Vijesti iz BiH
BiH

BiH (670)

petak, 07 Avgust 2020 00:00

Svakog dana u BiH 266 ljudi dobije otkaz

Ocijeni...
(0 glasova)

bankrot1U periodu od 19. marta do 20. jula u Republici Srpskoj bez posla je ostalo ukupno 9.028 osoba, dok je u istom istom periodu u FBiH bez posla ostalo preko 23 000 radnika, ppodaci su entitetskih zavoda za zapošljavanje.

To znači da je u proteklih četiri mjeseca svakodnevno bez posla ostajalo 266 radnika u našoj zemlji!

Nažalost, i ova porazna brojka je samo ono što nam pokazuje zvanična statistika, jer ovdje nisu evidetirani radnici koji su ostali bez posla, a nisu bili prijavljeni i koji neće biti obuhvaćeni nikakvim programom državne pomoći.

Nadalje podaci Agencije za statistiku BiH kažu da je najveće smanjenje radne snage zabilježeno je u oblastima umjetnosti, zabave i rekreacije, te djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane.

I pored poraznih brojki nadležne institucije ne izlaze sa učinkovitim modelima pomoći privredi, te se postavlja logično pitanje otvara li se za poslodavce, a samim tim i hiljade radnika novi krug pakla- gašenje biznisa, smanjenje plata i/ili otkazi.

Analitičari su uvjereni da je to naša neminovnost jer nas tek čeka pravo suočavanje s posljedicama lockdowna do kojeg je dovela pandemija koronavirusa.

Novoformirano Udruženje poslodavaca trgovine, turizma i ugostiteljstva „Horeca RS“ je već izašlo sa tvrdnjama da je bez konkretnih mjera pomoći od strane institucija upitan opstanak 15 000 radnih mjesta u ovim branšama.
U autoprevozničkim preduzećima zbrajaju gubitke još od marta kada su zaustavljena gradska, međugradska i međunarodna putovanja. Situacija se nije popravila ni nakon popuštanja mjera, promet je i dalje smanjen za 90 posto, i nema naznaka kad bi moglo doći do uspostave svih postojećih linija, i u onom intezitetu kojim se saobraćalo prije pandemije, a zatvorene evropske granice sa sobom su odnijele svaku nadu da će ove godine uopšte moći finasijski da se oporave.
Zbog zaustavljanja evopske privrede, u velikim problemima je i drvna, mašinska, metalska, tekstilna i prerađivačka industrija gdje privrednici rade sa 30 do 50 odsto kapaciteta.

Stoga ekonomisti i preduzetnici nimalo optimistično ne gledaju na ono što nam nosi budućnost.

Ekonomista Alen Tarabić kaže da je sama odluka Vlade RS da ne pomaže preduzećima koja nisu imali drastičan pad prihoda bila pogrešna jer ovdje nije riječ o kratkoročnoj ekonomskoj krizi i kratkoročnom samnjenju prihoda. Korona kriza, naglašava, uzdrmala je i puno jače ekonomije, i dok su njihove vlade već odavno izašle sa planove za oporavak realnog sektora, mi smo ostali zarobljenici jedne mjere koja na kraju nije ni dotakla većinu sektora, što može dovesti samo do jednoga – potpunog kolapsa privrede.

I dok se, navodi, omogućio tromjesečni rok za reprogramiranje nekih obaveza, istovremeno institucije u jednoj ovako teškoj situaciji, nisu našle za shodno da se odreknu bar dijela prihoda, iako bi na taj način puno više pomogli privredi i dali veći elan ljudima da se bore za svoje biznise i ostanak u zemlji.

U ovakvom ambijentu dok ekonomska kriza trese cijeli svijet, bez mjera od strane države, firmama predstoji teška borba za opstanak, mnogima i zatvaranje, rezanje plata, ali i otkazi, uvjeren je Tarabić.

Brojne firme, ističe, za isplatu plata kakve su bile prije krize jednostavno nemaju novaca. Zato vjeruje da će dobar dio njih, ako već nije, ići prema smanjenju plata, ali i u pravcu davanja otkaza.

Siromaštvo

A koliko je situacija ozbiljna pokazuje i dokumentu Svjetske banke “Ekonomski i socijalni uticaj COVID-19” gdje se u djelu posvećenom BiH kaže da će zbog krize izazvane korona virusom potrošnja u BiH pasti za 3,5 do 6,7 procenata, da će od 35.000 do 85.000 osoba postati siromašno, a kao dodatani problem se navodi činjenica da većina tih ljudi, njih 60 posto, neće biti obuhvaćena nikakvim programom državne pomoći jer je riječ o naprijavljenim radnicima koji ostaju bez posla ili dijela primanja, a koji ne ispunjavaju uslove da dobiju naknadu s biroa ili bilo kakvu drugu pomoć.

“U zavisnosti od toga da li će kriza trajati jedan ili dva kvartala, oko 35.000 do 85.000 osoba će vjerovatno postati siromašno. Prije pandemije je siromaštvo među radnicima u najviše pogođenim sektorima iznosilo oko 9 procenata. Međutim, ta će se stopa vjerovatno povećati na 11 procenata u scenariju 1 i na 15 procenata u scenariju 2”, stoji u analizi.

(6yka.com)

petak, 07 Avgust 2020 00:00

Zaleđena ekonomija u vrijeme COVID-a

Ocijeni...
(0 glasova)

radniciDolaskom pandemije COVID-a u BiH, sve strukturne slabosti ekonomije u BiH izašle su na površinu.

Pandemija COVID-a, stalna politička (ne)stabilnost, zakašnjele i nedovoljne mjere, zaledile su ekonomiju.

„Ekonomijom ćemo se baviti nakon pandemije COVID-a“, rečenica je koju smo čuli na početku pandemije. Takvo vođenje politike sebi nisu mogli dopustiti ni mnogo razvijene zemlje na svijetu, koje imaju mnogo veće mogućnosti da pomognu svojoj privredi. Ipak, kao što je zdravstveni aspekt pandemije COVID-a na početku prepušten struci, isto ne možemo reći za ekonomski aspekt. Progresivni dio struke je smatrao da su donesene mjere kroz „Korona zakon“, jednostavno bile zakašnjele i nedovoljne. Rezultat tog kašnjenja se ogleda u prvim pokazateljima ekonomskog stanja u zemlji.

