Exit Media sadržaj
Exit Media

Exit Media (52)

Ocijeni...
(0 glasova)

Jučer je na Fakultetu zdravstvenih studija u Bihaću održana prva studentska naučna konferencija pod nazivom "Pojavnost socijalno-patoloških ponašanja u USK-u". Ovaj događaj su organizirali studenti 2. godine Sestrinstva, a u okviru redovnih vježbi iz predmeta Socijalna patologija.

Moderator konferencije je bila mr. Dijana Sulejmanović, viši asistent na ovom fakultetu, a u uvodnom dijelu je prikazan kratkometražni film "Zanatlije" autora Enesa Hotića koji govori o fenomenu prosjačenja.

Inače, ideju predmetne asistentice Sulejmanović za održavanje studentske naučne konferencije od početka su podržali dekan dr Ekrem Pehlić, prodekan za nastavu dr. Asmir Aldžić te predmetni profesor dr. Hariz Šarić.

Studenti su izlagali radove koje su izradili u toku proteklog semestra, a u kojima su prikazali podatke o pojavnosti oblika socijalno-patoloških ponašanja u općinama Unsko-sanskog kantona, sa naglaskom na opasnosti alkoholizma, toksikomanije, maloljetničke delinkvencije te suicidalnosti.

Poseban doprinos dali su studenti druge godine Sanitarnog inženjerstva koji su podržali svoje kolege te kao publika uveličali ovaj događaj.

Prilikom zatvaranja studentske konferencije "Pojavnost socijalno-patoloških ponašanja u USK-u", predloženo je da se i naredne godine nastavi ovakav vid promocije rada studenata bihaćkog Fakulteta zdravstvenih studija.

(Exitmediafilm.com)

Ocijeni...
(0 glasova)

Ovaj kratkometražni film nas podsjeća da je ramazan, pored posta kao osnovnog ibadeta koji ga karakteriše, velika sezona za činjenje dobra.

Ramazan kod vjernika inicira empatiju, altruizam i opći društveni aktivizam.

Ovaj plemeniti mjesec nas podsjeća da se dobro dobrim vraća...

(Exitmediafilm.com)

Ocijeni...
(1 glasova)

Posmatram kroz prozor lice dječaka dok stoji, nepomičan i tih. On me ne vidi niti zna da sam tu. U njegovim očima nalazim pogled Denisa, Mahira, Alekse, stotine i stotine pogleda nečije djece. Naše djece. Mog djeteta. Lice je drugo, i prozor je drugi. Ali pogled, pogled je uvijek isti.

Gdje smo? Zašto šutim? Zašto mu ne pomognem, a znam, vidim da me treba? Zašto je moj krik nijem, a moji udovi ne slušaju naređenje srca, mozga, obraza mi?

Da vrisnem, moj vrisak bi se do neba čuo. U njemu bi bilo i „Nemoj“ i „Da se nisi usudio“ i „Samo probaj, vidjećeš ti“ i „Preklinjem te, stani“. Da zaplačem, u mojoj suzi bi bila tuga i oca i majke, i brata i sestre, i nezavoljene mu prve ljubavi, i nerođenog mu djeteta. Da se mogu pokrenuti, moje bi ga tijelo podržalo, ako padne da ga manje zaboli. Evo mene, tu sam, imaš nekog, nisi sam. Ostani sa mnom. Nemoj. Nemoj! Nemoj!!!

Najava: Gdje smo? Zašto šutim? Zašto mu ne pomognem, a znam, vidim da me treba? Zašto je moj krik nijem, a moji udovi ne slušaju naređenje srca, mozga, obraza mi?

Podsjećanja radi, kratkometražni film ''Bol moje tišine'' tematizira problem vršnjačkog nasilja, a snimljen je uz finansijsku podršku Općine Sanski Most i Saveza BNVO-a.

Pogledajte trailer na sljedećem LINKU.

(Exitmediafilm.com)

 

Ocijeni...
(1 glasova)

​Sinoć je u prepunom amfiteatru Islamskog pedagoškog fakulteta održana bihaćka premijera filma Enesa Hotića "Bol moje tišine."

Učesnici promocije filma bili su Enes Hotić, autor filma, glumci Davud Hotić i Hamza Salešević te Dijana Sulejmanović, viši asistent pri Univerzitetu i menadžer projekta "Imaš li 17 minuta da čuješ moju priču?". Bihaćkoj premijeri filma prisustvovalo je više od stotinu studenata Islamskog pedagoškog fakulteta i Fakulteta zdravstvenih studija, predstavnici nekoliko nevladinih organizacija te gdin. Haris Omanović, direktor JU Pedagoški zavod USK-a.

