Vijesti iz BiH
BiH

BiH (628)

Ocijeni...
(0 glasova)

policijarsFederalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara i zamjenik načelnika Policijske uprave Istočno Sarajevo Predrag Čajić posjetili su danas, u selu Pediše, općina Sokolac, povratničku porodicu Hameda Vražalice, u čijem dvorištu je sinoć od strane nepoznatih lica podmetnut požar u kojem su uništena dva automobila i garažni objekt.
„Došli smo i na lice mjesta da najprije izrazimo solidarnost i pružimo podršku u ime institucija porodici Vražalica u teškim trenucima, te da se upoznamo sa detaljima ovog slučaja. Uz osudu ovog kukavičkog i gnusnog čina, važno je da budemo zajedno i pošaljemo poruku svim povratnicima, koje je uznemirio ovaj događaj, da nisu sami. Mi smo uz njih, pažljivo ćemo pratiti ovaj slučaj i kao institucija nećemo dopustiti da ovo dovede u pitanje održivost ove povratničke zajednice“, kazao je ministar Ramić.

Dodao je da „naravno, nije lako nakon ovakvih stvari zanoćiti, kada brinete o porodici i djeci, ali naš odgovor ne smije biti mržnja već dostojanstveni oprez i odlučan zahtjev nadležnim organima i institucijama da rade svoj posao i provode zakon: protiv divljaštva i banditizma naš odgovor će biti red i zakon“, kazao je Ramić.

“Sa svim komšijama sam u dobrim odnosima, ne znam ko je ovo mogao uraditi. Zajedno radimo u šumi, teško mi je zbog toga. Vjerujem da će policija naći počinioca. Ova posjeta mi puno znači, država je pokazala pravo lice. Policija, dva ministra su tu, loš je povod, ali mi znači. Neka policija i sud nastavi raditi svoj posao”, kazao je Hamedov sin Ismet Vražalica.

Ministar Čampara je pozvao sve nadležne policijske organe entiteta RS da „u skladu sa svojim zakonskim obavezama garantuju građanima sigurnost i zaštitu imovine, te s obzirom da je riječ o povratničkoj populaciji da ulože maksimalne napore kako bi se počinioci u odgovarajućem roku izveli pred lice pravde, a povratnicima vratio osjećaj sigurnosti“.

U telefonskom razgovoru sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Draganom Lukačem obećano je da će se sve učiniti da se otkriju i kazne vinovnici ovog slučaja.

Danas je poručeno i da kako stvari stoje ne bi trebalo biti riječi o međunacionalnim tenzijama.

„Svako ko napada na ugrožene kategorije, posebno na one koji su bili sistemski progonjeni zbog svoje vjerske ili etničke pripadnosti, zaslužuje drakonske kazne. Svako ko želi da ulije taj strah, treba da najprije iskusi duplu mjeru straha pa će se kaniti, jer očigledno samo pravna snaga može tome stati u kraj. Onaj ko je proizveo štetu morat će je nadoknaditi po principu odgovornosti, jer reda može biti samo ako ljudi snose posljedice za svoje postupke. Ne možemo prejudicirati stvari, ali vjerujemo da će policija odraditi svoj posao profesionalno do kraja, kako mi je uostalom ministar Lukač obećao jutros u razgovoru”, rekao je Čampara.

(Vijesti.ba)

Ocijeni...
(2 glasova)

izetbegovicMislim da je komunikacija uvijek bolja nego nekomunikacija. Posjeta će po meni rezultirati rješavanjem nekih dilema i pomacima, kazao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Članovi Predsjedništva BiH danas su se susreli sa hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović koja boravi u dvodnevnoj posjeti BiH.

Izetbegović je nakon tog susreta novinarima otkrio kako je insistirao da se konačno krene u rješavanje otvorenih pitanja koja su stara decenijama.