Dolaskom pandemije COVID-a u BiH, sve strukturne slabosti ekonomije u BiH izašle su na površinu. Iako je u prva dva mjeseca 2020. godine došlo do porasta naplate poreza u BiH, zbog efekata zatvaranja ekonomije, prikupljanje poreskih prihoda u periodu januar – juni 2020. godine značajno je smanjeno. Najveći pad zabilježen je u prikupljanju indirektnih poreza, koji uključuje PDV i akcize i to iznosu od 166,2 miliona eura, što je očekivano uslijed smanjenja potrošnje stanovništva. Otpuštanje radnika se odrazilo i na naplatu direktnih poreza, prije svega doprinosa, koji su ključni za isplate penzija. U FBiH je naplata doprinosa i poreza u prvom polugodištu manja za 83 miliona eura, a u RS-u 31,6 milion eura. Ukupni pad naplaćenih poreza i doprinosa iznosio je 280,8 miliona eura.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Negativni efekti vanjskotrgovinske razmjene su nastavljeni u 2020. godini. Iako su prva dva mjeseca bila u rangu prethodne godine, zatvaranje granica, pad kupovne moći stanovništva, te teškoće vezano za izvoz proizvoda iz BiH na inostrana tržišta, dovele su do velikog pada, kako izvoza, tako i uvoza. Zbog teškoća koje je izazvala pandemija COVID-a, ukupni uvoz je u prvom polugodištu manji za čak 903 miliona eura, a izvoz za 448 miliona eura u odnosu na isti period prošle godine. Iako se na ovaj način čini da je došlo do popravljanja pokrivenosti u vanjskotrgovinskoj razmjeni, pad uvoza signalizira jednu drugu opasniju pojavu, a to je pad potrošnje stanovništva, što je ozbiljan ekonomski problem jer potrošnja čini najveći dio u obračunu BDP-a. Posljednji put ovaj nivo uvoza za prvih šest mjeseci zabilježen je približno u 2016 godini, a izvoza u 2017. godini. Pandemija COVID-a i izostanak pravovremene i dovoljne pomoći vratio nas je nekoliko godina unazad.

Pad industrijske proizvodnje

Pored značajnog pada izvoza i uvoza u 2020. godini, pad industrijske proizvodnje bilježimo sve od septembra 2019. godine na mjesečnom nivou, osim u januaru ove godine, kada je zabilježen skromni rast. Razlozi za pad su najprije zbog prekida u radu „Aluminija“, teškoća u poslovanju Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, kao i GIKIL-u iz Lukavca. Ipak, najveći zabilježeni pad zabilježen je u aprilu i maju 2020. godine i to po 15,9 posto u odnosu na iste mjesece prethodne godine. Ukupni pad industrijske proizvodnje u prvom polugodištu 2020. godine u odnosu na prošlu godinu iznosi 9,1 posto, s tim da treba napomenuti da je tokom aprila pad iznosio 15,9 posto, maja 15,9 posto, te juna 10,6 posto u odnosu na iste mjesece prethodne godine.

Najbolji pokazatelj negativnih efekata pandemije COVID-19 na ekonomiju BiH, jeste pad broja zaposlenih radnika u BiH. Vrhunac u broju zaposlenih radnika u BiH se desio u novembru 2019. godinu, kada je dostigao rekordnih 831.126 zaposlenih radnika. U FBiH je situacija vezano za broj zaposlenih radnika bila još teža, za razliku od RS-a. Od početka pandemije COVID-a, dakle za 45 dana broj nezaposlenih radnika u FBiH je povećan za 26.876. Od tada, 2,5 mjeseca nakon dostizanja vrhunca u broju nezaposlenih radnika, ponovno je zaposleno 10.513 radnika ili 39 posto ukupnog broja otpuštenih tokom trajanja pandemije. Podaci za pokazuju blagi oporavak i povratak nezaposlenih radnika, ali je taj rast značajno manji nego što je bio pad za isto vrijeme. Sa sigurnošću se može reći da oporavak neće imati oblik slova „V“, već kombinaciju između slova „U“ i „L“.

Podaci za FBiH pokazuju da je evidentirani promet preko fiskalnih uređaja u FBiH u periodu januar – juni 2020. godine manji za 4,3 milijarde KM u odnosu na isti period prethodne godine. Najveći pad zabilježen je u sektorima: trgovina na veliko i malo, prerađivačka industrija, umjetnost, zabava i rekreacija, prevoz i skladištenje, te totelijerstvo i ugostiteljstvo. Od ovog iznosa, preko 50 posto se odnosi na pad u sektorima trgovine i prerađivačke industrije, koje ujedno zapošljavaju i najveći broj radnika, što pokazuje nivo ugroženosti ovih sektora.

Porast broja penzionera

Sektor hotelijerstva i ugostiteljstva, koji najvećim dijelom čine turistički potencijal, zabilježio je ogromne minuse. Dostupni podaci pokazuju da je u aprilu broj dolazaka manji za 94,3 posto, a u maju za 96,9 posto u odnosu na iste mjesece prošle godine. Upravo ovi mjeseci čine uzlaznu fazu u turističkim dolascima, tako da ovi sektori, bez direktne podrške, teško da mogu preživjeti nakon ljetnog perioda.

Iako nema direktne veze sa pandemijom COVID-a, treba napomenuti da je BiH u prvih šest mjeseci ove godine dobila novih 7.469 penzionera. Zašto je to bitno? Penzioni sistem u FBiH je početkom godine prešao na Budžet FBiH, a u RS-u nešto prije. Drugim riječima, uplate doprinosa idu prema budžetima, ali isto tako se i penzije isplaćuju iz budžeta. Obzirom da broj zaposlenih pada, manje se uplaćuje doprinosa, veći je pritisak na isplate, kako penzija za tekuće, tako i za nove korisnike, koji svakodnevno dolaze u sistem, a trenutno je oko 694.000 penzionera. Nedostajuća sredstva od uplaćenih doprinosa se jednostavno moraju nadoknaditi kroz druge prikupljene poreze, a kako i njihova naplata opada, onda kroz kreditna zaduženja.

Pandemija COVID-a, stalna politička (ne)stabilnost, zakašnjele i nedovoljne mjere, zaledile su ekonomiju. Ekonomski pad koji smo doživjeli, a koji će tek biti verificiran narednih mjeseci, treba biti signal za uzbunu i poziv na hitnu reakciju. Prvi udar pandemije COVID-a smo uspjeli preživjeti uz visoku cijenu, ali zima ubrzo dolazi. Da li smo spremni?

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

 Faruk Hadžić (Al Jazeera)

Ocijeni...
(0 glasova)

petikorpusHrvatskog predsjednika negiraju činjenice, reći će svi krajiški komandanti Petog korpusa ARBiH.

Uloga Petog korpusa tokom četiri godine rata, ne samo za prostor Bihaćkog okruga nego i za odbranu Hrvatske, je neizmjerljiva.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović još jednom je „nagazio na žulj“ Bosancima i Hercegovcima, pogotovo Krajišnicima kada je ustvrdio da je Hrvatska vojska oslobodila Bihać, uz poruku da mu se „fućka“ šta "bosanska strana" misli o odlikovanju hrvatskog generala Zlatana Mije Jelića, optuženog prije pet godina za ratni zločin u BiH, kao pripadnik HVO-a.

Hrvatskog predsjednika negiraju činjenice, reći će listom svi krajiški komandanti Petog korpusa sa kojima smo razgovarali o operaciji „Oluja“.

Tri borbena pravca

Mirsad Selmanović (65), brigadir u penziji, ratni načelnik Štaba Petog korpusa Armije RBiH, publicista, vjerovatno je najbolji poznavalac ratnih zbivanja na prostoru sjeverozapadne Bosne i prostora Republike Hrvatske koji su u vojno-strateškoj vezi sa borbenim djelovanjima Petog korpusa ARBiH.

Selmanović je i ranije javno pojašnjavao ulogu i značaj Petog korpusa tokom rata 1992-1995, a u jednoj prilici je, kao neko ko dobro poznaje tu materiju, hrvatskom ministru inostranih poslova Mati Graniću na BHT-u održao „vojno predavanje“ o ulozi Petog korpusa u operaciji „Oluja“.