Promocija je počela nastupom Najde Ramić, studentice IPF-a, koja je publici pročitala svoj sastav na temu neophodnosti prevencije vršnjačkog nasilja, nakon čega su se Mirza Sadiković i Azra Burzić, studenti Fakulteta zdravstvenih studija, pridružili Hamzi Saleševiću u pričanju ispovijesti oca, posmatrača i nasilnika iz filma. Hamza Salešević, koji u filmu tumači ulogu nasilnika, emotivno i izražajno je pročitao sastav "Imaš li 17 minuta da čuješ moju priču?" o uzrocima nasilnog ponašanja. Autor filma, Enes Hotić, govorio je svojim dosadašnjim projektima te najavio nastavak filma "Bol moje tišine", što je izazvalo oduševljenje prisutnih. Glavni glumac, Davud Hotić, podijelio je s prisutnima svoje utiske o samom filmu te se prisjetio atmosfere sa snimanja, naglasivši da mu je zadovoljstvo što je dobio priliku da bude dio ovog projekta.
U posebno emotivnom i poučnom obraćanju, prof. Izet Terzić, prodekan na IPF-u, podsjetio je na potrebu za međusobnom podrškom i zaštitom slabijih, a dekan IPF-a, prof. Fuad Sedić, naglasio je važnost zapošljavanja psihologa u školama, kao i uključivanje socijalnih pedagoga u postojeće školske stručne timove.
Dijana Sulejmanović je govorila o slučajevima vršnjačkog nasilja u osnovnim školama i problemu neprepoznavanja važnosti školskih psihologa, za koje se ne dopušta zapošljavanje na neodređeno vrijeme te osnovci u našem kantonu nemaju adekvatnu pomoć i podršku. Sulejmanovićeva se zahvalila Islamskom pedagoškom fakultetu za podršku i promociju projekta "Imaš li 17 minuta da čuješ moju priču?",koji će uskoro biti predstavljen i u drugim općinama USK-a.

Inače, Islamski pedagoški fakultet je jedina članica bihaćkog Univerziteta koja se uključila u međunarodno obilježavanje potrebe prevencije vršnjačkog nasilja te najavljuju nastavak podrške projektima koji se bave ovom problematikom.

(Nasevijesti.com)

Pogledaj foto OVDJE

Ocijeni...
(0 glasova)

Film Enesa Hotića "Bol moje tišine", nakon sanske i sarajevske, ove sedmice je imao i svoju europsku premijeru.

Prikazan je na Islamskom univerzitetu Roterdama u Holandiji, gdje psihologinja OŠ Mahala iz Sanskog Mosta Dijana Sulejmanović boravi ovih dana kao predstavnica bihaćkog Univerziteta i drži predavanja studentima osnovnih i master studija.

U okviru jedne od planiranih lekcija, prikazan je i film snimljen u OŠ Mahala. Iako je ostatak ekipe, opravdano, bio odsutan, promocija filma se nastavlja krajem ovog mjeseca kada će autor Enes Hotić te glumci Mensur Seferović i Jasmin Talić učestvovati na okruglom stolu pod nazivom "Imas li 17 minuta da čujes moju priču?" u Bihaću, a krajem aprila i u Sarajevu.

Obje promocije će se održati na državnim fakultetima - bihaćka na Islamskom pedagoškom fakultetu, a sarajevska na Filozofskom fakultetu i to u okviru naučnog skupa iz psihologije.

Podsjećanja radi, kratkometražni film ''Bol moje tišine'' tematizira problem vršnjačkog nasilja, a snimljen je uz financijsku podršku Općine Sanski Most i Saveza BNVO-a. 

(Nasevijesti.com)

Ocijeni...
(1 glasova)

Sinoć je u prepunoj sali kina “Sana” održana premijera filma Enesa Hotića “Bol moje tišine”.20180223 193918

Pretpremijera je, podsjećamo, održana u jutarnjim satima u “Swankyu”, a svečana premijera svakako je događaj koji će Sanski Most dugo pamtiti. Sala kina “Sana” bila je ispunjena do posljednjeg mjesta pa su naknadno unosene stolice za brojne zvanice i posjetioce.

Premijeri je, pored autora filma, prisustvovala i kompletna glumačka ekipa, prosvjetni radnici, direktori javnih ustanova, predstavnici nevladinog sektora, kao i vlasti općinskog nivoa te roditelji i djeca našeg grada.

Iako sam film traje 17 minuta, uvodne govore su održali  Meho Batic, direktor škole u kojoj je sniman film, općinski načelnik Faris Hasanbegovic, pred. Saveza BNO Mirsad ef. Spahić i autor Enes Hotić, a posebno oduševljenje prisutnih izavalo je obraćanje najmlađih glumaca Hamze, Enisa, Emine i Sare.

Nakon premijere je uslijedio after- party, a ekipa filma “Bol moje tišine” već u srijedu putuje na sarajevsku premijeru, nakon čega će uslijediti i bihaćka, kao i promocija filma na Islamskom univerzitetu u Roterdamu (Holandija), a u okviru gostujućeg predavanja Dijane Sulejmanović, psihologinje OŠ “Mahala” i saradnice bihaćkog Univerziteta.