"Već osmu sam godinu tu i, nažalost, nemamo pomaka u otvorenim pitanjima koja su stara decenijama. Tako da sam danas insistirao na pitanju granice, pitanju trošenja vodenog resursa iz Buškog jezera, na pitanju ogromne imovine Bosne i Hercegovine koja se nalazi u Hrvatskoj i koja nije vraćen državi BiH i firmama. Naravno i pitanje Pelješkog mosta. Zatim, na odnosu hrvatske države prema bosanskohercegovačkoj državi. Zašto nerješavati sa BiH pitanje zagađenja koje se dešava od Rafinerije u Brodu? Mi ćemo rado pomoći i nema potrebe da se radi sa entitetom", poručio je član državnog Predsjedništva i dodao:

"Dakle, danas sam insistirao da se pojača komunikacija i da se ide naprijed. Pri tome sam se pozvao na standarde, institucije i zakone koji su doneseni od međunarodnih organizacija u kojima smo članice i mi i Hrvatska, odnosno kanimo biti članica. To su Ujedinjene nacije i Evropska unija. Jedna od tih insitucija je i Haški sud i moramo poštovati njegove odluke i pokazati pijetet prema žrtvama".

Izetbegović je otkrio kako je Predsjedništvo BiH na susretu sa Grabar-Kitarović imalo jedan otvoren i prijateljski razgovor u kome se nije "okolišalo i zaobilazilo probleme".

Jedna od tema razgovora bila je i gradnja Pelješkog mosta.

"Hrvatskoj je kroz pismo od 29. septembra, koje je napisano od Direktorata za urbanističku i regionalnu politiku Evropske unije, poručeno i konstantovano kako je EU imala dezinformaciju da je sa BiH dogovorena stvar u vezi Pelješkog mosta. EU traži da se ta stvar raščisti i da se ne nastavlja dalje sa gradnjom mosta. I to pismo EU sam danas predao predsjednici Kitarović i zamolio sam da Hrvatska postupi na taj način. Mi do jučer nismo bili poznati sa sadržajem pisma. Znali smo da se neka komunikacija dešava, ali nismo znali za te stvari, niti smo od Hrvatske inicirani. Sve što BiH očekuje od Hrvatske je da nam se garantuje naše pravo", kazao je Izetbegović.

Danas se razgovaralo i o sigurnosti. Bošnjački član Predsjedništva BiH je zaključio kako je potrebno razmijenjivati precizne informacije, jer u suprotnom...

"Ocjena o hiljadama terorista obeshrabruje turiste, obeshrabruje investicije, obeshrabruje one koji bi mogli ubrzati put BiH ka EU".

Grabar-Kitarović je tokom današnje posjete BiH istakla kako je Hrvatska zabrinuti, kao i mnogi drugi prijatelji BiH, za odnose Bošnjaka i Hrvata i da se BiH ne pretvori u Mostar.

"Rekla je da se Hrvatska ne želi miješati u unutrašnje stvari i sam sadržaj Izbornog zakona", kazao je Izetbegović.

Na kraju svoga obraćanja medijima, Izetbegović je istakao kako je Predsjedništva BiH danas ustanovilo generalski kor, tako da će doći do rotacije i komandu nad kojom će prvu poziciju preuzeti general koji je Bošnjak.

(N1)

Ocijeni...
(0 glasova)

salkicAko Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske (RS) tvrdi da se učenicima bošnjačke nacionalnosti u tom bh. entitetu treba da u đačke knjižice upisuje naziv "jezik bošnjačkog naroda", pozivam ih da i učenicima srpske nacionalnosti upišu "jezik srpskog naroda", a ne srpski jezik, pa će onda svi biti podjednako diskriminisani rekao je danas potpredsjednik RS Ramiz Salkić.
"Ukoliko idemo na potpuno, doslovno i dosljedno provođenje onoga što piše u Ustavu RS-a, onda bi bilo logično da, ako se piše 'jezik bošnjačkog naroda', navodi i 'jezik srpskog naroda' ili 'jezik hrvatskog naroda'. Ovako se diskiminacija vrši samo nad Bošnjacima s jasnim ciljem", rekao je Salkić Feni.

Smatra da je osporavanje prava bošnjačkim đacima u RS na bosanski jezik nastavak kontinuirane diskriminacaije koja se provodi godinama na prostoru ovog entiteta s ciljem da se izvrši pritisak na ove roditelje i djecu da napuste RS.