„E, sad, ako je riječ o spašavanju Bihaćkog okruga od strane Hrvatske vojske (smije se), daj Bože, da su nas spašavali 1992. godine kada smo bili nenaoružani, ali da nas spašavaju 1995. godine, kada smo bili snažna, spremna i odlična vojska sa prištapskim jedinicama, u takvim izjavama prvo prepoznajem neznanje i površnost, da tu stanem sa kvalifikacijama. Treba govoriti činjenično: Peti korpus je pomogao operaciju 'Oluja', tu dilema nema. Na teritoriju Republike Hrvatske ušli smo na tri dogovorena pravca: Ličko Petrovo Selo-Rakovica-Plitvice, zatim Lapac-Korenica i treći pravac borbenog djelovanja bio je prema Dvoru na Uni kada je poginuo komandant 505. brigade Izet Nanić. Hrvati su tada imali teške gubitke kod Petrinje kada im je takođe poginuo komandant brigade. Od nas je to tražio direktno naš vojni ataše u Zagrebu Zijo Poprženović, to odlično znam, akter sam tih događaja. Na područje Hrvatske smo ušli u skladu sa Splitskim sporazumom o sadejstvu snaga Armije RBiH, HVO-a i HV-a. Dakle, Peti korpus je pomagao operaciju 'Oluja', imali smo i mrtvih, grobne oznake naših boraca na pravcima našeg borbenog djelovanja u Hrvatskoj dokaz su te istine. Imali smo tada dobro sadejstvo sa jedinicama HV-a. Poslije 'Oluje' nama je išlo u prilog da na granicu sa Hrvatskom ostavimo samo vojnu policiju i da tako oslobodimo tri-četiri brigade te ih pripremamo za veliku operaciju 'Sana 95' u kojoj smo, kao što je poznato, mjesec i po kasnije oslobodili četiri krajiška grada Bosansku Krupu, Bosanski Petrovac, Ključ i Sanski Most“, kaže Selmanović.

Ratni načelnik Štaba Petog korpusa Armije RBiH ističe kako je vrlo bitan geostrateški vojno-politički kontekst područja koje su čuvali Dudakovićevi ratnici, obzirom na srpsku vojnu silu koju su vezivali na sebe tri i po godine.

„Od '92 do '95 Peti korpus je držao slobodnu teritoriju u obimu od oko 130-180 kilometara, kako kad. Na sebe je vezivao slijedeće jedinice: iz BiH dijelove Prvog sa komandom u Banjoj Luci i cijeli Drugi krajiški korpus sa komandom u Drvaru, dio MUP RS i dijelove drugih prištapskih jedinica VRS-a, Vrhovne komande itd; iz tzv. Republike Srpske krajine (RSK): dijelove Ličkog, Banijskog i Kordunskog korpusa, povremeno dijelove MUP-a, dio Kninskog korpusa. Takođe je MUP Srbije slao svoje specijalne jedinice na čelu sa Legijom, iz Srbije i RSK-a su stizali dobrovoljci, paravojske i vikend-brigade, a od 1993. i tokom 1994. protiv nas smo imali i paravojsku AP Zapadna Bosna ratnog zločinca Fikreta Abdića i oko 9.000 naoružanih vojnika. Zamislite da su sve ove snage krenule na Hrvatsku, umjesto što su napadali na nas, da se ne bavimo onim 'šta bi bilo kad bi bilo', ali vjerovatno bi je prepolovili. Stoga treba sa mjerom, temeljito i argumentirano govoriti o ulozi i značaju Petog korpusa, a ne, kako se to kaže u žargonu predsjednika Hrvatske, tamburati bez veze“, kaže krajiški brigadir u penziji.

Lada Niva trofej čete 511.brigade

Evo kako je svoju ulogu u operaciji „Oluja“ opisao komandir 2. brdske čete, 3. bataljona 511. slavne brdske brigade:

„Meni je pripala čast da odradim lakši vojnički zadatak, a to je da se spojim sa Hrvatskom vojskom u mjestu Gvozdenovac ispod Ivanjske na međunarodno priznatoj granici Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Ispred zagrebačke brigade prvi je došao pukovnik Zlatko Majić Slovenac,a potom pripadnici drugih brigada. Ekspresno je urađen intervju sa nama dvojicom da bi u predvečernjim satima bio emitovan na Hrvatskoj televiziji kao i u prilogu poznate voditeljice Nade Al-Ise. Time je lijeva obala Une bila potpuno oslobođena i naš bliži vojnički zadatak u potpunosti izvršen. Želim napomeniti da smo u reonu spajanja sa Hrvatskom vojskom pronašli ogromna materijalno tehnička sredstva koja smo danima izvlačili i time našem bataljonu i brigadi obezbijedili veliku popunu koja je itekako trebala i valjala u oslobadjanju same Bosanske Krupe i drugih gradova tadašnjeg Bihaćkog okruga. Pozvan sam od pukovnika Zlatka Majića da sa njim posjetim njihovo istureno komandno mjesto u Dvoru na Uni što sam prihvatio u pratnji komamndira Prvog voda Muniba Pajalića gdje smo uradili i historijske fotografije.

Hrvatska televizija je uradila prilog u četiri epizode o akciji 'Oluja' gdje se na kanalu Youtube u prilogu pod imenom 'Godina Oluje E04' od 19:17 može vidjeti to historijsko spajanje… Vozeći se niz Unu na putu prema Dvoru na Uni, kolona se zaustavila ispred samog mosta u Bosanskom Novom koji je bio porušen od strane srpske vojske te smo izišli i stajali na njemu gledajući prema Novom. Kako je moj komandir voda Munib na sebi imao košulju iz JNA Zlatko ga je zamolio da skine tu košulju i baci je sa mosta u zamjenu za košulju HV-a što je Munib uradio na moje odobrenje. Pukovnik Zlatko je pri tom rekao: „Neka taj gest bacanja košulje JNA sa mosta bude simbol pobjede nad njima i da nikad više ne budu na ovim prostorima“.

Napomenuo bih jedan trenutak, a to je da sam zamoljen od strane komande HV-a da održim kratak govor pred postrojenim jedinica gotovo veličine našeg bataljona o ratnom putu 5. korpusa. Mi smo u njihovim očima doista bili Sila Nebeska. Za mene je to bio veličanstven trenutak, čast i ponos da sam na tom dijelu ratišta predstavljao našu slavnu brigadu i naš veličanstveni 5. korpus. Kao suvenir iz spajanja sa HV-om sa komandantom gardijske brigade 'Gromovi' razmijenio sam beretke. I ovaj put se svojim borcima nisam vratio praznih ruku te sam na poklon od pukovnika Zlatka Majića dobio vozilo Ladu na kojoj su bile tablice HV-a. Na upit njegovog evidentičara kako će rasknjižiti auto, Zlatko je rekao, piši da je auto pogodjeno granatom!«

On navodi još jedan, možda i krunski dokaz šta je „taj“ Peti korpus indirektno značio za odbranu hrvatskog teritorija.

„Mi smo jedini na željezničkom pravcu Beograd–Knin sprečavali željeznički saobraćaj. Da nismo bilo bi vrlo teško, ako tako sagledavamo, i izvesti operaciju 'Oluja'“, mišljenja je Selmanović.

