Video sadržaj
Video

Video (340)

Ocijeni...
(0 glasova)

afrikaKrizu u Centralnoafričkoj Republici humanitarne organizacije nazivaju konfliktom koji mnogi zanemaruju. U toj zemlji vlada sukob različitih oružanih grupa, zbog čega je više od 20.000 osoba moralo napustiti domove. Donosimo priču iz jednog izbjegličkog kampa.

(AJbalkans)

Ocijeni...
(0 glasova)

ujguri2Ove sedmice u Al Jazeera Svijetu izdvajamo: Kineske vlasti, izložene međunarodnim kritikama, opravdavaju takozvane kampove za preodgajanje u kojima su zatvoreni pripadnici muslimanske manjine Ujguri. Najzelenija država na planeti, koja Ustavom ima zagarantovanu površinu pod šumama, pred novim izazovima - kako balansirati ekonomski rast sa zaštitom okoliša. U Rusiji sve više crkava, a sve manje zvonara. Kako je Ruska pravoslavna crkva tehnološki napredovala? Emisiju vodi Azra Hadžić.ž

(AJBalkans)

Ocijeni...
(0 glasova)

naftarijekaHiljade brodova potopljene su u Drugom svjetskom ratu. Okeansko dno puno je olupina. Zbog korozije, morske struje i oluje neke od njih su se raspale i počele puštati naftu. Jedan australski par ima ambiciozan plan - spriječiti ekološku katastrofu u Tihom okeanu.

(AJbalkans)

ponedjeljak, 12 Novembar 2018 00:00

VIDEO: Al Jazeera Business - Doing Business

Ocijeni...
(0 glasova)

biznisKoliko je lako poslovati u zemljama regije? Izvještaj Svjetske banke otkriva administrativne prepreke za poslovanje čak i među članicama EU. Makedonija povećava porez na visoke plate. Hoće li mjera Vlade utjecati na smanjenje siromaštva u državi?

(AJBalkans)

četvrtak, 08 Novembar 2018 00:00

VIDEO: Kontrasti - Ko blokira državu

Ocijeni...
(0 glasova)

izbori2Na koji će način i kada biti implementirani rezultati izbora u Bosni i Hercegovini? Kako će se vršiti raspodjela mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH? Članovi Centralne izborne komisije BiH podijeljeni su u stavu na osnovu kojeg popisa će biti izvršena spomenuta raspodjela - onog iz 1991. ili posljednjeg iz 2013. godine. O ovoj temi u emisiji “Kontrasti” govore: - Milan Sitarski iz Instituta za društveno-politička istraživanja u Mostaru, i - Vehid Šehić, bivši predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine. Urednik i voditelj je Adnan Rondić.

 

(AJbalkans)

Ocijeni...
(0 glasova)

avion1Istragom je utvrđeno da je avion Lion Aira, koji se prošle sedmice srušio u Javansko more, istu grešku imao i na prethodna četiri leta. Indonezijska služba za bezbjednost saobraćaja te podatke otkrila je u crnoj kutiji. Porodice žrtava 189 stradalih žele odgovor na pitanje zašto je avion, iako je kvar prijavljen, bio u upotrebi.

(AJbalkans)

Ocijeni...
(0 glasova)

imigrantibihac1Jesu li migranti sigurnosna ili kulturna prijetnja Evropi? Kako se odnosimo prema ovom problemu i jesmo li humano društvo? Hoće li Evropska unija za migrante ostati samo san i hoće li zauvijek ostati na ovim prostorima? O ovim temama u Kontekstu govore:

-   u Zagrebu Ljubica Uvodić-Vranić, psihologinja,

-   u Sarajevu Mirza Smajić, profesor na Fakultetu političkih nauka UNSA, i

-   Neven Crvenković, glasnogovornik regionalnog ureda UNHCR-a za Jugoistočnu Evropu. Voditelj je Saša Delić, a urednik Emil Sućeska.

(AJbalkans)

Ocijeni...
(0 glasova)

imigrantibihac1Situacija u Unsko-sanskom kantonu vezana za migrante i izbjeglice stabilizira se, poručuju iz kantonalnog MUP-a. Ističu da je najviše pomoglo to što je osiguran dodatni smještaj u Velikoj Kladuši i Bihaću. U međuvremenu, Granična policija Bosne i Hercegovine traži dodatne snage kako bi mogli spriječiti ilegalne prelaske granice.

(AJbalkans)

Ocijeni...
(0 glasova)

rijekakanjonŠest crnogorskih nevladinih organizacija podnijelo je Vrhovnom državnom tužilaštvu te zemlje krivičnu prijavu za zagađenje i devastaciju rijeke Tare, koja je pod zaštitom UNESCO-a. Prijave su podnesene protiv odgovornih u ministarstvima saobraćaja i održivog razvoja, ekološkoj i inspekciji za vode, kao i kineskoj kompaniji CRBC koja gradi autoput Bar - Boljare. Optužbe i tvrdnje da to može da dovede do skidanja rijeke sa liste zaštićenih područja, crnogorska vlada demantuje, dok UNESCO najavljuje da će od države tražiti objašnjenje.

(AJbalkans)

Ocijeni...
(0 glasova)

rijekaFilm “Crna senka zelene energije”, koji je koprodukcijski podržala Al Jazeera Balkans, prati Irmu Popović-Dujmović, aktivisticu Svjetskog fonda za zaštitu prirode (WWF Adria), koja na putu kroz Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Crnu Goru otkriva kako je regionalni plan masovne gradnje malih hidroelektrana umjesto rješenja donio brojne nove probleme. Uništavanje prirode, otvorena pobuna ljudi protiv malih hidroelektrana i korupcija prilikom njihove izgradnje samo su neke “crne sjenke” zelene energije.

Autor filma Dragan Gmizić profesionalni je novinar i TV-autor od 1998. angažovan u društveno-političkim, ekonomskim i ekološkim oblastima u Vojvodini, Srbiji i području nekadašnje Jugoslavije. Autor je brojnih reportaža, informativnih emisija i dokumentarnih filmova emitovanih na domaćim i inozemnim TV-stanicama. Za dokumentarni film “Ravnica bez ptica” dobio je Nagradu za istraživačko novinarstvo, koju dodjeljuje Kancelarija Evropske unije u Srbiji te nagradu za najbolji srpski film 2016, koju dodjeljuje Međunarodni festival zelene kulture Greenfest. Dva puta nominovan za godišnju nagradu NUNS-a za istraživačko novinarstvo 2015. i 2017. Jedan je od osnivača Greenfield produkcije www.gf.rs iz Novog Sada.

 

(AJbalkans)

Stranica 1 od 25

S5 Box