. Hariz Šarić.

Studenti su izlagali radove koje su izradili u toku proteklog semestra, a u kojima su prikazali podatke o pojavnosti oblika socijalno-patoloških ponašanja u općinama Unsko-sanskog kantona, sa naglaskom na opasnosti alkoholizma, toksikomanije, maloljetničke delinkvencije te suicidalnosti.

Poseban doprinos dali su studenti druge godine Sanitarnog inženjerstva koji su podržali svoje kolege te kao publika uveličali ovaj događaj.

Prilikom zatvaranja studentske konferencije "Pojavnost socijalno-patoloških ponašanja u USK-u", predloženo je da se i naredne godine nastavi ovakav vid promocije rada studenata bihaćkog Fakulteta zdravstvenih studija.

(Exitmediafilm.com)

Ocijeni...
(0 glasova)

Ovaj kratkometražni film nas podsjeća da je ramazan, pored posta kao osnovnog ibadeta koji ga karakteriše, velika sezona za činjenje dobra.

Ramazan kod vjernika inicira empatiju, altruizam i opći društveni aktivizam.

Ovaj plemeniti mjesec nas podsjeća da se dobro dobrim vraća...

(Exitmediafilm.com)

Ocijeni...
(1 glasova)

Posmatram kroz prozor lice dječaka dok stoji, nepomičan i tih. On me ne vidi niti zna da sam tu. U njegovim očima nalazim pogled Denisa, Mahira, Alekse, stotine i stotine pogleda nečije djece. Naše djece. Mog djeteta. Lice je drugo, i prozor je drugi. Ali pogled, pogled je uvijek isti.

Gdje smo? Zašto šutim? Zašto mu ne pomognem, a znam, vidim da me treba? Zašto je moj krik nijem, a moji udovi ne slušaju naređenje srca, mozga, obraza mi?

Da vrisnem, moj vrisak bi se do neba čuo. U njemu bi bilo i „Nemoj“ i „Da se nisi usudio“ i „Samo probaj, vidjećeš ti“ i „Preklinjem te, stani“. Da zaplačem, u mojoj suzi bi bila tuga i oca i majke, i brata i sestre, i nezavoljene mu prve ljubavi, i nerođenog mu djeteta. Da se mogu pokrenuti, moje bi ga tijelo podržalo, ako padne da ga manje zaboli. Evo mene, tu sam, imaš nekog, nisi sam. Ostani sa mnom. Nemoj. Nemoj! Nemoj!!!

Najava: Gdje smo? Zašto šutim? Zašto mu ne pomognem, a znam, vidim da me treba? Zašto je moj krik nijem, a moji udovi ne slušaju naređenje srca, mozga, obraza mi?

Podsjećanja radi, kratkometražni film ''Bol moje tišine'' tematizira problem vršnjačkog nasilja, a snimljen je uz finansijsku podršku Općine Sanski Most i Saveza BNVO-a.

Pogledajte trailer na sljedećem LINKU.

(Exitmediafilm.com)

 

Ocijeni...
(1 glasova)

​Sinoć je u prepunom amfiteatru Islamskog pedagoškog fakulteta održana bihaćka premijera filma Enesa Hotića "Bol moje tišine."

Učesnici promocije filma bili su Enes Hotić, autor filma, glumci Davud Hotić i Hamza Salešević te Dijana Sulejmanović, viši asistent pri Univerzitetu i menadžer projekta "Imaš li 17 minuta da čuješ moju priču?". Bihaćkoj premijeri filma prisustvovalo je više od stotinu studenata Islamskog pedagoškog fakulteta i Fakulteta zdravstvenih studija, predstavnici nekoliko nevladinih organizacija te gdin. Haris Omanović, direktor JU Pedagoški zavod USK-a.

