Vijesti iz BiH
utorak, 23 Maj 2017 00:00

Škola u RS-u: ´Ko je počeo rat protiv srpskog naroda 1991-1992?´

Ocijeni...
(0 glasova)

cetnici5Polaganje testova u osnovnim školama u entitetu Republika Srpska potpuno je u službi ratne politike koju je, nakon agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, u potpunosti nastavilo rukovodstvo SDS-a, ali još žešće i stranka SNSD Milorada Dodika koji već dugo vlada ovim dijelom naše države, piše Bosnian National Network.

 

Test koji se pojavio u pojedinim školama u RS-u


Pitanja za djecu u osnovnim školama u RS-u imaju ratnohuškački karakter, ali i karakter potpunog negiranja historije koju priznaje cijeli svijet osim, očito, vlasti Milorada Dodika.

- Ko je počeo rat protiv srpskog naroda 1991-1992. godine - pitanje je koje nosi najviše bodova na testiranju osnovaca u ovom bh. entitetu. Pored ovog pitanja djeca se pitaju za naziv "prve srpske države na teritoriji Sarajevskog polja", te se od njih traži da napišu "ime nekog od junaka iz njihovog kraja".

Također, u pitanjima u vezi s orijentacijom i snalaženjem u prirodi, kao ponuđeni odgovori nude se šuma, godoci i crkva dok se u svim testovima nigdje ne spominje Bosna i Hercegovina već samo Republika Srpska i Srbija, prenosi BNN.

 

(faktor.ba)

Procitano 306 puta

S5 Box