Video sadržaj
Video

Video (251)

Ocijeni...
(0 glasova)

bursacGenocid nad Bošnjacima na području Srebrenice jedan je od najtežih zločina u modernoj historiji.

Ove godine u Potočarima će biti ukopani posmrtni ostati 35 ubijenih.

Do sada je u Memorijalnom centru ukopano 6.575 žrtava.

Identifikovano je gotovo 7 hiljada ubijenih, za neke se kompletna identifikacija još čeka.

U samo nekoliko dana jula 1995. godine, vojska i policija RS likvidirali su više od 8.372 Bošnjaka. Za blizu hiljadu ubijenih ljudi još se traga.

U Banjaluci je naš gost profesor filozofije, kolumnist i novinar Dragan Bursać.

(AJB)

Ocijeni...
(0 glasova)

srebrenica5Na zahtjev Al Jazeere, sredinom juna agencija Valicon provela je istraživanje. Na području RS ispitanici su odgovarali na pitanja o tome da li su Ratko Mladić i Radovan Karadžić heroji ili ratni zločinci i da li se u Srebrenici desio genocid. Među ispitanima je bilo 80,4% stanovnika srpske nacionalnosti, 17,5% svih drugih nacionalnosti i 2,1% onih koji se nisu htjeli izjasniti o nacionalnoj pripadnosti. Ispitivanje je urađeno na uzorku od 808 stanovnika, a statistička mogućnost greške je 3,5%. U narednih sat vremena predstavićemo rezultate istraživanja, kao i razloge na osnovu kojih su ispitanici formirali svoje mišljenje.

(AJB)

četvrtak, 05 Juli 2018 00:00

VIDEO: Dječije prosjačenje u regiji

Ocijeni...
(0 glasova)

prosjakU Bosni i Hercegovini se, prema procjenama institucije Ombudsmena za ljudska prava BiH, blizu 3000 djece bavi prosjačenjem.

Djeca koja rade na ulici prolaze sve vrste zlostavljanja − od fizičkog, ekonomskog do seksualnog iskorištavanja.

(AJbalkans)

Ocijeni...
(0 glasova)

sirija5Sirijska opozicija nije postigla sporazum sa ruskom vojnom delegacijom o prekidu sukoba na jugu Sirije. U bombardovanju su do sada ubijene dvije stotine civila, a više stotina hiljada je izbjeglo iz tog područja.

(AJbalkans)

Ocijeni...
(0 glasova)

auto3Administracija i javna preduzeća u Bosni i Hercegovini u prvih šest mjeseci 2018. godine kupili su 213 vozila. Za njih su platili 4,5 miliona eura. Među njima najviše je limuzina, a najmanje specijalnih vozila, od kojih građani imaju direktnu korist. Balkanska istraživačka mreža napravila je i registar tih vozila te su pojasnili da se nerijetko u tenderima navode specifikacije unaprijed odabranih vozila. Gost u studiju u Sarajevu je Denis Džidić, urednik Balkanske istraživačke mreže u BiH (BIRN BiH).

(AJbalkans)

Ocijeni...
(0 glasova)

helikopter2Osuđeni ubica Redoine Faid pobjegao je danas iz zatvora helikopterom, a snimak tog "filmskog" bjekstva pojavio se na društvenim mrežama.

Tokom bjekstva osuđenika Faida (46) nije niko povrijeđen i nema talaca, saopštilo je francusko Ministarstvo pravde, prenijela je agencija AP.

"Naoružani komandosi sletjeli su helikopterom na teren gdje se šetaju robijaši dok je zatvorenik bio u prostoriji za posjete" zatvora južno od Pariza.
Ubio mladu policajku

Policija je u potrazi za odbjeglim osuđenikom, a tužilaštvo je otvorilo istragu.

To nije prvi put da Faid pobjegne - 2013. godine je uz pomoć ekplozije pobjegao iz zatvora, a uhapšen je šest sedmica kasnije u hotelu.

Faid je osuđen na 25 godina zatvora, jer je 2010. godine ubio mladu policajku tokom oružane pljačke.

(Agencije)

 

Ocijeni...
(0 glasova)

imigrantibihac1U BiH do sada je registrovano 7.128 migranata i izbjeglica, od kojih je više od 6.300 izrazilo namjeru da zatraži azil i 662 onih koji su to već uradili, navodi ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić. Nakon sjednice Operativnog štaba za pitanje migracija, rekao je da je EU odustala od finansiranja adaptacije hala Agrokomerca u Velikoj Kladuši jer je, prema njegovim riječima, za EU to preblizu njihovoj spoljnoj granici. Nakon sastanka direktora Federalne uprave policije Dragana Lukača sa policijskim načelnicima iz kantona u Federaciji BiH, poručeno da trenutno nema potrebe za dodatnim policijskim snagama na području Unsko-sanskog kantona na sjeverozapadu BiH. Reporter Al Jazeere Josip Šarić u Bihaću je razgovarao sa gradonačelnikom Bihaća, Šuhretom Fazlićem.

 

(AJbalkans)

Ocijeni...
(0 glasova)

imigranti4Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije, Alžir je u proteklih 14 mjeseci protjerao više od 13.000 migranata. Među ljudima koji su u Sahari ostavljeni bez vode i hrane, bilo je trudnica i djece. No, alžirske vlasti negiraju da je bilo kršenja ljudskih prava, a ove navode nazivaju zlonamjernom kampanjom.

(AJbalkans)

Ocijeni...
(0 glasova)

kreditPostoji li etično bankarstvo u kojem profit nije isključivi i jedini poslovni model i koje dužničko ropstvo smatra neetičnim, te ga u svom poslovanju ne dopušta? Ako postoji, zašto takva banka ne može poslovati u Hrvatskoj? Zašto Hrvatska narodna banka njene inicijatore šalje na treći popravni ispit dobivanja licence? Zbog nestručnosti ili interesa komercijalnih banaka? U Re:viziji donosimo dossier o etičnoj banci i etičnom bankarstvu.

 

{youtube}T2eURYT83DU{youtube}

(AJBalkans)

Ocijeni...
(0 glasova)

doktor3Sindikat ljekara i stomatologa Tuzlanskog kantona donio je odluku prema kojoj će članovi tog sindikata od sutra davati otkaze u ustanovama u kojima su zaposleni. U tom sindikatu je više od 70 posto ljekara i stomatologa, a razlog za takvu odluku su propali pregovori sa kantonalnom vladom o priznavanju sindikata kao reprezentativnog socijalnog partnera.

(AJbalkans)

Stranica 1 od 18

S5 Box