Video sadržaj
Video

Video (291)

Ocijeni...
(0 glasova)

sanaizvorNedavni protesti građana u Pirotu protiv gradnje mini hidroelektrana na Staroj planini bili su možda prvi i vjerovatno najmasovniji skup posvećen zaštiti okoliša u Srbiji. Ovi protesti skrenuli su pažnju javnosti u toj zemlji na opasnost da neki njeni dijelovi ostanu bez rijeka zbog prekomjerne ili neadekvatne gradnje postrojenja za proizvodnju električne energije. Donose li mini hidroelektrane u Srbiji više štete nego koristi? Je li njihova gradnja planirana u javnom ili privatnom interesu? Postoje li drugi načini da se nadomjesti struja koju bi proizvodile mini hidroelektrane?

(AJbalkans)

Ocijeni...
(0 glasova)

ujguriVisoka komesarka UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet pozvala je Kinu da dozvoli nezavisnu istragu o navodima da Peking krši prava stotina hiljada Ujgura, pripadnika muslimanske manjine, kojih u Kini ima više od deset miliona. Human Rights Watch optužuje kinesku vladu za sistematsku kampanju kršenja njihovih prava i uspostavljanje logora za indoktrinaciju u autonomnoj regiji Sink-jang, u kojoj živi većina Ujgura. Peking odbacuje te optužbe.

(AJbalkans)

Ocijeni...
(0 glasova)

protestiViše od dvije hiljade zaposlenih u elektrodistribuciji Kosova stupilo je u jednodnevni štrajk. Zahtijevaju povećanje plata i provedbu kolektivnog ugovora, kojim bi se branili interesi radnika. Kako bi izrazili nezadovoljstvo, u Prištini su održali i proteste u kojima je sudjelovao veliki broj zaposlenih u elektrodistribuciji. Ne budu li ispunjeni njihovi zahtjevi, iz sindikata najavljuju da će nastaviti sa štrajkom, koji, kako kažu, može dovesti do energetskog kolapsa na Kosovu. Izvještava Avni Ahmetaj.

(AJbalkans)

ponedjeljak, 10 Septembar 2018 00:00

VIDEO: Damask i Rusija bombardiraju pobunjenike

Ocijeni...
(0 glasova)

avion3Sirijske i ruske snage pokrenule su intenzivne zračne napade na posljednje veće uporište pobunjenika. Helikopteri sirijske avijacije bacaju eksplozivnu burad na više desetaka mjesta u Idlibu i sjeveru Hame. Pokrajina Idlib, koju kontroliraju pobunjenici, nalazi se uz granicu s Turskom, čije su snage pojačale mjere sigurnosti u tom području. Ankara strahuje da će eskalacija nasilja dovesti do masivnog priliva izbjeglica.

(AJBalkans)

utorak, 04 Septembar 2018 00:00

VIDEO: Nepismeno 60 posto Rohinja

Ocijeni...
(0 glasova)

rohinjeDjeci Rohinja u Mijanmaru bilo je zabranjeno pohađanje škole. Veliki broj njih s formalnim se obrazovanjem prvi put susreo u izbjegličkim kampovima. Lani, 380.000 djece Rohinja pobjeglo je pred ofenzivom mijanmarske vojske. Dio ih sada ide u škole u organizaciji humanitarnih udruga.

(AJbalkans)

Ocijeni...
(0 glasova)

sudbihU Sudu Bosne i Hercegovine na 11 godina zatvora osuđen je Jovan Tintor. Nekadašnji predsjednik Kriznog štaba u Vogošći kod Sarajeva proglašen je krivim za zločine protiv čovječnosti počinjene u proljeće i ljeto '92. nad nesrbima. Više informacija ima Boris Gagić.

(AJBalkans)

Ocijeni...
(0 glasova)

poplava2Urušavanje dijela brane u Mijjanmaru uzrokovalo je poplave. Više od 60.000 osoba moralo je da napusti svoje domove u akciji masovne evakuacije okolnih sela i gradova. Spasilačka akcija je u toku

(AJbalkans)

utorak, 28 Avgust 2018 00:00

VIDEO: Stanovnici Jemena na ivici gladi

Ocijeni...
(0 glasova)

jemen1Ujedinjene nacije opisale su sukob u Jemenu kao jednu od najtežih humanitarnih katastrofa u modernoj historiji. Zbog građanskog rata, milioni osoba sve teže žive. Procjenjuje se da je 8 miliona i 400 hiljada stanovnika Jemena na ivici gladi. Mnogi sebi mogu da priušte samo jedan skromni obrok dnevno.

(AJbalkans)

Ocijeni...
(0 glasova)

meka3Određeni broj hadžija iz Bosne i Hercegovine žali se na ovogodišnju organizaciju hadža, najvažnijeg muslimanskog hodočašća Meki.

Hadžije su u Saudijsku Arabiju otputovale sa zakašnjenjem, a kasni se i s njihovim povratkom u zemlju.

Osim toga, neki se žale na smještaj, hranu i druge uslove boravka u Saudijskoj Arabiji.

(AJB)

Ocijeni...
(0 glasova)

zagadjenje2Federalna uprava za inspekcijske poslove izdala je nalog lukavačkoj kompaniji GIKIL da u roku 30 dana obustavi proizvodnju. Kao razlog naveli su nepostojanje ekološke dozvole. Iz GIKIL-a odgovaraju da to nije opcija i nude približno tri miliona eura vrijedne projekte kojima bi, tvrde, povećali bezbjednost na radu i smanjili zagađenje okoline. Vlada Tuzlanskog kantona traži garancije da će projekti biti i sprovedeni.

(AJbalkans)

Stranica 1 od 21

S5 Box