Vijesti iz BiH
srijeda, 31 Maj 2017 00:00

Neprihvatljivo odgađanje primjene Zakona o suzbijanju korupcije u FBiH

Ocijeni...
(0 glasova)

vladafbihSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine poziva Vladu Federacije BiH da povuče iz parlamentarne procedure izmjene Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala, kojim se želi odgoditi početak primjene ovog Zakona do kraja 2017. godine.
Ovo je jeftin i sraman pokušaj stvaranja alibija za kriminaliziranu vlast, koja već dvije i po godine odbija provoditi ključni antikorupcioni zakon u FBiH.

Umjesto toga, Vlada FBiH bi trebala odmah osigurati sredstva za početak rada Posebnog odjela Vrhovnog suda FBiH i Posebnog odjela Federalnog tužilaštva kako bi se zakon konačno počeo primjenjivati.

Podsjećamo kako je zakon na snazi od početka 2015. godine, te da je Vlada FBiH koju je vodio SDP u budžetu za 2015. godinu predvidjela dovoljna sredstva za početak rada ovih odjela, ali je Vlada predvođena SDA odbila utrošiti ovaj novac.

Nakon toga se dvije godine u okviru budžeta Vrhovnog suda i Federalnog tužilaštva odbijaju planirati sredstva za ove namjene što je zakonska obaveza.

Mi, u SDP-u, nemamo dileme da ova vlast ne želi osigurati primjenu zakona koji treba, prije svega, omogućiti efikasno procesuiranje najtežih oblika sistemske korupcije i organiziranog kriminala u FBiH, u skladu sa najboljim evropskim praksama.

Jasno nam je da su u vladajućoj koaliciji svjesni kako će tako konačno na red doći i obračun sa njihovom dvodecenijskom pljačkom.

Borba protiv kriminala i korupcije nije, međutim, pitanje interesa kriminalaca i vlasti koja ih štiti i sponzoriše, već prvorazredni interes građana ove zemlje koji zaslužuju život u društvu u kojem se kriminal ne isplati, saopćeno je iz SDP-a.

(Vijesti.ba)

Procitano 374 puta

S5 Box