Pogibija Izeta Nanića

Kao Selmanović razmišlja i govori Bužimljanin Sead Jusić, komandant 505. slavne brdske bužimske brigade na čije čelo je došao nakon pogibije Izeta Nanića.

„Peti korpus i Bihaćki okrug tokom proteklog rata, dakle zapad priznate Republike BiH, držao je prostor na kome je država disala punim plućima ustavno-pravnog poretka. Imala je i organe vlasti i vojsku i bila na državnoj granici. Peti korpus i Bihaćki okrug su u 1.201 dan opsade kupili vrijeme Hrvatskoj da u povoljnom međunarodnom kontekstu može izvesti operaciju 'Oluja' i riješiti problem SAO Krajine“, ističe Jusić.

Dodaje kako stvaranje tzv. Velike Srbije čija je „šešeljevska“ zapadna granica planirana na liniji Virovitica-Karlovac-Karlobag-otok Silba nije bilo moguće ostvariti bez uništenja Petog korpusa i slobodne teritorije Bihaćkog okruga.

„Prvo su nas pokušali uništiti veleizdajom Fikreta Abdića, a kada to nije uspjelo, pokrenuta je februarska ofanziva 1994. na Grabežu da se Abdiću olakšaju operacije presijecanjem Bihaćkog okruga na dva dijela kod Kostela, a kada to nije prošlo, Peti korpus je 21. avgusta 1994. godine uspostavio potpuni ustavno-pravni poredak države RBiH na prostoru cijelog Bihaćkog okruga slomom Autonomije i paravojske tzv. AP Zapadna Bosna. Već 27. avgusta, u motelu Ada kod Blatne na teritoriji današnjeg Novog Grada/ Bosanskog Novog, sastaju se general Momir Talić, Fikret Abdić i Ratko Mladić i planiraju novu ofanzivu 'Breza 94'. Za tu ofanzivu u dokumentima koje možete naći u mojoj knjizi 'Breza 94- bužimsko-bosanska bitka' još 3. februara 1994. godine Radovan Karadžić na savjetovanju Vrhovne komande tzv. VRS izdao je direktivu da su težišta borbenih djelovanja u 1994. godini Goražde, Nišića visoravan, Bužim itd… Još tada je izdata direktiva za 'rješavanje' Petog korpusa i Bihaćkog okruga“, podsjeća bivši komandant 505. brigade.

Operaciju „Breza 94“ slomile su 505. i. 511. brigada, a kasnije su došle u pomoć i druge jedinice Petog korpusa. Slijedile su operacije „Pauk“, „Grmeč 94“, a onda 20 dana prije „Oluje“ 18. jula 1995. godine operacija „Mač“ koja je nazvana „Spržena zemlja“ kada je Slunjski korpus iz pravca Tržačkih Raštela krenuo prema Cazinu sa tenkovima, a druge srpske jedinice išle su iz pravca Bosanske Krupe da se presiječe Bihaćki okrug. Nisu uspjeli.

„Sve ove operacije bile su sa ciljem da se uništi Peti korpus i Bihački okrug. Time bi se stvorila kompaktna srpska teritorija od Doboja do Karlovca. Nema šanse da bi Hrvatska dobila mig da izvede 'Oluju' onako kako ju je izvela od strane SAD i međunarodne javnosti. Ne bi ni mogla to izvesti, jer cijelo ovo vrijeme svih ovih 1.200 dana Peti korpus je vezivao za sebe najmanje 30.000, a najvećim dijelom rata preko 50.000 srpskih vojnika što iz VRS Prvog i Drugog krajiškog korpusa, Drinskog korpusa, Kninskog korpusa itd. Da je tih 50.000 vojnika bilo slobodno uz mobilizaciju naroda našlo bi se na liniji Karlobag-Karlovac-Virovitica novih 50-80 hiljada vojnika, a to bi značilo da bi operacija 'Oluja' u takvim okolnostima bila nemoguća“, smatra Sead Jusić.

Vrlo dobro se sjeća početka „Oluje“ jer je Peti korpus bio pripremljen za to. Tog 5. avgusta poginuo je i komandant 505. brigade legendarni Izet Nanić.

„Pogibija generala Nanića je rezultat 'Oluje'. On je po svaku cijenu želio da idemo u borbu, donio je naređenja i mi smo krenuli u tri pravca borbenog djelovanja. Izvršili smo probijanje linija tzv. vojske SAO Krajine u rejonu Suhe Međe i Ćorkovače, prodirali prema Trgovima kod Žirovca. Rahmetli komandant Nanić je 2,5 km od državne granice, krećući se prema isturenom komandnom mjestu bataljona 'Hamza', upao u zasjedu i poginuo. Boli nas svako prekrajanje povijesti. Mi smo se spojili sa HV 5. avgusta, mi smo deblokirali Bihaćki okrug. Nema autentičnijeg simbola deblokade i spašavanja preko 200.000 građana okruga, nema originalnije i snažnije ništa od pogibije komandanta Nanića“, kaže Jusić i poručuje na kraju:

„Pozivam da se održi međunarodna naučna konferencija na temu 'Uloga i značaj Petog korpusa i Bihaćkog okruga u očivanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta RH i RBiH'. Ubijeđen sam da se egzaktno, dokumentima svih strana u sukobu, ne moraju se čak ni uzeti naši dokumenti, može jasno dokazati da bi padom Bihaćkog okruga, uništenjem Petog korpusa, 'lijepa naša' bila ono što je Šešelj govorio: samo ono što se vidi sa Sljemena, a naravno ni BiH ovakve sigurno ne bi bilo. Možda bi bila neka fildžan enklava, što su neki i zagovarali.“

Deblokada kao dobar izgovor

Hamdija Abdić, ratnog nadimka Tigar, bio je u vrijeme operacije 'Oluja' komandant 502. brdske brigade i sudionik borbenih sadejstava sa HV-om u ovoj operaciji. Direktan i neposredan na naše pitanje odgovara:

„Predsjedniku Milanoviću na njegovu izjavu da je HV oslobodila Bihać odgovorio sam da Bihać nikada nije ni pao. To je istina. Peti korpus je branio i odbranio Bihać. Hrvatska vojska je u operaciji 'Oluja' osvajala svoje teritorije i ja im na tome čestitam. Pri tome smo im i mi pripomogli to je dobro poznato“, kaže Abdić.

Ne prihvata ni tumačenja kako bi, da je Bihać pao, doživio sudbinu Srebrenice. Takvima odgovara da to može samo reći neko ko nije upoznat sa situacijom na Bihaćkom okrugu i sa snagom otpora Petog korpusa.

„Bihać - kada nije pao '92, kada nije pao '93. suočen sa izdajom Fikreta Abdića, 1994. kada je bila 'Spržena zemlja' na Krivaji i kada nam niko nije pomogao - kako se moglo dogoditi onda da padne 1995. kada smo već bili dobro naoružani…? Mi smo imali bitke neposredno prije 'Oluje' sa Abdićevom paravojskom, sa četnicima kad su nas napali 18. na 19. juli. I tada smo izdržali napade 30 tenkova i 5.000 neprijateljskih ljudi. 'Oluja' je krenula 4. avgusta, a gdje su naše tri i po godine borbe, zašto se to minimizira“, pita ratni komandant 502. brigade.

