Vijesti iz BiH
srijeda, 31 Maj 2017 00:00

Ja bih radije ilegalno: Novi zakon novo poskupljenje

Ocijeni...
(1 glasova)

auto4Iako u pomenutoj asocijaciji tvrde da će zakonom zaštititi najmanju cijenu kako bi se uveo red i disciplina, ipak se većina vlasnika auto-škola ne slažu s poskupljenjem, jer će time biti značajno smanjen broj kandidata, a dovest će i do gašenja mnogih auto-škola

Cijene vozačkih ispita mogle bi biti povećane i za 500 KM jer će umjesto vlasnika auto-škola minimalne cijene časova definisati Savjet ministara BiH u saradnji s entitetskim organima, kako je to predviđeno Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH- piše Hayat.ba.

To su ranije tražili i iz Asocijacije auto-škola BiH, a u naredna dva mjeseca trebalo bi da bude donesena i uredba kojom će se tačno definisati cijena, koja, prema našim saznanjima, ne bi trebalo da bude manja od 20 KM po času. Dosadašnje cijene određivali su vlasnici autoškola i kretale su se od 10 do 15 KM.

- Otišao sam da upišem vozački ispit i rekli su mi da sam upao u 'zadnji voz' kada su u pitanju stare cijene, jer će uskoro da poskupi -, rekao je juče za "Nezavisne" jedan Banjalučanin.

Iako u pomenutoj asocijaciji tvrde da će zakonom zaštititi najmanju cijenu kako bi se uveo red i disciplina, ipak se većina vlasnika auto-škola ne slažu s poskupljenjem, jer će time biti značajno smanjen broj kandidata, a dovest će i do gašenja mnogih auto-škola.

- I sada je primjetan značajan pad broja kandidata, a u svemu tome niko ne pita građane. Mi ne podržavamo rast cijena i bojim se da ćemo doći do situacije da nemamo kandidata -, rekao je juče Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje sigurnosti saobraćaja RS.

Prema njegovim riječima, država ne treba da određuje cijenu u auto-školama, već da to prepusti vasnicima, koji treba sami da formiraju cijenu, a regulator treba da bude samo tržište.

- Početnici sa tri godine vozačkog iskustva su tek na petom mjestu po broju saobraćajnih nezgoda u BiH i oni nisu ti koji prave nezgode da bi im sada obuke morale biti drugačije -, kazao je Jaćimović.

Prema njegovim riječima, povećanje cijena odgovara nekim lobistima, koji bi time samo ugasili konkurenciju i građanima zadali udarac za džep.

- Cijene obuke bi mogle da idu i do 1.000 KM umjesto dosadašnjih 500-550 KM. Možete vi staviti i 2.000 KM, ali zašto ako nemate kandidata -, rekao je Jaćimović i dodao da će zahtijevati da minimalni elementi cijena časova budu u skladu sa sadašnjim.

Prema riječima Milenka Stanetića, vlasnika autoškole "Volan", i sadašnja cijena od 500 KM za obuku je mnogima velika, iako je nude na 12 rata.

- Pitanje je šta će biti kada poraste cijena. Možda je bolje imati veći broj osposobljenih vozača na cestama po nižoj cijeni, nego manje, a oni će svakako da voze i koliko je to produktivno. Lično mislim da cijene ne treba da se povećavaju, ali da ima više kandidata -, rekao je Stanetić.

U radnoj grupi koja će raditi na pripremi pravilnika koji će definisati tačnu minimalnu cijenu elemenata časova, kako saznajemo, učestvovaće i predstavnici Zavod za obrazovanje odraslih, koje juče, zbog neradnog dana, nismo uspjeli dobiti kako bismo saznali kakav je njihov stav.

 

(hayat.ba)

Procitano 469 puta

S5 Box