Nakon sto se “Bol moje tišine” prikaže u navedenim gradovima, ekipa će posjetiti osnovne i srednje škole u našem gradu i prikazati film učenicima i nastavnicima.

Posebnu pohvalu sinoć je dobio i portal www.inmedia.ba, medijski sponzor ovog filma.

(Inmedia.ba)

Pogledajte fotogaleriju OVDJE.

Ocijeni...
(2 glasova)

Ocijeni...
(0 glasova)

Danas su naše učenike posjetili Enes Hotić i Jasmin Talić, kreativni tim koji već duže vrijeme osvaja priznanja i pohvale publike za stvaranje kratkometražnih i dugometražnih filmova u okviru Multimedijalnog servisa Exit Media o svakodnevnici i problemima običnog čovjeka.

Svi naši učenici, od prvog do devetog razreda, pogledali su njihov film "Ugašena mladost", te razgovarali s Enesom i Jasminom o ideji za snimanje ovakvog filma, poukama koje su izvukli iz same priče, te neophodnosti veće pažnje svih učesnika u saobraćaju, a posebno djece.
Koliko su se naša djeca poistovjetila sa glumcima, pokazuju i suzice na njihovim licima i zabrinutost da li su svi glumci dobro...

Svima preporučujemo da posjete stranicu www.exitmediafilm.com i pogledaju ostale filmove, a našim gostima se zahvaljujemo za druženje i uskoro ih očekujemo ponovo u našoj školi.
Molimo roditelje da iskoriste priliku i već danas razgovaraju sa svojom djecom kako da sigurno učestvuju u saobraćaju.

(OŠ Mahala Sanski Most)

 

 

ponedjeljak, 15 Maj 2017 00:00

U Beču prikazan film ''Pucanj u dušu''

Ocijeni...
(3 glasova)

pucanjudusubecDana 13.05.2017. godine IMPULS MEDIA je upriličila promociju dokumentarnog filma "Pucanj u dušu" u produkciji Exit Media koja je održana u Bošnjačkom kulturnom centru u saradnji sa Bosanskim akademskim udruženjem i Bošnjačkom nacionalnom fondacijom.

Film "Pucanj u dušu" sadrži potresne ispovijesti zlostavljanih žena, terekonstrukcije istinitih događaja i predstavlja samo mali dio istine o tragediji žena i muškaraca koji su prošli kroz najgore torture i poniženja samo zato što su se zvali drugačije i što su pripadali drugom narodu.

Gosti večeri su bili Munira Subašić, predsjednica Pokreta „Majke enklave Srebrenica i Žepa“ i Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida. Oboje su istakli važnost stalnog podsjećanja na počinjene zločine u prethodnoj agresiji na BiH i naglasili da bi Bošnjacima mogao prijetiti novi pokolj ukoliko se potisnu u zaborav stradanja i počinjeni ratni zločini iz prošlog rata.

Na promociji su među ostalih bili prisutni i predstavnici nekoliko Bečkih udruženja koji su ostali vidno potrešeni nakon završetka filma i iskazali svoju podršku radu udruženja koja neumorno rade na buđenju svijesti o ratnim stradanjima  i dokumentovanju ratnih zločina. Nakon zvaničnog programa prisutni su imali priliku da obave pojedinačne razgovore sa gostima iz BiH i saznaju malo više od njihovom radu.

(Exitmediafilm.com)

Ocijeni...
(3 glasova)

filmbrcko2Sinoć je u Domu kulture Brčko upriličena premijera dokumentarno-igranog filma "Brčko – smrt na stotinu načina", koji govori o početku rata i etničkom čišćenju u Brčkom. 1a

U ovom filmu prikazane su i potresne ispovijedi i fragmenti ljudskih sudbina iz ratnog vihora 1992. godine, zločini, logori, grobnice i zločinci kroz prizmu žrtava i svjedoka.

Film portretira stravični obrazac po kojem su te kobne godine mnogi gradovi opustošeni zbog velikonacionalističkih planova o prekrajanju državnih granica i fizičkom uklanjanju njihovih nedužnih stanovnika.

Organizatori su Udruženje "Prosvjetitelj" Brčko i Udruženje porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko distrikta BiH.

Prije početka filma predstavljen je multimedijalni servis ExitMedia, koji je zaslužan za produkciju, a ispunjenoj sali Doma kulture kratko su se obratili Anis Topčagić (predsjednik "Prosvjetitelja"), Ramiz Ahmetović (predsjednik Udruženja porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka), Džafer Deronjić (predsjednik Udruženja logoraša Brčko distrikta) i Enes Hotić (režiser filma).

U obraćanjima je upućena jasna poruka - da se ne zaboravi i nikome ne ponovi...

 

filmbrcko2

 filmbrcko3

 filmbrcko4

 

 (Otisak.ba)

Stranica 1 od 4

S5 Box