Abdić je stava da su Hrvati iskoristili okruženje Petog korpusa i to koristili kao dobar izgovor da od Amerikanaca dobiju dozvolu za „Oluju“.

„Oni su iskoristili činjenicu našeg okruženja da svijetu i Amerikancima istaknu da idu u deblokadu Bihaćkog okruga, navodno da nas oslobode, ali su u stvari oslobađali svoje teritorije i to je OK. Mi smo u tom njihovom oslobađanju pomogli i oslobodili dio njihove teritorije, pojas 25-30 kilometara duž granice od Korenice, prema Slunju i Rakovici. Ne želim da umanjim značaj pobjede HV-a u 'Oluji', niti da omalovažavam bilo koga, ali treba da se zna da su najjače srpske snage napadale Peti korpus, a snage SAO Krajine više nisu bile tako jake. Bile su iscrpljene, HV je kroz njihove linije prošla kao kroz švicarski sir. Činjenica je da smo mi vezali oko 5.000 srpskih vojnika 20 dana ranije sa tog prostora (Slunjski i Kordunski korpus) i da su oni bili iscrpljeni… Bez obzira na to vjerovatno bi HV i bez toga lako prošla kroz okupirane teritorije i ne želim da omalovažavam njihove vojne rezultate u 'Oluji', ali isto tako ne dozvoljavam da se potcjenjuje naša borba, uloga i značaj Petog korpusa“, kaže Abdić.

Komandant mješovitog artiljerijskog puka pri Komandi Petog korpusa i nosilac priznanja „Zlatni ljiljan“ Rizvo Behrem smatra da je hrvatska priča o oslobađanju Bihaća nakaradno predstavljanje istine, da li iz vojnog neznanja ili namjerno.

„Oni zasigurno nisu oslobodili Bihaćki okrug, ali jesu pripomogli. No, kako bi odgovorili na kontrapitanje 'šta bi bilo sa Hrvatskom da Peti korpus nije na ovom području uradio šta je uradio, vezao za sebe najmanje četiri korpusa srpske vojske, šta bi se dogodilo da je ovaj srpski vojni potencijal krenuo na Hrvatsku 1992?'“ , pita Behrem i dodaje da bi svaki čovjek koji poznaje vojnu strategiju priznao da je Peti korpus itekako pomagao odbranu RH dobro držeći uz sebe ogroman dio elitnih srpskih snaga.

„Cilj 'Oluje' je bio oslobađanje okupiranih teritorija RH, a deblokada Bihaćkog okruga je posljedica, jer su se srpske snage bile razvučene. Činjenica je da je 502. brigada oslobodila teritoriju Hrvatske od državne granice sve do Plitvica, da je 501. brigada preko planine Plješivice ušla i oslobodila Korenicu i povukla se prema dogovoru“, ponavlja Behrem.

I komandant Senad Šarganović ističe kako ono što je branio i odbranio Peti korpus „svako zna, znaju i ptice na grani“.

„Oluja“ je izvedena u sadejstvu sa jedinicama Petog korpusa, a uloga Petog korpusa tokom četiri godine rata ne samo za prostor Bihaćkog okruga nego i za odbranu Hrvatske je neizmjerljiva. Vojni stručnjaci lako mogu reći koliko je vojnih snaga vezivao Peti korpus tokom cijelog rata, koje je neprijatelje imao na prostoru oko sebe…


Midhat Dedić (Al Jazeera)

Ocijeni...
(0 glasova)

bihacRezultati testiranja na koronavirus su zabrinjavajući, samo u posljednja tri dana na području ovog kantona zabilježeno je 37 novih slučajeva zaraze.

Povećan broj zaraženih ukazuje na nepoštovanje mjera, što je i bila tema današnjeg sastanka Kriznog štaba Unsko-sanskog kantona.

Ukoliko se nastavi trend opuštenosti građana, nepoštivanja propisanih mjera i svakodnevni rast broja zaraženih, Krizni štab najavljuje uvođenje rigoroznijih mjera, pa čak i onih iz marta.

– Svaki dan imamo u prosjeku deset do petnaest novozaraženih osoba i to nam predstavlja problem. Situacija se usložnjava, a osnovni razlog je ne pridržavanje zaštitinih mjera. Građani su se opustili, niko ne nosi masku, niko ne poštuje zaštitine mjere i to je osnovni razlog pogoršanja situacije, kazao je Hajrudin Havić, direktor Kantonalne bolnice.

Novinarima se obratila i Zarina Mulabdić, glavni epidemiolog USK koja je kazala da će se uvesti rigorozne mjere ukoliko se stanje u narednih nekoliko dana ne popravi.

– Ukoliko se naradenih dana nastavi povećan broj zaraženih, odnosno pogoršana situacija, zabranit ćemo sve, pa neka ljudi ostaju bez posla, kazala je Zarina Mulabdić, glavni epidemiolog USK.

Odlučeno je da će u narednih nekoliko dana inspektori i pripadnici MUP-a USK vršiti pojačane kontrole svih institucija i objekata, saopšteno je.

(6yka.com)

Ocijeni...
(0 glasova)

robotMaja Hadžiselimović (29), poznata kao „dama koja robotima daje život“, jedna je od rijetkih žena u STEM akademskom području, koje kombinuje nauku, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku.

Ovih dana stiglo je za ovu inžinjerku mehatronike i robotike u MRK sistemu, ali i za Zenicu, još jedno značajno priznanje. Globalna platforma, WomenTech Network, koja okuplja i ohrabruje učešće žena u nauci, uvrstila je ovu mladu Zeničanku među 25 najvećih naučnica Njemačke.

Njena biografija je objavljena je časopisu ove mreže, čime je naša Maja priznata kao naučnica koja je postigla izvanredan uspjeh u razvoju i primjeni informaciono-komunikacijskih tehnologija.

Zeničanka Maja Hadžiselimović studirala je najprije u Sarajevu, Automatiku i elektroniku. U Mariboru je pohađala odsjek Robotike i automatike i na kraju, u Novom Sadu, završila Master studij Mehatronike na Fakultetu tehničkih nauka. Na istraživanja u inžinjerstvu odlučila se inspirisana radom svog oca, koji je popravljao televizore, a ona nikako nije mogla da razumije kako sve to funkcioniše, pa se odlučila da… sazna.

Sada Maja radi za njemačku KUKA-u kao integrator robota za autoindustriju, dalje istražuje i razvija struku i karijeru u više naučnih oblasti. Trenutno radi i na razvoju prvog egzoskeleta, uređaja koji će pomoći ljudima kod fizički zahtjevnih poslova.

Aktivna je i u euRoboticsu, organizaciji kojoj je cilj učiniti robotiku korisnom za razvoj privrede i društva, kao nacionalna koordinatorica za BiH, za Evropsku sedmicu robotike.

(zenica.info)

ponedjeljak, 03 Avgust 2020 00:00

Zdravlje u rukama kriminalaca

Ocijeni...
(0 glasova)

zdravlje„Ne dao Bog da mi neuk sudi“, govorio je često jedan star čovjek, koji se u svom dugom životu nagledao svega, od vremena Kraljevine Jugoslavije, pa sve do svoje smrti kasnih sedamdesetih. Tom svojom uzrečicom iritirao je sve odreda, od svojih ukućana do nas, njegovih komšija i poznanika, ali ponavljao je to ustrajno i nepokolebljivo do svojih posljednjih dana.