Promocija je počela nastupom Najde Ramić, studentice IPF-a, koja je publici pročitala svoj sastav na temu neophodnosti prevencije vršnjačkog nasilja, nakon čega su se Mirza Sadiković i Azra Burzić, studenti Fakulteta zdravstvenih studija, pridružili Hamzi Saleševiću u pričanju ispovijesti oca, posmatrača i nasilnika iz filma. Hamza Salešević, koji u filmu tumači ulogu nasilnika, emotivno i izražajno je pročitao sastav "Imaš li 17 minuta da čuješ moju priču?" o uzrocima nasilnog ponašanja. Autor filma, Enes Hotić, govorio je svojim dosadašnjim projektima te najavio nastavak filma "Bol moje tišine", što je izazvalo oduševljenje prisutnih. Glavni glumac, Davud Hotić, podijelio je s prisutnima svoje utiske o samom filmu te se prisjetio atmosfere sa snimanja, naglasivši da mu je zadovoljstvo što je dobio priliku da bude dio ovog projekta.
U posebno emotivnom i poučnom obraćanju, prof. Izet Terzić, prodekan na IPF-u, podsjetio je na potrebu za međusobnom podrškom i zaštitom slabijih, a dekan IPF-a, prof. Fuad Sedić, naglasio je važnost zapošljavanja psihologa u školama, kao i uključivanje socijalnih pedagoga u postojeće školske stručne timove.
Dijana Sulejmanović je govorila o slučajevima vršnjačkog nasilja u osnovnim školama i problemu neprepoznavanja važnosti školskih psihologa, za koje se ne dopušta zapošljavanje na neodređeno vrijeme te osnovci u našem kantonu nemaju adekvatnu pomoć i podršku. Sulejmanovićeva se zahvalila Islamskom pedagoškom fakultetu za podršku i promociju projekta "Imaš li 17 minuta da čuješ moju priču?",koji će uskoro biti predstavljen i u drugim općinama USK-a.

Inače, Islamski pedagoški fakultet je jedina članica bihaćkog Univerziteta koja se uključila u međunarodno obilježavanje potrebe prevencije vršnjačkog nasilja te najavljuju nastavak podrške projektima koji se bave ovom problematikom.

(Nasevijesti.com)

Pogledaj foto OVDJE

Ocijeni...
(0 glasova)

Film Enesa Hotića "Bol moje tišine", nakon sanske i sarajevske, ove sedmice je imao i svoju europsku premijeru.

Prikazan je na Islamskom univerzitetu Roterdama u Holandiji, gdje psihologinja OŠ Mahala iz Sanskog Mosta Dijana Sulejmanović boravi ovih dana kao predstavnica bihaćkog Univerziteta i drži predavanja studentima osnovnih i master studija.

U okviru jedne od planiranih lekcija, prikazan je i film snimljen u OŠ Mahala. Iako je ostatak ekipe, opravdano, bio odsutan, promocija filma se nastavlja krajem ovog mjeseca kada će autor Enes Hotić te glumci Mensur Seferović i Jasmin Talić učestvovati na okruglom stolu pod nazivom "Imas li 17 minuta da čujes moju priču?" u Bihaću, a krajem aprila i u Sarajevu.

Obje promocije će se održati na državnim fakultetima - bihaćka na Islamskom pedagoškom fakultetu, a sarajevska na Filozofskom fakultetu i to u okviru naučnog skupa iz psihologije.

Podsjećanja radi, kratkometražni film ''Bol moje tišine'' tematizira problem vršnjačkog nasilja, a snimljen je uz financijsku podršku Općine Sanski Most i Saveza BNVO-a. 

(Nasevijesti.com)

Ocijeni...
(1 glasova)

Sinoć je u prepunoj sali kina “Sana” održana premijera filma Enesa Hotića “Bol moje tišine”.20180223 193918

Pretpremijera je, podsjećamo, održana u jutarnjim satima u “Swankyu”, a svečana premijera svakako je događaj koji će Sanski Most dugo pamtiti. Sala kina “Sana” bila je ispunjena do posljednjeg mjesta pa su naknadno unosene stolice za brojne zvanice i posjetioce.

Premijeri je, pored autora filma, prisustvovala i kompletna glumačka ekipa, prosvjetni radnici, direktori javnih ustanova, predstavnici nevladinog sektora, kao i vlasti općinskog nivoa te roditelji i djeca našeg grada.

Iako sam film traje 17 minuta, uvodne govore su održali  Meho Batic, direktor škole u kojoj je sniman film, općinski načelnik Faris Hasanbegovic, pred. Saveza BNO Mirsad ef. Spahić i autor Enes Hotić, a posebno oduševljenje prisutnih izavalo je obraćanje najmlađih glumaca Hamze, Enisa, Emine i Sare.

Nakon premijere je uslijedio after- party, a ekipa filma “Bol moje tišine” već u srijedu putuje na sarajevsku premijeru, nakon čega će uslijediti i bihaćka, kao i promocija filma na Islamskom univerzitetu u Roterdamu (Holandija), a u okviru gostujućeg predavanja Dijane Sulejmanović, psihologinje OŠ “Mahala” i saradnice bihaćkog Univerziteta.

Nakon sto se “Bol moje tišine” prikaže u navedenim gradovima, ekipa će posjetiti osnovne i srednje škole u našem gradu i prikazati film učenicima i nastavnicima.

Posebnu pohvalu sinoć je dobio i portal www.inmedia.ba, medijski sponzor ovog filma.

(Inmedia.ba)

Pogledajte fotogaleriju OVDJE.

Stranica 1 od 4

S5 Box