Video sadržaj
subota, 28 Juli 2018 00:00

VIDEO: Požar u Kaliforniji je tako jak da stvara vatrena tornada

Ocijeni...
(0 glasova)

pozarPožar Carr, jedan od nekoliko koji od srijede haraju sjevernom Kalifornijom, usmrtio je operatera buldožera i ozlijedio najmanje troje vatrogasaca.
Požar je toliko silovit da stvara fenomen koji su neki nazvali "vatreni tornado" (eng. firenado). Naime, vjetar koji doseže brzinu do 100 kilometara na sat dovodi do vrtloženja samog plamena i zapaljenog materijala koje podsjeća na tornado.

"Paklena borba" s požarom

Osim toga, već je uništio na desetke domova i zaprijeti gradu Reddingu. Situacija je "vrlo dinamična" i "paklena borba", rekao je glasnogovornik vatrogasaca Scott McLean.

"Ovaj požar je ekstremno opasan i guta sve pred sobom", izjavio je zapovjednik vatrogasaca Brett Gouvea. Guverner Kalifornije Jerry Brown proglasio je u četvrtak vanredno stanje u okruzima Shasta i Riverside, prenosi Index.

Ugrožen grad od 90 hiljada stanovnika

Hiljade domova su evakuirani na zapadnom kraju Reddinga, grada s oko 90 hiljada stanovnika. Kalifornijska policija ide od vrata i asistira u evakuaciji ugroženih stanovnika.

Prema posljednjoj procjeni, požar je zahvatio oko 30 hiljada hektara, ali službe očekuju da će se taj broj "dramatično" povećati. Samo 6% požara je stavljeno pod kontrolu.

(Index.hr)

Procitano 380 puta

S5 Box