Tek godinama kasnije, kad su u bosanskohercegovačkom društvu, kao uostalom i u zemljama u okruženju, ozbiljno uzdrmane neke elementarne društvene vrijednosti, postalo mi je jasno koliko je dalekosežan, ili možda koliko je iskustva imao taj starac, šaljući poruke nama, nesposobnim da ih shvatimo na vrijeme. Neuki se pojaviše u politici, obrazovanju, u raznim oblastima, pa bogami i u medijima, i suvereno zavladaše svojim neznanjem, ali se ogradiše i pravno i na svaki drugi način, i to diplomama – niko im ni pera ne može odbiti. Osvanuše fakulteti i razne visokoškolske ustanove i tamo gdje su se, što bi rekao Miroslav Krleža, do juče kotile medvjedice i gdje niko nije ni sanjao da će nekad postojati, namnožiše se diplome, magistri, doktori, ovjeriše se akademska zvanja do te mjere da većini nas građana to postade sasvim normalno. Bar tri frtalja nacije ima nekakvu diplomu, ni Skandinavci nisu pismeniji.

Nelegalna ordinacija i helikopter

Vijest da je izvjesna Martina Roso tri godine u svojoj stomatološkoj ordinaciji u Banjoj Luci liječila građane, a da nije ni vidjela fakultet čiju je diplomu posjedovala, čak i za balkanske prilike je previše. To je dokaz da smo u korumpiranoj svakodnevnici prešli crvenu liniju dopuštajući da osobe sklone prevarama, falsifikatima i svim mogućim protivzakonitim radnjama, u svoje ruke dobiju čak i zdravlje ljudi.

Martina je, kažu, u policijskoj akciji „Parma 2“ uhapšena „na svom radnom mjestu“, a njen suprug Goran, koji je takođe uhapšen, posjedovao je ogromnu kolekciju krivičnih djela - razbojništvo, lažno predstavljanje, ugrožavanje sigurnosti, falsifikovanje isprave, navođenje na ovjeru neistinitog sadržaja, prevare, utaje, neovlašten pristup zaštićenom kompjuteru, kompjuterskoj mreži, telekomunikacionoj mreži i elektronskoj obradi podataka na štetu više osoba iz Banje Luke.

Posebna priča u cijelom ovom slučaju je helikopter zaplijenjen u akciji, koji, kako je saopšteno u MUP-u Republike Srpske, ne postoji u evidenciji i nije registrovan i korišten na zakonit način. Ali je korišten, i to kao vlasništvo privrednika iz dijaspore, vlasnika security agencije! I niko od ljudi iz susjedstva, iz uprave, iz MUP-a nije imao pojma o ordinaciji, helikopteru, ranijim krivičnim djelima dvoje osumnjičenih i još mnogo čemu nezamislivom u svakom uređenom društvu. Nema čovjeka koji se nije zapitao – kako je moguće da neko sa takvim dosijeom, koji se suočava s istragama i u drugim zemljama, uopšte može podnijeti zahtjev za tako osjetljiv posao kao što je ordinacija, a posebno kako je moguće da dobije sve potrebne dozvole i dokumente za takvu djelatnost. Kakav je to sistem koji čak ni krupna krivična djela nije u stanju prepoznati u jednom ovako osjetljivom pitanju?

Je li ovo samo izolovani incident?

Ostavićemo te komplikovane dileme istražnim organima i pravosuđu iako se ni jedni ni drugi nisu baš proslavili u, kako obično kažu i domaći i međunarodni visoki funkcioneri, borbi protiv kriminala i korupcije. Kad čovjek pročita ovakvu vijest, i nehotice ga počnu moriti drugačije brige, poput onih koje su se ovih dana mogle čuti u čekaonicama ambulanti, u prvom redu u Banjoj Luci – ko nam uopšte može garantovati da je slučaj Martine Roso samo jedan izolovani incident, izuzetak koji je pukim slučajem nekako izmakao kontroli sistema? Kako možemo znati da i naš stomatolog, ginekolog, internista ili neki drugi čovjek u bijelom mantilu sa doktorskom titulom na reveru nije falsifikovao svoju diplomu i danas nas liječi, a da se nikad nije ni susreo sa anatomijom, čak ni sa studijem medicine? Može li nam neko jamčiti da baš ovog trenutka, tokom pregleda, nismo u životnoj opasnosti jer smo zdravlje povjerili nekome sa falsifikovanom diplomom i doktorskim zvanjem?

Zdravstveni sistem, ionako opustošen masovnim egzodusom ljekara i medicinskog osoblja, lošom organizacijom, velikim dugovanjima, a u posljednje vrijeme i teretom pandemije korona virusa, dobio je novi element nesigurnosti u očima građana. To je mnogo veći problem od stalnih optužbi za mito, koje građani često upućuju na račun ljekara. Javnost u Bosni i Hercegovini progutala je mnogo šta u tom sistemu, od političkih upliva u rad zdravstvenih ustanova, preko vrlo čestih sukoba u ljekarskim komorama i organizacijama, pa sve do povremenih nerazumnih „performansa“ poput onog čuvenog „gostovanja“ marokanskog iscjelitelja Mekija Torabija, koji je prije desetak godina danima izvodio svoje „seanse“ u prepunoj sarajevskoj Zetri, „liječeći“ ljude u srednjovjekovnom maniru od svih mogućih bolesti i stanja pred očima institucija. Danas očigledno imamo posla s ljudima, koji su spremni masovno ugroziti čak i zdravlje i živote građana, samo da bi došli do brze i lake zarade i u tome im, bar iz ugla običnih ljudi, gotovo ništa ne stoji na putu.

Po diplomu kod falsifikatora

Svojevremeno je u Hrvatskoj kružio vic kako je jedan vrlo uticajan čovjek sa visokim vojnim zvanjem došao kod prodavača diploma da bi sebi priskrbio i akademsko zvanje jer ga je „nezahvalna javnost“, neosjetljiva na njegove nemjerljive ratne zasluge, sve češće počela „prozivati“ da obavlja visoke funkcije bez adekvatne školske spreme.

„Hoćeš li fakultetsku ili doktorsku diplomu?“, pitao ga je priznati i cijenjeni falsifikator tih dokumenata da bi znao koliko će mu naplatiti.

„Doktorsku“, odgovorio je ovaj lik, poznat po svom opredjeljenju da ne podnosi osrednjost i da mu je životni moto „il' si bos, il' si hadžija“.

„E, za doktorsku ću te“, kaže prodavač diploma,“ bogami, morati malo propitati“.

Nekad je to bio efektan vic. Slučaj Martine Roso pokazuje da to više nema veze s vicevima i šalama, da je to surova i tvrda zbilja i da, isprepadani i sumnjičavi prema svemu, počinjemo plaćati ceh davno poznate činjenice da je na ovim prostorima sve na prodaju. Nećemo se valjda ubjeđivati kako ni u snu nismo mogli očekivati da će se to početi događati i u najosjetljivijoj oblasti naših života – u oblasti zdravlja!

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Amir Sužanj (Al Jazeera)

Ocijeni...
(0 glasova)

virusVirusolog i epidemiolog prof. dr. Šukrija Zvizdić redovno upozorava javnost u BiH na opasnosti tokom pandemije koronavirusa.

