Sadržaj iz rubrike Duhovnost
četvrtak, 05 Januar 2017 00:00

Osmijeh u odsustvu

Ocijeni...
(0 glasova)

smajliAutor: dr. Selman el-Avda

Preveo: Muhamed Ikanović

U trenutku dok je telefonski razgovarao sa svojim prijateljem, od kojeg su ga dijelile hiljade milja razdaljine, nešto ga je podstaklo da mu kaže: “Uvjerit ćeš me u svoju iskrenost ako mi se nasmiješ.” I zaista se nasmijao, želeći da njegov sagovornik osjeti zahvalnost i sreću zbog toga što mu se neko koga ne vidi nasmijao spontano i iskreno.

“…osmjehnuti se bratu muslimanu, to je sadaka.” (Buhari, Tirmizi i Ibn Hibban)

Ove riječi Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, primjenjivao je u svakodnevnom životu, što je potvrdio i Abdullah b. Haris b. Džezi, radijallahu anhu, rekavši: “Nisam vidio čovjeka da je bio više nasmijan od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.” (Ahmed i Tirmizi)

Tokom svoje bolesti i u danu preseljenja na ahiret, osmijeh nije silazio s njegovog lica. Ustao je iz bolesničke postelji i otkrio zastor koji je dijelio mesdžid od Aišine sobe u kojoj je boravio. Stajao je i posmatrao muslimane poredane u safove, dok mu je lice bilo poput lista mushafa, a potom se osmjehnuo i nasmijao. (Buhari i Muslim)

Na taj način postavio je temelje jedne vrste emocionalnog davanja koje se izdiže iznad materijalnog i pravi krug – halku u duhovnom svijetu.

Reče: “Nebesa su mračna i mrko gledaju!”

Rekoh: “Nasmiješi se! Dovoljno je mrkog pogleda na nebesima!”

Reče: “Vjetrovi jako zapuhaše!”

Rekoh: “Nasmiješi se!

Razočarenje neće zaustaviti te snažne vjetrove!”

Smijanje je osobina karakteristična za ljude i čovjek je jedino stvorenje na zemlji koje prima i šalje osmijeh.

U hadisu se pod riječima: “…svome bratu…”, ne misli samo na upućivanje osmijeha prilikom susreta, nego se misli i na održavanje međuljudskih odnosa koje osmijeh uljepšava, otklanjajući mnoge nelagode i pretjeranu uzdržljivost, i unoseći u bratsku vezu više svježine i duhovnosti.

Džerir b. Abdullah, radijallahu anhu, rekao je: “Od kada sam primio islam, nikada me Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nije vratio sa svojih vrata i nikada ga nisam vidio a da mi se nije nasmiješio.” (Buhari i Muslim)

Osmijeh je bio stalna Poslanikova, sallallahu alejhi ve sellem, navika, toliko izražena da se čak nasmiješio Fedali b. Umejru koji je pokušao da ga ubije.

Kako bi osmijeh postao tvoja stalna navika, potrebno je da uvježbavaš mišiće lica i osmjehuješ se bez ustezanja, stida ili nadmenosti. Ne obraćaj pažnju na one koji stalni osmijeh na licu smatraju znakom nedostatka inteligencije i autoriteta.

Neki se skoro neprimijetno osmjehuju krajem usana jer nisu navikli na upućivanje širokog i srdačnog osmijeha.

Onaj ko nije naviknut na upućivanje osmijeha, trebao bi da prakticira vježbanje smijeha ili da se pokušava nasmijati prisjećajući se nekog smiješnog prizora ili šale, i to će mu pomoći da se osmjehne nekome prilikom susreta.

Kada sretneš nekoga, ne pokušavaj u sjećanje prizvati negativnosti koje su dovele do nastanka problema između tebe i njega, ne prisjećaj se ni određenih metodoloških, ideoloških, stranačkih, mezhepskih, poslovnih ili porodičnih razilaženja, koja će te spriječiti da ga prijatno susretneš i navesti da škrtariš i na osmijehu.

Zar postoje razlozi koji će odvratiti čovjeka da ne vježba osmijeh kada su doktori počeli da ga koriste kao osnovu strategije liječenja koja se bazira na tehnikama opuštanja putem psiholoških metoda i posebnih vježbi?

Osmijeh nam pomaže u očuvanju psihičkog i tjelesnog zdravlja, pomaže pri spuštanju krvnog pritiska i poboljšava krvotok, jača imunitet organizma prema bolestima, životnim teškoćama i psihičkim pritiscima te pomaže mozgu da zadržava dovoljne količine kisika.

Često umjereno smijanje odmara čovjeka i čini ga stabilnijim, pa čak i smanjuje utjecaj depresivnih stanja kroz koja čovjek prolazi.

Lijepo je da osmijeh postane stalna navika našeg lica: “…da svoga brata susretneš nasmijanog lica.” (Muslim)

Osmijeh i umjereno smijanje pomažu u opuštanju organa, umirenju pulsa i napetost u arterijama.

Osmijeh najprije govori o tvojoj ličnosti: da si opušten, neopterećen problemima ili velikim brigama.

Osmijeh stvara osjećaj izravne povezanosti, čak i prije razgovora i selama, s osobom s kojom dolaziš u kontakt, bez obzira poznaješ li je od ranije ili ne, i na taj način uklanjaš prepreke i širom otvaraš puteve ka uspostavljanju komunikacije i ostvarenju cilja kojem stremiš.

Osmijeh je sadaka koju udjeljuješ samom sebi i koja te udaljava od oholosti, nadmenosti, umišljenosti, tuge i pesimizma.

Osmijeh je i sadaka koju daješ drugima jer im na taj način poklanjaš toplinu, sreću i otvaraš svoju dušu, naročito ako im iskreno kažeš šta u svom srcu osjećaš prema njima. Naravno, da bi osmijeh bio sadaka, ne smije biti usiljen, leden, izraz ljutnje, prijekora i prezira.

Osmjehni se svome bratu kada ga susretneš!

Nasmij mu se kada s tobom razgovara telefonom!

Neka se “zaraza” osmijeha prenese na druge i neka bratsku vezu prožme bogatstvo ljubavi, iskrenosti, lijepog mišljenja! Neka tvoje ponašanje bude protkano onim što zbližava, a ne onim što udaljava i što skrnavi veličinu lijepog ophođenja po kojem treba da se prepoznaje čovjek.

_______________________

Iz knjige: Stazama egoizma

(Minber.ba)

Procitano 696 puta

S5 Box