H.O. Dirhem sadržaj
ponedjeljak, 09 Juli 2018 00:00

HITAN APEL: Sedmočlanoj porodici Bašić hitno potreban krov nad glavom

Ocijeni...
(0 glasova)

dirhembasiciUvaženi prijatelji, još jednom je naša solidarnost i podrška prijeko potrebna našim sugrađanima u nevolji. Ovaj put se radi o sedmočlanoj porodici Bašić iz naselja Lendići kod Gračanice.

Informacije o teškom životu petero djece Bašića i njihovih roditelja, molba za pomoć i slike mjesta u kojem borave su bile veoma potresne, pa čak i za aktiviste koji se svakodnevno susreću sa mučnim životnim pričama.

Prijatelji iz MFS-EMMAUS su bili u posjeti kod Bašića i potvrdili neljudske uslove u kojima borave.

Tužno je što ponekad pored nas ljudi zaista pate nezapaženo, kao preživljavanje ove sedmočlane porodice iz naselja Lendići kod Gračanice. Nije njihova „kuća“ zabačena, nije da nemaju komšije, ali oni su sami, napušteni od svih da se bore kako znaju i umiju, da na svojim leđima nose velike probleme od kojih ne vide izlaz.

Kadira Bašić sa mužem i petero djece, Merjema, Muhamed, Harun, Razija i Almir žive u kući koja izgleda poput male zapuštene šumske kolibe. Uslova za život u njoj, možemo slobodno reći, nema. Na samom ulasku možete osjetiti jak udar vlage od kojeg se jedva diše. Zidovi prokisli, prekrivreni lišajevima. Dvije sobice sa namještajem koji je vjerovatno neko odbacio pa je dospio njima.

Muž je nezaposlen, bolestan. Njih sedmero žive od dječijeg doplatka i poneke dnevnice koju zarade fizičkim radom. Zbog porodičnih neprilika primorani su da godinama žive u toj kolibi koju svakog trenutka može da odnese klizište.

Humanitarna organizacija "Dirhem" se pridružuje široj akciji koju su pokrenuli prijetalji iz MFS-EMMAUS. Do sada je ta organizacija zajedno sa drugim plemenitim ljudima uspjela osigurati sredstva za plac na kojem bi se gradila kuća za porodicu Bašić, kao i 8.419,43 KM sredstava od ukupno 47 000 KM koliko je potrebno za izgradnju kuće. H.O. "Dirhem" Vas poziva da shodno svojim mogućnostima podržite ovu akciji kako bi djeca Bašića što prije dobila svoju kuću i osjetila radnost odrastanja u normalnim uslovima.

Ako svako od nas uradi ono što može, ovih pet mališana sijat će od sreće, a nagrada za Vaš trud i plemenitost je sigurna.

Vaše uplate i donacije, uz naznaku "za porodicu Bašić", možete izvršiti na račun:

Uplate iz inostranstva:

Beneficiary bank: RAIFFEISEN BANK DD BOSNA I HERCEGOVINA

SWIFT CODE: RZBABA2S

Address: Zmaja od Bosne bb Sarajevo BiH

Details of Beneficiary:

IBAN CODE: BA39 1610 3500 4290 0038

Full beneficiary name: Dirhem Udruženje Sanski Most

Full beneficiary address: Muhići 25

Uplate iz BiH:

Dirhem Udruženje Sanski Most

Žiro-račun: 1610 3500 4290 0038

79260, Sanski Most

Svrha: Pomoć porodici Bašić

PayPal: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

 

basici1

basici2

basici3

basici4

basici5

basici6

(dirhem.org)

Procitano 502 puta

S5 Box