Video sadržaj
Video

Video (223)

Ocijeni...
(0 glasova)

koreja2Samo nekoliko dana prije susreta čelnika zemalja Korejskog poluotoka, ekipi Al Jazeere dopušteno je da istraži kakav je život u Sjevernoj Koreji, zemlji desetljećima izoliranoj od ostatka svijeta.

James Bays iz Pjongjanga donosi priču o posljedicama sankcija na tu komunističku državu.

 

(AJBalkans) 

Ocijeni...
(0 glasova)

saudijaPucnjavu koja se u subotu navečer desila u krugu palate kraljevske porodice Saudijske Arabije izazvao je dron koji se opasno približio zoni zabranjenog leta.
Podsjećamo, u kasnim satima došlo je do teške pucnjave u blizini kraljevske palate u Rijadu, glavnom gradu Saudijske Arabije. Twitter je bio preplavljen videima koji prikazuju vanrednu situaciju na ulicama grada.

Prema nepotvrđenim navodima, kralj Salman je tada evakuisan u bunker u sklopu obližnje vojne baze.

Ipak, pored nepotvrđenih spekulacija o mogućim uzrocima, uključujući i teroristički napad, RT javlja kako je zapravo riječ o odgovoru straže na dron koji se približio zoni zabranjenog leta.

Identitet upravljača drona, kao i njegov motiv, trenutni su predmet istrage vlasti u Rijadu.

(Klix.ba)

Ocijeni...
(0 glasova)

raketa2U novom izdanju emisije Granice istoka, analiziramo zbog čega su pogoršani odnosi NATO saveza i Rusije i postoji li način da se situacija normalizuje. U emisiji gostuju: iz NATO štaba u Briselu Piers Cazalet, a iz Moskve politički analitičar Carnegie centra Maksim Samorukov.

(AJbalkans) 

Ocijeni...
(0 glasova)

imigrantiU sukobu ribara na granici Senegala i Mauritanije stradao je jedan ribar. To je dovelo do odmazde na kopnu. Sukob se rasplamsao nakon što je s mauritanskog obalnog broda otvorena vatra na senegalskog ribara. Dvije zemlje nisu uspjele usuglasiti sporazum o ribolovu duž graničnog područja. Sada postoji zabrinutost da će napetost utjecati na planove za eksploataciju velikog plinskog polja na kopnu.

(AJBalkans) 

Ocijeni...
(0 glasova)

rijekasmeceTikveša o zaštiti okoliša i prirode u BiH.

(AJbalkans) 

Ocijeni...
(0 glasova)

hrvatska1Od ratifikacije Istanbulske konvencije do Kurikularne reforme, većina rasprava u Hrvatskoj proteklih godina preraste u ideološke i svjetonazorske ratove. U državi iz koje je u dvije godine iselilo gotovo 140.000 osoba, što je grad veličine Rijeke, ljudi na proteste ne izlaze zbog visine plaće, stanja u pravosuđu ili zdravstvu. Protestovat će zbog nečega što se naziva rodna ideologija, pitanja prava na pobačaj ili spolnog odgoja u školama.
O tome potiču li političari takve sukobe u društvu i je li riječ o trendu koji je prisutan i na Zapada, u Kontrastima govore: Damir Jugo, dekan Edward Bernays Visoke škole za komunikacijski menadžment i stručnjak za odnose s javnošću, i Višeslav Raos, profesor na Fakultetu političkih znanosti i politički analitičar.

Emisiju uredio i vodio Saša Ćeramilac.

(AJBalkans) 

Ocijeni...
(0 glasova)

Pčelar Haris Redžić porijeklom iz Jajca izgradio je na svome porodičnom imanju u selu Čaplje, drugu api komoru na području Unsko sanskog kantona i ona će uskoro biti stavljena u funkciju.

Redžić kaže kako se radi o inovativnoj tehnici koja, u posljednje vrijeme, u svijetu nalazi sve veću primjenu. Api komora je u stvari inhalacija zrakom iz košnice i služi za liječenje mnogih, a prije svega respiratornih oboljenja.