"U ovom trenutku imamo aparthejd u obrazovnom procesu. Roditelji Bošnjaci i njihova djeca na osnovu Ustava imaju pravo da se izjasne kako se zove njihov jezik i oni ne traže ništa više od onoga što piše u tom dokumentu", naveo je entitetski potpredsjednik i podržao primjedbe predstavnika roditelja bošnjačke nacionalnosti u područnim školama u Zvorniku, koji navode da ne prihvataju da se njihovoj djeci, umjesto "bosanskog jezika“ u đačke knjižice upisuje naziv ”jezik bošnjačkog naroda“.

Najavio je i da će ponovo razgovarati s Ombudsmenima za ljudska prava BiH te predstavnicima organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava, ali i naglasio da država u ovom slučaju mora pokazati svoju snagu, a OHR i OSCE treba da reaguju i zaštite one koji su obeshrabreni od sistema.

Salkić je istakao da nije problem Bošnjaka samo u obrazovnom procesu, već i u zapošljavanju u RS.

"Nažalost, ovih dana vidimo i treći segment, organizaciju paravojnih formacija. Kada sistem u startu ne riješi problem i ne kazni one koji su izvor problema, on svakim danom bude sve veći. Nadam se da to uviđaju oni koji su propustili priliku da na vrijeme reaguju i sankcionišu one koji proizvode ovakve probleme u BiH i da će početi da rade svoj posao", rekao je Ramiz Salkić.

 

(FENA)

Ocijeni...
(0 glasova)

radijacijaVlada Federacije BiH je prošlog četvrtka lijekove protiv melanoma stavila na poseban program, što znači da će se do njih može dolaziti besplatno tek ukoliko bude dovoljno finansijskih sredstava.
Udruženje oboljelih od melanoma u FBiH je na nekim od glavnih saobraćajnica Sarajeva postavilo bilboarde kojima upozorava na to da je Federacija jedino mjesto u Evropi u kojoj se oboljeli od ove opake bolesti ne mogu liječiti inovativnim lijekovima.

“Javljamo rodbini i prijateljima, da su oboljeli od melanoma dobili šansu liječenja bolesti po posebnom programu (ako bude para) Fonda solidarnosti FZZO = SMRTNA KAZNA. Zahvalni smo institucijama i sistemu Federacije Bosne i Hercegovine na nebrizi u liječenju ove bolesti.”, navodi se na plakatima.

Na ovaj način članovi Udruženja se “zahvaljuju” svima koji su ih, praktično, osudili na smrt.

Iz Udruženja upozoravaju da je melanom jedna od onih koja se najbrže razvija, a da je stopa izliječenja u FBiH pomoću starih lijekova – nula.

 

(oslobodjenje.ba)

 

 

Ocijeni...
(0 glasova)

lijanovicKantonalni sud u Tuzli osudio je u utorak zbog zloupotreba položaja Jerka Ivankovića Lijanovića, bivšeg ministra u Vladi entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od devet godina, a njegovog savjetnika Stipu Šakića na godinu dana zatvora.

Lijanović je optužen, zajedno sa savjetnikom Šakićem, za zloupotrebu položaja i ovlaštenja u vezi s nezakonitostima prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području Tuzle i Federacije Bosne i Hercegovine od 2011. do 2014. godine.

U tom predmetu su bili optuženi i Mersed Šerifović, nekadašnji zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona, i Suad Čamdžić, bivši savjetnik, ali su oni, nakon potpisivanja sporazuma o priznanju krivice, osuđeni na po dvije i po godine zatvora.

'Kriminalna hobotnica'
Na godinu dana zatvora je osuđen i Edin Ajanović, bivši ministar u Vladi Tuzlanskog kantona.

Tužilaštvo je tokom procesa tvrdilo da je zloupotreba poticaja iz oblasti poljoprivrede počinjena smišljeno i sistematski, a da su samo iskazi trojice svjedoka osuđenika dovoljni za osuđujuću presudu u ovom predmetu.

Tužilac je kazao kako su poljoprivrednici reketirani širom Federacije Bosne i Hercegovine.

"To je bila kriminalna hobotnica, koja se protezala i do Bihaća, Mostara i Travnika", kazao je tužilac Dalibor Bingas, navodeći da je ukupna pribavljena imovinska korist činjenjem tog krivičnog djela viša od 423.000 eura.