Oglasio se i danas preko društvene mreže Facebook, a njegov status prenosimo u cjelosti:

Juče smo bili prvi u Evropi po broju zaraženih koronavirusom na milion stanovnika!

Danas???

Šta nam to govori?

Neko dobro ne radi svoj posao!

Ako analizirate Krisne štabove, njihov sastav, njihovo pojavljivanje u javnost i izjave, onda i tu ima razloga našoj nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji.

1. Kada na nešto upozoravate, neki se "ubiše" da vas ospore. Oni su "patriote", a vi širite neistinu i paniku, vi ne sagledavate situaciju u kontekstu zbivanja.

Zato smo ovdje.

2. Čudim se da u Kriznim štabovima, Štabu Federacije nema profesora Epidemiologije. Nema ni profesora Medicinske Mikrobiologije.

U moje vrijeme (moje vrijeme je prošlost, ja sam zabrinuti penzioner) sve epidemije je vodio prof. Dr. Jakov Gaon-svjetska marka. Poslije njega epidemije je vodio prof. Dr. Zlatko Puvačić.

Danas imamo profesore Epidemiologije u Sarajevu, Tuzli, Mostaru i Banja Luci, ali ih ja ne vidim da vode ili su članovi Štabova.

U Sarajevu imamo četiri profesora Medicinske Mikrobiologije, ni jedan nije u Federalnom ili kriznom Štabu Kantona Sarajevu. Nisu ni njihovi članovi?!!!!

Zašto. Neobjašnjivo. Struka nam ne treba?!!!

Zato smo ovdje!

3. Zašto se zakonske osnove, koje ne odgovaraju situaciji ili su prepreka sprovođenju mjera ne mijenjaju. Ko je kočničar, ko se protivi tome. Pozicija ili opozicije. Preduzmimo nešto, zaboravimo na loše međuljudske odnose dok je pandemija. Zaboravimo na izbore, vlade, animozitete, respiratore, stranke, zaboravimo na pitanja drugi ili prvi val epidemije, ispravnost termina sicijalna ili fizička distanca, virus ispran, abortivan itd. Izostavimo diskusije i komentare ko nešto griješi ili ne radi kako mi zamišljamo da je ispravno.

Borimo se za zdravlje i život!

Uvažavajmo struku!

Tvrdim, da svi koji rade u Štabovima imaju dobru namjeru, dobro rade, neko ih koći, nešto ne "štima". Pomozimo im.

4. U ovoj epidemiji ima puno politike. Ostavimo sve po strani i preduzmimo sve iste mjere, ali puno energičnije.

Aktivirajmo sve strukture.

Aktivirajmo struku i političare, ali u pozitivnom smjeru.

5. Aktivirajmo se svi!

Prijedlažimo, kritikujmo i budimo operativni, inače nas neće biti.

(6yka.com)

Ocijeni...
(0 glasova)

imigranti1Među migrantima je sve više državljana Bangladeša; kretanje pojačano nakon ukidanja ograničenja.

Svi koji uspiju ući u BiH nastoje se u njoj ne zadržavati previše dugo i odmah pokušavaju nastaviti put ka Hrvatskoj.

U Bosni i Hercegovini trenutno boravi oko 7.000 ilegalnih migranata koji čekaju priliku krenuti dalje ka Evropskoj uniji a među njima je sve više državljana Bangladeša, potvrdio je u srijedu voditelj ureda Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Sarajevu Peter van der Auweraert.

U izjavi koju prenosi "Dnevni avaz", Van der Auweraert je rekao kako je kretanje ilegalnih migranata pojačano nakon ukidanja ograničenja što ih je ranije nametnula epidemija korona virusa ali je pojasnio kako nije samo BiH ruta kojom pokušavaju proći iz pravca Srbije jer je pojačan njihov pritisak i na Hrvatsku, Mađarsku te Rumunjsku, prenosi Hina.

Oko 5.200 migranata u prihvatnim centrima

Svi koji uspiju ući u BiH nastoje se u njoj ne zadržavati previše dugo i odmah pokušavaju nastaviti put ka Hrvatskoj a to uglavnom čine preko teritorija Unsko-sanskog kantona.

Od približno 7.000 ilegalnih migranata koliko ih prema procjenama IOM-a ima u BiH, njih 5.200 boravi u prihvatnim centrima koncentrisanim na području Bihaća i Sarajeva.

Još oko 1.500 ih boravi na otvorenom ili u improviziranom smještaju na bihaćkom području a nekoliko stotina na području Tuzle.

Zvaničnik IOM-a tvrdi kako među ilegalnim migrantima do sada nije bilo potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom.

(Agencije)

Ocijeni...
(0 glasova)

bjelavaIstiču da je investitor izašao na teren u martu ove godine, za vrijeme trajanja vanredne situacije uzrokovane virusom COVID 19, i započeo radove na izgradnji mini hidrocentrala na lokalitetima Bjelava, Velika i Mala Bjelava.

Udruženje građana “Bjelava” Foča, osnovano sa ciljem očuvanja rijeke Bjelave i drugih rijeka Foče, te promovisanja zaštite flore i faune na području opštine Foča, zajedno sa neformalnom grupom “Sačuvajmo rijeke Foče” te građanima potpisnicima peticije protiv gradnje MHE na opštini Foča, obratilo se Ministarstvu energetike i rudarstva sa zahtjevom da se hitno preispita zakonitost i ukine Rješenje o odobrenom izvođenju geoloških istraživanja na tom području, izdato nakon više od mjesec dana od početka radova. Naime, ističu da je investitor izašao na teren u martu ove godine, za vrijeme trajanja vanredne situacije uzrokovane virusom COVID 19, i započeo radove na izgradnji mini hidrocentrala na lokalitetima Bjelava, Velika i Mala Bjelava.

Ukidanje rješenja o izvođenju geoloških istraživanja je neophodno zbog toga što je utvrđeno da se istraživanje ne vrši u skladu sa projektom detaljnih geoloških istraživanja te zato što je naknadno utvrđeno da priložena dokumentacija na osnovu koje je izdato odobrenje za detaljna geološka istraživanje, sadrži netačne, odnosno neistinite podatke.

Građani okupljeni u Udruženje ističu da se istraživanje radova na terenu ne obavlja u skladu sa Projektom detaljnih geoloških istraživanja, jer je na terenu jasno vidljivo da je izvođač radova probijajući puteve ka Velikoj Bjelavi već izašao iz granica istražnog prostora.

"Izvođač radova je promijenio tok rijeke na mnogo mjesta, te je vidljivo novo suženo korito rijeke, a pored toga, po procjeni lokalnog stanovništva, uništeno je preko 3.000m3 šume, od čega veliki procenat otpada na najkvalitetnija stabla bukve, stara preko 100 godina. Iako je rješenje Ministarstva doneseno na osnovu izjave investitora da su imovinsko-pravni odnosi riješeni, izmještanjem toka rijeke investitor je ušao u dio parcela na kojima nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi. Na osnovu toga, jasno je da je rješenje izdato na osnovu dokumentacije koja sadrži netačne, odnosno neistinite podatke", ističu aktivisti.

