Vijesti iz BiH
srijeda, 31 Maj 2017 00:00

Dan bijelih traka - znak borbe protiv fašizma

Ocijeni...
(0 glasova)

danbijelihtrakamalmeDan bijelih traka, simboličan datum proglašen u znak sjećanja na 3.176 ubijenih stanovnika prijedorskog kraja, obilježava se u Bosni i Hercegovini i brojnim europskim gradovima.

Na današnji dan, prije 25 godina, vlasti bosanskih Srba u Prijedoru su, a kasnije i u nekim drugim mjestima, izdale zapovijed putem lokalnog radija kojom se zahtijeva od nesrpskog stanovništva da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili plahtama i da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

"Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ekstremistima. Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosiće teške posljedice", zvučao je poziv upućen preko Radija Prijedor tog 31. svibnja 1992. godine.

Tog je dana počela kampanja sustavnog počinjenja zločina u kojoj su provođene masovne egzekucije, silovanja, otvarani koncentracijski logori, čiji je konačni ishod bio uklanjanje 94 posto Bošnjaka i Hrvata s teritorije općine Prijedor.

Obilježavanje Dana bijelih traka pokrenula je inicijativa "Jer me se tiče" iz Prijedora.

Cilj im je ostvarivanje ljudskih prava i sloboda za sve, bez obzira na etničku pripadnost, kao i borba za prava civilnih žrtava na sjećanje, komemoracije i memorijale.

Među žrtvama i 102 djece
"Kao akt sjećanja i suosjećanja, mi ćemo oko ruke nositi bijele trake, koje nisu samo simbol sjećanja na progon, nego i znak trajne borbe protiv fašizma i diskriminacije na osnovu drugačijeg identiteta, te poricanja zločina", kažu u inicijativi "Jer me se tiče".

Prema podacima Udruženja "Izvor", tokom rata ubijeno je i nestalo 3.176 Prijedorčana, uglavnom civila, u najvećem broju Bošnjaka, ali i Hrvata Roma, Albanaca i Srba. Među žrtvama je bilo i 258 žena te 102 djece.

Dan bijelih traka će, također, biti obilježen u i drugim gradovima Bosne i Hercegovine, a sjećanje na zločine počinjene nad nesrbima u Prijedoru 1992. godine bit će obilježeno i u Zagrebu.

U glavnom gradu Hrvatske sjećanje na žrtve zločina koji se dogodio u Prijedoru i dolini rijeke Sane 1992. godine organizira Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreb.

 

(Al Jazeera i agencije)

Procitano 408 puta

S5 Box