Sadržaj iz rubrike Kolumne
četvrtak, 18 Maj 2017 00:00

Uloga ´faraonskih´ vlasti u vrijeđanju simbola islama

Ocijeni...
(0 glasova)

sisi1Neprijateljska kampanja protiv islamskog identiteta podriva napore umjerenih pokreta i jača radikale.
Aktivisti demonstriraju protiv vrijeđanja svetinja.

KAIRO – Napadi i vrijeđanje islamskih simbola u Egiptu neprestano šokiraju egipatski narod, koji je odgajan u duhu njihovog poštivanja, što je pojedine navelo da govore kako je riječ o sistematskim napadima iza kojih stoji zvanična vlast.

Autor Youssef Ziedan nedavno je opisao vojskovođu Salahudina Ejubija u TV-intervjuu kao "najprezirniju historijsku ličnost'". Prije ovoga je izjavio da "Džamija Al-Aqsa [na koju se aludira u islamskoj tradiciji] nije ona u Jerusalemu, nego neki drugi objekat u blizini Mekke'". Ovakve izjave tada su smatrane oprečnima Kur'anu, u kojem se govori o Israu (Poslanikovom noćnom putovanju) u Jerusalem i ponižavanjem simbolike džamije Al-Aqsa.

Audiosnimci koji su procurili u javnost, a pripisuju se istom autoru, na kojima vodi razgovor s egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom al-Sisijem o "stvarnom mjestu džamije Al-Aqsa", gdje predsjednik traži od njega da to promovira, navelo je pojedine da vjeruju kako se napadi na svetinje dešavaju pod zvaničnim patronatom.

Prije incidenta kojim se vrijeđa ličnost Salahudina desilo se više slučajeva ponižavanja islamskih simbola. Tako je TV-voditelj Islam Behery u svojim TV-emisijama mjesecima napadao imama Buhariju. Zbog takvog ponašanja čak je bio i osuđen na zatvorsku kaznu. Na slobodu je pušten zahvaljujući predsjedničkom pomilovanju, što je iznenadilo mnoge u to vrijeme s obzirom na to da se u egipatskim zatvorima nalazi veliki broj nepravedno pritvorenih, pa je bilo preče da oni dobiju pomilovanje, a ne osoba koja vrijeđa osjećaje muslimana.

Šejh Mohamed Abdullah (poznat kao Šejh Mizo) u TV-intervjuu tvrdio je da je "on očekivani imam Mehdi". Kasnije je izjavio da se zapravo želio narugati zbog sličnosti u imenima.

Glumac Ashraf Abdel Baqi i njegova grupa priredili su pozorišnu predstavu u kojoj su pravili parodiju na historijske filmove o poslanstvu Muhammeda, što je izazvalo burne reakcije na društvenim mrežama.

Progon zbog suprotstavljanja vlastima
S druge strane, osoba koja izjavi nešto što je suprotno mišljenju egipatskih vlasti biva zlostavljana i progonjena. Tako je Ahmad Taha, bivši predsjednik Univerziteta Al-Azhar, odmah smijenjen s funkcije nakon što je proglasio nevjernikom novinara Islama Beheryja, koji je oslobođen zahvaljujući predsjedničkom pomilovanju. Iako se Taha izvinio zbog svojih riječi upućenih Beheryju, to ništa nije pomoglo.

Šejh Salem Abdul Jalil našao se u istoj situaciji kad je istjeran sa satelitskog kanala zbog tumačenja pojedinih ajeta koji se tiču vjerovanja onih koji smatraju da je Isus božanstvo, nakon čega mu je ministar vakufa zabranio da drži predavanja u džamijama.

Direktor egipatskog centra za izučavanje medija i javnog mnijenja Mustafa Khoudri ističe da trenutna dešavanja u Egiptu predstavljaju doslovnu primjenu smjernica u izvještaju američke političke organizacije RAND Corporation, objavljenom prije deset godina pod naslovom "Izgradnja umjerenih muslimanskih mreža". U izvještaju se poziva na "modificiranje" islama, a ne "islamista" kako bi bio u skladu sa savremenom stvarnošću.

Khoudri je rekao da izvještaj poziva na direktnu intervenciju u strukturu islama, počevši od napada na vjerske postulate islama.

Opasnost ove prakse ne počiva u njenim planerima ili ciljevima, smatra on. "To je kontekst koji se ne veže isključivo za kršćansko-cionistički projekt koji dolazi izvana već ukazuje na to da režim, pod krinkom borbe protiv islamskih elemenata, radi na izdaji vjerovanja muslimana u državi koja je muslimanska".

Ahmad Abu Zeid, istraživač Arapske opservatorije za slobodu medija, smatra da eskalacija sistematične medijske kampanje protiv vjerskih simbola i historije muslimanske zajednice dolazi nakon revolucije 25. januara s rastom popularnosti islamskog pokreta. Kontrarevolucija je poduzela kampanju koja je prošla kroz nekoliko razdoblja kako bi ih sasjekla u korijenu.

Smatra da trenutni talas ima za cilj unijeti sumnju u historijske simbole i osporiti palestinsko pravo, što korespondira sa generalnim usmjerenjem egipatskog režima, koji želi normalizaciju odnosa s Izraelom.

Jačanje radikala
Abu Zeid izražava uvjerenje da kontinuitet ovog pristupa dodatno etablira razdoblje patvorenog identiteta koji daje utemeljenje diktatorskom režimu, koji se bori protiv islamske kulture. Naglasio je da neprijateljska kampanja protiv islamskog identiteta podriva napore umjerenih pokreta i jača radikalne pokrete koji se žestoko suprotstavljaju tim kampanjama.

Glasnogovornik Selefijskog fronta Egipta Khaled Said na ovo pitanje gleda kao na kampanju koju provodi režim i njegovi saveznici iz pojedinih sekularističkih i sektaških redova koji ga podržavaju, s ciljem dokidanja određenih simbola islama u Egiptu.

Said spominje informacije da u sigurnosnim strukturama države postoje osobe koje su vodile medijske ekipe u vrijeme svrgnutog predsjednika Hosnija Mubaraka, pažljivo radile na jačanju društvene segregacije i zabavljale narod time. Izgleda da su se te ekipe vratile sa dolaskom trećeg režima od jula, smatra Said.

Sagovornik smatra i da je ovo usmjerenje štetno za jedinstvo zajednice. Osobe koje se pridržavaju postulata vjere različito reagiraju na ovakva dešavanja, čime se želi povećati nekontrolirano nasilje kod pojedinaca, a kompletno društvo izložiti destrukciji.

 

Abdullah Hamid (Al Jazeera)

Procitano 1357 puta

S5 Box