S obzirom da su osuđeni Šerifović i Čamdžić vratili 60.000 eura, od Lijanovića bi trebalo oduzeti oko 350.000 eura, a od Šakića 2.900 eura.

S druge strane, odbrana je tvrdila da nije postojao spisak poljoprivrednika koji su morali davati polovinu poticaja, a Tužilaštvo nije pružilo nikakav materijalni dokaz u tom slučaju, te da su brojni drugi svjedoci kazali da se nikada nije tražio povrat novca.

Lijanovićeva advokatica Mirna Delalić je tokom procesa istakla da se Tužilaštvo u ovom procesu vodilo iskazima svjedoka "koji su neupućeni ili koji su namjerno iznosili neistinite navode".

Suđenje trajalo godinu i po
Ivanković Lijanović je izjavio da ga presuda koju mu je izrekao sud u Tuzli neće zaustaviti da se kandidira za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine na općim izborima u oktobru.

Iz njegovog ureda je saopćeno da je ta presuda nepravomoćna i da je pokušaj zaustavljanja Ivankovića Lijanovića u pobijedi na izborima za člana bh. Predsjedništva "na način kao što je zaustavljena pobjeda Narodne stranke Radom za boljitak 2014. godine njegovim hapšenjem samo dva dana prije početka predizborne kampanje".

Suđenje je trajalo više od godinu i po.

Na osuđujuću presudu postoji mogućnost žalbe, javlja BIRN - Justice Report.

 

(Agencije)

 

(Agencije)

Ocijeni...
(0 glasova)

parlamentU jeku priče o finansijskoj krizi u entitetu Federacija BiH i dramatičnih upozorenja premijera Fadila Novalića budžetskim korisnicima danas je kao i svakog drugog mjeseca isplaćena plaća.
Predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić pred sami kraj 2017. godine uputio je pismo predsjedavajućem Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edinu Mušiću i predsjedavajućoj Doma naroda Parlamenta FBiH Lidiji Bradari u kojem ih upozorava da se neusvajanjem budžeta do kraja prošle godine direktno dovodi u pitanje finansijska stabilnost FBiH.

Nakon što su Bradara i Mušić odbili da sazovu sjednicu, Novalić već sedmicama upozorava političke stranke, ali i javnost kako neusvajanje budžeta ne smije potrajati dalje od 15. januara 2018. godine.

Danas je istekao krajnji rok koji je odredio premijer FBiH, a u entitetskom sistemu finansiranja nije došlo ni do kakvih dramatičnih distorzija koje bi zabrinule organe vlasti u FBiH.

Kako nam je potvrđeno iz više izvora, federalnim parlamentarcima, ministrima i drugim budžetskim korisnicima danas je kao i obično isplaćena plaća. Simbolično, na tu činjenicu nije utjecalo ni neusvajanje budžeta (obaveza iz prethodnog mjeseca), ni neodržavanje sjednica Parlamenta FBiH, a ni prijetnje predsjednika FBiH o mogućnosti raspuštanja zakonodavne vlasti.

Uprkos dramatičnim upozorenjima čini se kako su državni službenici ipak u boljoj situaciji nego što su bili u oktobru 2016. godine kada je nekoliko dana kasnila isplata plaća zbog toga što Federacija BiH nije povukla sredstva iz tranše kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Za očekivati je da današnje transakcije na račune funkcionera, a koje u prosjeku iznose iznad 3.000 KM, stimulišu političare iz koalicije SDA, HDZ BiH i SBB da se dogovore i konačno sazovu sjednicu Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamenta FBiH.

Podsjećamo, plata federalnih zastupnika u prosjeku iznosi 2.400 KM i na nju se dodaju naknade za odvojeni život, topli obrok, paušal, rad u komisijama i slično što u konačnici iznosi skoro pa 4.000 KM.

U isto vrijeme prema posljednjim podacima Federalnog zavoda za statistiku prosječna plaća zaposlenog u FBiH iznosi 868 KM. U prijevodu to znači da političari u prosjeku za svoj ne/rad primaju skoro pet puta više novca od "običnih" radnika.