- Posebno je efikasna u liječenju astme i bronhitisa kod djece i odraslih, ali odične rezultate postiže i kod osoba koje boluju od stresa, srčanih i nervnih bolesti. Sistem rada api komore je da se košnice nalaze u ograničenom prostoru gdje se, upotrebom inhalatora, udiše ljekoviti zrak direktno iz košnice, pri čemu je pacijent potpuno zaštićen od eventualnog uboda pčela, kazao je Redžić.

Prema njegovim riječima, dosadašnja, eksperimentalna primjena api komore, dala je odlične rezultate.

- Vjerujte, potrebno je da se inhalirate 10 do 15 minuta i već se mnogo bolje osjećate.

- Dovoljno je da uđete u drvenu kućicu, i udišete vazduh iz košnica, u kojima je više od 50 hiljada pčela, kaže ovaj sanski pčelar.

- U Sloveniji je odavno razvijen pčelarski turizam, odnosno boravak u ovakvim komorama i udisanje toplog zraka iz košnice jer su ljekovita svojstva takvog zraka višestruka. Njegova ljekovita svojstva potvrdile su brojne naučne studije koje su posljednjih godina rađene na mnogim univerzitetima u svijetu, kazao je Redžić.

Inače, ovaj sanski pčelar se pčelarstvom bavi već punih dvadeset godina, a u poslednjih nekoliko godina posebno se specijalizirao za proizvodnju matične mliječi i drugih pčelinjih preparata koji se koriste u prevenciji i liječenju različitih vrsta bolesti.

Inovativnost u oblasti pčelarske proizvodnje porodici Redžić donosi višestruke koristi i sigurni su kako će api komora vrlo brzo postati prava atrakcija.

(Nasevijesti.com)

Ocijeni...
(0 glasova)

ratsarajevoObilježava se 26 godina od početka četverogodišnje opsade Sarajeva, najduže u historiji modernog ratovanja.

Istog dana pale su i prve žrtve - Suada Dilberović i Olga Sučić. Čelnici Grada i nekoliko sarajevskih opština položili su vijence i cvijeće na mostu nazvanom po njima. Ubijene su 5. aprila 1992. godine, tokom mirnih demonstracija na kojima su građani tražili uklanjanje barikada i povlačenje snaga koje je kontrolisao SDS. Suada i Olga smatraju se prvim žrtvama rata u BiH, a njihovo ubistvo označilo je i početak opsade Sarajeva.

(AJBalkans) 

Ocijeni...
(0 glasova)

sirija3Ruski predsjednik Vladimir Putin stigao je u zvaničnu posejtu Ankari.
Sa turskim predsjednikom Reccepom Tayyipom Erdoganom videolinkom je pratio polaganje kamena temeljca za izgradnju prve nuklearne centrale u blizini Mersina, na jugu Turske.
Dvojica čelnika učestvovat će i na radnom sastanku Ekonomskog vijeća dvije zemlje, gdje će biti potpisani i brojni sporazumi. Za sutra je planirano održavanje trilateralnog sastanka predsjednika Rusije, Turske i Irana. Turski zvaničnici kažu da je cilj samita obnavljanje mirovnog procesa u Siriji, ali očekuje se da će glavna tema biti strategija u vezi sa sirijskim Kurdima.

 

Ocijeni...
(0 glasova)

poplavaDugotrajne kiše i otapanje snijega prouzrokovale su poplave u opštini Skadar u Albaniji.
Vlasti su bile primorane da ispuštaju višak vode iz hidrocentrale, što je dovelo do pogoršanja situacije. I nakon skoro mjesec dana, nekoliko sela u regionu Skadra i dalje su blokirana jer su putevi koji vode do gotovo 400 domaćinstva pod vodom. Albansko ministarstvo odbrane rasporedilo je na sjeverozapadu zemlje pripadnike vojske i civilne zaštite kako bi pomogli mještanima.

 

(AJbalkans)

Stranica 1 od 16

S5 Box