Sadržaj iz rubrike Kolumne
ponedjeljak, 16 April 2018 00:00

Sanski Most između „da“ i „ne“ projektu Termoelektrane

Ocijeni...
(0 glasova)

sanskimostJavnost u Sanskom Mostu sumnjičavo vrti glavom na najavu dolaska prljavih tehnologija u njihov kraj.
Piše: Midhat Dedić
Najavljen krajem prošle godine kao strateška investicija u BiH, projekat Rudnik i Termoelektrana Kamengrad u Sanskom Mostu, međutim, izaziva u gradu na Sani, mnogo više straha nego oduševljenja koje su iskazali promotori ove investicije - Agencija za unapređenje stranih investicija (FIPA) Bosne i Hercegovine, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, kineska grupacija China Energy Group i kompanija iz Posušja Lager d.o.o. čiji su predstavnici u novembru prošle godine u Budimpešti potpisali Memorandum o suradnji na realizaciji ovog projekta čija je procijenjena vrijednost 500 miliona eura.

Štaviše, ovdje većina sumnjičavo vrti glavom na najavu dolaska „prljavih tehnologija“ kojih se razvijene zemlje svijeta strateški odriču. Današnja podjela letaka građanima od strane aktivista Nezavisnog bloka u Sanskom Mostu sa sloganom „Rudnik DA, Termoelektrana NE“ ponovo je ukazala na strah i sumnje da bi ova „bjelosvjetska“ investicija sa termoelektranom snage 430 megavata u dva bloka u potpunosti uništila krajolik i vodotokove prekrasne doline i spriječila sva druga rješenja i perspektive razvoja ovog kraja.

„Sanski Most treba svoj ekonomski razvoj zasnivati na većim ulaganjima u razvoj malih i srednjih preduzeća, proizvodnji hrane za tržište, posebno zdrave hrane. Lokalna vlast treba raditi na izgradnji ambijenta za dolazak zainteresiranih firmi iz EU-a. Smatram da se Rudnik Kamengrad treba maksimalno osposobiti radi prodaje uglja postojećim termoelektranama“, smatra Nijaz Kadirić, kantonalni zastupnik u Skupštini Unsko-sanskog kantona.

Jedina zemlja koja gradi termoelektrane
Kadirić navodi kako se "umjesto pogrešne 'vizije' razvoja kroz kinesku termoelektranu treba okrenuti korištenju sredstava EBRD-a ( Evropske banke za obnovu i razvoj) za obnovljive izvore energije i gradnju protočnih mini-hidrocentrala".

Aktivisti Nezavisnog bloka danas su dijelili letke u Sanskom MostuAl Jazeera
„BiH će biti jedina zemlja u Evropi koja u 21. stoljeću gradi termoelektrane. Nećemo doći na „zelenu granu“ najavljenom „strateškom„ investicijom. Pogledajte gradove koji imaju termoelektrane - Gacko, Stanare, Ugljevik, Kakanj i bit će vam sve jasno“, konstatuje Kadirić.

Interesantno je da je potpisivanje Memoranduma u Budimpešti između kineske i bh. kompanije došlo svega nekoliko dana nakon Samita o klimi u Bonu gdje je 18 država najavilo izbacivanje korištenja uglja u proizvodnji električne energije do 2030. godine.

Države Velika Britanija, Kanada, Danska, Finska, Italija, Francuska, Holandija, Portugal, Belgija, Švicarska, Novi Zeland, Etiopija, Čile, Meksiko, Angola, Luksemburg, Kostarika i Maršalova ostrva formirali su Savez za proizvodnju energije bez uglja. Ova Alijansa će do samita UN-a o klimi koji se treba održati ove godine u Poljskoj raditi na povećanju broja članica.

Cilj ove Alijanse je da do sljedećeg samita UN-a o klimi 2018. godine, koji će biti održan u Katovicama, u Poljskoj, naraste na 50 članica.

Bosna i Hercegovina očito ima neke druge planove.

Naime, Vlada Federacije BiH je na 59. sjednici još u 2016. godini donijela odluku kojom izgradnju termoelektrane u Sanskom Mostu svrstava u strateški projekat u energetici u Bosni i Hercegovini.

(Al Jazeera)

Procitano 2000 puta

S5 Box