Pored svega navedenog, Udruženje građana „Bjelava“ Foča smatra da prilikom dodjele koncesije nije ispoštovan stav 3 javnog poziva u kojem stoji da je ponuđač dužan da prilikom izrade studija uvaži mišljenje Opštine Foča, odnosno preduzeća “Izvor” a.d. Foča od 20.6.2016. godine i 17.3.2017. godine.

"Ovom preduzeću, koje je u navedenom mišljenju imalo primjedbe na gradnju planiranih MHE zbog ugroženosti gradskog vodovoda, nije dostavljena studija od strane investitora sa uvažavanjem svih uslova iz navedenog mišljenja. Ukoliko se ne bi ispoštovalo navedeno mišljenje, snabdijevanje vodom bi bilo ugroženo na teritoriji opštine Foča. Krajnje, vodenicu porodice Vujičić na rijeci Bjelavi, čije postojanje je direktno ugroženo nelegalnim radovima na tom području, je Ministarstvo prosvjete i kulture RS proglasilo za nepokretno dobro koje uživa prethodnu zaštitu koja se odnosi i na građevinu i prostor u neposrednom okruženju", kažu iu ovog Udruženja.

Dodaju da su sve njihove aktivnosti usmjerene ka tome da se radovi konačno zaustave i da se okonča svakodnevno uništavanje prirode na tom lokalitetu.

"Lokalnom stanovništvu je rijeka Bjelava uslov za život i radovima na terenu je ugrožen opstanak tih porodica. Mi se nadamo da će razum da nadvlada nad moći pojedinca“, istakla je Dragana Drakul, članica UG Bjelava.

Podsjetimo, Udruženje građana Bjelava Foča obratilo se i lokalnoj samoupravi sa zahtjevom da se održi tematska sjednica povodom uništavanja rijeke Bjelave, u pismu sugrađani zahtijevaju da se u roku od 20 dana zakaže tematska sjednica na temu '' Problematika izgradnje dvije mHE na slivu rijeke Bjelave'' kako bi i građani na toj sjednici dali svoje mišljenje po ovom pitanju.

Maja Isović Dobrijević (6yka.com)

Ocijeni...
(0 glasova)

dejtonDokumenti sa kojih je nedavno skinuta oznaka tajnosti i određeni telefonski razgovori otkrivaju da je američki predsjednik Bill Clinton 1995. godine pozvao bošnjačke lidere da naprave teritorijalne ustupke kako bi se završio rat u Bosni i Hercegovini, ali i da dozvole Srbima otcjepljenje, piše The Guardian.

Bill Clinton i njegov tim za vanjsku politiku je htio da po svaku cijenu, prije nego što počne njegova predizborna kampanja, pronađe rješenje za sukob u BiH, čak iako bi to značilo nagrađivanje Srba za etničko čišćenje.

Telefonski razgovori iz vremena masovnih pogubljenja otkrivaju da je Clinton bio nezadovoljan Armijom RBiH jer nisu uspjeli da odbrane Srebrenicu. Iste sedmice kada je Srebrenica pala Clintonov savjetnik za nacionalnu bezbjednost Anthony Lake privodio je kraju završnu strategiju izvlačenja SAD-a iz bosanske katastrofe, otkriva The Guardian.

Lake je na strategiji počeo raditi nekoliko sedmica prije napada na Srebrenicu, a bila je usmjerena na uspostavljanje mirovnog sporazuma koji se zasnivao na približno ravnomjernoj raspodjeli teritorija. Ukoliko im to ne bi uspjelo, plan je bio da povuku UNPROFOR, ukinu embargo na oružje i da zračnim napadima daju početnu podršku Bošnjacima i Hrvatima kako bi mogli sami da se bore protiv Srba.

Međutim, cijena te početne podrške bi bila skupa. To bi značilo da kasnije Bošnjaci moraju pristati na određene ustupke među kojima je i predaja teritorija za koje su se borili.

Prema tom planu, Federacija bi trebala da prihvati manje od pola države, a SAD bi također napravio pritisak na Bošnjake da nakon 2-3 godine dozvole Srbima referendum o otcjepljenju, piše u spisima Clintonove predsjedničke biblioteke.

"Ako Bošnjaci ne mogu uvjeriti srpsko stanovništvo da im je budućnost u reintegraciji onda nema smisla da blokiraju mirno razdvajanje po čehoslovačkom modelu", napisano je.

Ovaj prijedlog je zapravo alarmirao neke članove uprave.

"To je vrlo klizav teren. Srbi su etničkim čišćenjem zauzeli ogroman teritorij, a mi treba da održavamo referendum kojim bi potvrdili takvu agresiju?", napisala je Madeleine Albright, koja je prisustvovala sastancima Bijele kuće o Bosni i Hercegovini, kolegi Davidu Schefnerru koji je bio savjetnik ambasadora Ujedinjenih nacija.

Bošnjačkom vodstvu plan nije imao smisla, pogotovo to što u periodu masovnih ubistava u Srebrenici Amerika pritišće predsjednika Aliju Izetbegovića da prihvati referendum o otcjepljenju Srba.

"Bio je to ogroman, ogroman pritisak i u potpuno pogrešnom trenutku", rekao je tadašnji portparol ministarstva vanjskih poslova, a kasnije Izetbegovićev savjetnik Mirza Hajrić i dodao:

"Suočili smo se sa tragedijom u Srebrenici. To je bio moralni poraz za međunarodnu zajednicu i najtragičniji događaj u ratu. Zašto bi nagrađivali ljude koji su '95. godine isplanirali i izvršili genocid?"

Hajrić je također kazao da je Izetbegović odlučno odbacio bilo kakve prijedloge o srpskom referendumu. On je trenutno ambasador u Australiji i vjeruje da je ideja koja je došla iz Washingtona rezultat Clintonove želje da rat u Bosni i Hercegovini skloni sa američkih televizijskih kanala prije nego počne njegova izborna kampanja.

Iz telefonskih razgovora Clintona s britanskim premijerom Johnom Majorom 14. jula čini se da i Clinton nije svjestan razmjera masakra i da je pokušao umanjiti njegov značaj. On se žalio na bošnjačku vojsku jer su pobjegli umjesto da se bore sa Srbima, navodi The Guardian.

"U Srebrenici je bilo 3.000 bošnjačkih vojnika, ali su oni otišli bez borbe", rekao je Clinton.

Francuski predsjednik Jacques Chirac je pokušao okupiti zapadne vođe kako bi silom vratili Srebrenicu poredeći situaciju sa ratom protiv nacista, ali oko toga nije bilo dogovora, odnosno, Clinton je tvrdio da ne mogu "apstraktno braniti demokratske vrijednosti ukoliko se Bošnjaci neće boriti". Na kraju je postignut dogovor da se odbrani posljednja enklava koja se nalazila u istočnoj BiH - Goražde.

Hrvatska ofanziva na Srbe u zapadnoj BiH u augustu 1995. godine je prisilila Srbe da sjednu za pregovarački sto bez obećanja o referendumu.

Clinton je pobijedio te godine na izborima i njegovo vanjskopolitičko postignuće je bio završetak rata u Bosni i Hercegovini, ali ovi spisi govore o tome "koliko su SAD bile blizu toga da odustanu od BiH", navodi ovaj britanski list.

(klix.ba)

Stranica 1 od 48

S5 Box