 

(klix.ba)

Ocijeni...
(0 glasova)

hdzFederalni zastupnik Dennis Gratz oštro je osudio stav udruženja građana "Hrvatski narodni sabor BiH" kojim se daje "zeleno svjetlo" predsjedniku Federacije Marinku Čavari da raspusti Parlament Federacije.
Pored toga što smatra opasnim da vaninstitucionalna tijela izdaju naloge predsjedniku Federacije, Gratz poručuje da je ovo uvod u potpuni kolaps institucija koji bi mogao trajati do jeseni 2020. godine.

"Raspuštanje Parlamenta Federacije je prvi korak, a naredni veliki korak bit će odbijanje izglasavanja delegata iz kantona u kojima HDZ BiH bude imao većinu u Dom naroda nakon izbora. Visoki predstavnik ovog puta neće reagovati te ćemo se onda naći u šumi naloga i naredbi koje niko neće poštivati. Bez delegata Doma naroda neće biti ni izbora novog predsjednika i potpredsjednika Federacije. Na taj način će trenutna Vlada ostati u tehničkom mandatu do daljnjeg", poručuje zastupnik Gratz.

Dodaje da bez Doma naroda Parlamenta Federacije nema ni delegata u Domu naroda na državnom nivou.

"Ovim nam HDZ BiH vrlo jasno poručuje da imaju mehanizme za potpuno blokadu sistema u svakom scenariju koji ne bude uključivao njih u vlasti na entitetskom i državnom nivou. I to apsolutno nema nikakve veze s tim hoće li kandidat koji ne dolazi iz HDZ BiH uzeti mjesto člana Predsjedništva iz hrvatskog naroda, već im to samo služi kao izgovor za nastavak radikalizacije politike HDZ BiH", dodao je Gratz.

Naglašava da je izuzetno važno da u kantonima sa hrvatskom većinom pobjedu odnesu neke nove politike i opozicija HDZ-u te se stvore temelji za jedan zdrav dijalog - kojim će se zaštititi interesi svih građana Federacije, vratiti povjerenje u institucije te prekinuti destruktivna politika koja služi samo ličnim interesima vrhuške okupljene oko Dragana Čovića, zaključio je Gratz.

 

(klix.ba)

ponedjeljak, 15 Januar 2018 00:00

U RS-u ponovo više umrlih nego rođenih

Ocijeni...
(0 glasova)

beba2U Republici Srpskoj (RS) je u trećem tromjesečju 2017. godine registrirano 3.209 umrlih i 2.528 rođenih, te nastavljen negativni prirodni priraštaj s kojim se ovaj bh.entitet već godinama suočava.
Broj rođenih u trećem tromjesečju 2017. godine manji je u odnosu na isti period 2016. godine, kada je evidentirano 2.570 rođenih, potvrđuju podaci entitetskog Zavoda za statisiku.

Istovremeno, statističari su zabilježili da je broj umrlih u trećem tromjesečju 2017. godine veći u odnosu na isti period 2016. godine, kada je taj broj izosio 3.171.

Broj registriranih sklopljenih i razvedenih brakova veći je u trećem tromjesečju 2017. godine u odnosu na isti period 2016. godine.

Podaci o rođenim i umrlim osobama te o zaključenim brakovima prikupljaju se od matičnih službi.

(FENA)

Ocijeni...
(0 glasova)

policija3Pripadnici Policije Zeničko-dobojskog kantona uhapsili su danas osobu inicijala A. K. u vezi s istragom o nestanku novca u BH Pošti, potvrdila je glasnogovornica kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova Aldina Ahmić.
Prema nezvaničnim saznanjima, uhapšen je bivši načelnik općine Vareš Avdija Kovačević protiv kojeg se vodi istraga u vezi s nestankom 15.000 KM iz poslovnice BH Pošte u Varešu.

Kovačević je bivši načelnik Općine Vareš koji je 2015. godine podnio ostavku, a na to mjesto došao je u novembru 2012. godine.

