Video sadržaj
četvrtak, 15 Februar 2018 00:00

VIDEO-Florida: Bivši učenik ubio 17 osoba u školi

Ocijeni...
(1 glasova)

americkapolicija1Devetnaestogodišnji napadač koji je u srednjoj školi na Floridi ubio 17 osoba, a ranio desetine drugih, uhapšen je, potvrdile su vlasti, javlja Reuters.
Nekadašnji učenik škole iz koje je izbačen vratio se sa automatskom puškom na Valentinovo i počinio drugi najgori pokolj u američkim školama u historiji.

Zločin se dogodio u školi „Marjory Stoneman Douglas“ u Parklandu, gradu udaljenom oko 70 kilometara od Majamija. Napad je počeo malo prije završetka nastave.

Napadač je identificiran kao Nikolas Cruz, bivši učenik izbačen zbog loše discipline.

- Došao je u školu sa gas maskom, automatskom puškom, municijom i dimnim bombama. Prvo je aktivirao alarm za požar nakon čega su učenici pohrlili iz razreda u hodnik. Tada je počeo pokolj - ispričao je policijski zvaničnik opisujući stravični napad.

Stotine učenika se više od sat vremena skrivalo u učionici slušajući pucnjavu pomahnitalog napadača.

- Bilo je užasno, mislili smo da nećemo preživjeti – ispričali su svjedoci američki medijima.

Cruz je uhapšen van škole nakon napada, a nakon što se pokušao ubaciti među učenike koji su bježali iz škole, ali je primijećen i uhapšen.

Reuters navodi da je u prvom razredu srednje škole Cruz bio na vojnom treningu koji je provodila američka vojska.

Poznanici napadača kažu kako je često govorio o „noževima i oružju“, ali ga niko nije shvaćao ozbiljno.

- Bio je lud za oružjem - rekao je Chad Williams, školski drug napadača.

U jučerašnjem pokolju 12 osoba, djece i odraslih, je ubijeno unutar škole, dvije osobe su ubijene u dvorištu, a jedna na ulicu. Dvije osobe su umrle od posljedica ranjavanja u bolnici. Među žrtvama ima učenika i profesora.

Pucnjava, jedna od najgorih u Sjedinjenim Državama u zadnjih 25 godina i osamnaesta u školama ove godine, dogodila se malo prije kraja nastave u srednjoj školi u Parklandu koji je udaljen 72 kilometra od Majamija.

(Fena)

Procitano 793 puta

S5 Box