 

(klix.ba)

Ocijeni...
(0 glasova)

krsmanovic"To je na odgovarajući način zastrašivanje, u prvom redu, Saveza za promjene i vlasti u Sarajevu, gdje se svaki put postavlja teza o izdajnicima i onda je, maltene, legitimno primijeniti silu nad izdajnicima putem batinaša, odnosno ljudi iz kriminalnog miljea koji imaju odgovarajuću političku, a nekad čak i policijsku zaštitu da se bave kriminalnim poslovima".
Potpredsjednik NDP-a i poslanik ove političke partije u Narodnoj skupštini RS Zdravko Krsmanović kaže da očekuje da EU uvede sankcije predsjedniku RS Miloradu Dodiku." Očigledno je da je BiH neophodna pomoć sa strane kako bi izašla iz ovog blata, u koje su nas i oni na neki način indirektno doveli, dovodeći Dodika na vlast na način koji nije bio u potpunosti u skladu sa demokratskim standardima", ističe Krsmanović.

Govorio je i o ekstremistima iz kriminalnog miljea koji su održali sastanak u Narodnoj skupštini RS.

"Priča nije toliko ozbiljna u kontekstu paravojne formacije, ali je to sigurno organizacija čiji je prevashodni cilj zastrašivanje političkih neistomišljenika. To su tzv batinaši, ljudi koji se pripremaju da vrše pritisak na političke neistomišljenike. Naročito su aktivni u izbornom procesu posljednih nekoliko dana i na dan izbora, kada su spremni da primijene silu na odgovarajuće ljude, političke protivnike, kako bi se izbori dobili po svaku cijenu.

Njihov dolazak u Narodnu skupštinu RS apsolutno daje legitimitet ovakvoj tezi, jer je to politička institucija u kojoj sjede političke partije. Dakle, to je na odgovarajući način zastrašivanje, u prvom redu, Saveza za promjene i vlasti u Sarajevu, gdje se svaki put postavlja teza o izdajnicima i onda je, maltene, legitimno primijeniti silu nad izdajnicima putem batinaša, odnosno ljudi iz kriminalnog miljea koji imaju odgovarajuću političku, a nekad čak i policijsku zaštitu da se bave kriminalnim poslovima".

Kaže i da postoji bojazan od nereda na dan opštih izbora.

"U RS je situacija u suštini dosta složena. Dodik primjenjuje državne institucije i javna preduzeća kako bi jačao svoju poziciju, naručuje istraživanja javnog mnjenja koja mu daju za pravo da je najjači. Međutim, "izlazak" DNS-a iz tvrde koalicije koja je do sada postojala na liniji SNSD - DNS - SP, što je evidentno, u potpunosti dovodi u pitanje da li se može formirati postojeća vlast nakon izbora.

Ako DNS ima svoje kandidate za pojedinačne funkcije, a Savez za promjene ima jednog zajedničkog kandidata, što je na neki način već izvjesno, onda je prevaga za pobjedu za predsjednika RS na strani Saveza za promjene. Zbog toga SNSD smatra da je potrebno primijeniti sve moguće metode, pa i silu, a ako stvari krenu loše, po scenariju čak i državnog puča u Crnoj Gori, zastrašiti birače da stanu sa izlaskom.

Režim će pokušati da režira izbore, izvede svoje sigurne birače, smanji izlaznost. U takvoj situaciji, on može da očekuje povoljniji rezultat za sebe. U tom smislu, ova priča je strašno ozbiljna, jer se ni po koju cijenu ne smije dozvoliti promjena političke vlasti u RS," kaže Krsmanović i dodaje.

"Postoji jedna stvar koju treba povezati: humanitarni centar u Nišu i sve ono što se dešava u vezi sa tim centrom i humanitarni centar u Banjaluci, te povezivanjem sa, kako ste ih nazvali, paravojnim formacijama, a u suštini grupom kriminalaca, ljudi iz kriminalnog miljea okupljenih u organizaciju koja se sastaje i u Narodnoj skupštini RS sa isključivim ciljem zastrašivanja političkih protivnika.

Pored aerodroma u Zalužanima prave se prostorije i za smještaj specijalne policije. Radovi su u toku. Otprilike se razmišlja da se humanitarni centar pravi na istoj lokaciji. To je ono što u suštini zabrinjava svjetske medije - paralela humanitarnog centra u Nišu, sa osobljem koje ima diplomatski status i nejasna je njegova uloga, i najave o formiranju humanitarnog centra po istom scenariju na lokaciji Zalužani".

(SB)

Stranica 1 od 45

S5 Box