Vijesti iz BiH
srijeda, 14 Juni 2017 00:00

Predstavljen novi sistem označavanja proizvoda bez GMO

Ocijeni...
(0 glasova)

gmoAgencija za sigurnost hrane BiH prošlog je mjeseca zvanično donijela smjernice koje propisuju označavanje i kontrolu hrane sa oznakama „bez GMO“.
Zamjenik direktora Agencije Dragan Brenjo kazao je da je to nova oznaka kvaliteta, neobavezna za proizvođače, koja daje i potrošačima pravo na dodatni izbor i da, kada vide tu oznaku, znaju da ta hrana u svim procesima proizvodnje i prerade, nije bila u dodiru sa genetski modifikovanim organizmima.

Nova oznaka kvaliteta koja daje potrošačima pravo na dodatni izbor - Predstavljen novi sistem označavanja proizvoda bez GMO
Nova oznaka kvaliteta koja daje potrošačima pravo na dodatni izbor.


- BiH je prva od 14 zemalja potpisnica "Dunav soja" inicijative koja je zvanično donijela i implementirala u svoj sistem dodatne oznake kvaliteta. Nadamo se da će u narednom periodu i druge zemlje preuzeti te smjernice, standarde na isti način tako da protok robe sa ovim oznakama neće praviti smetnju za kompanije, a da ćemo doći do jednog zajedničkog logotipa tako da potrošači kada ga vide mogu prepoznati da je to hrana i da budu sigurni da je ona prošla sistem certifikacije i dodatne kontrole u svim fazama, kazao je Brenjo.

Predstavnica Njemačkog društva za međunarodnu suradnju (GIZ) Rosmarie Metz je kazala da je ovo izuzetno važan trenutak i označava novu faza u BiH gdje će proizvođači imati veću transparentnost i veću slobodu izbora kada je riječ o označavanju proizvoda sa oznakom „bez GMO“. Njemačka vlada je, navela je Metz, podržala izradu smjernica koje su napravljene na osnovu standarda, a u izradi standarda je učestvovalo 14 zemalja regiona. Naglasila je da je veoma značajno da BiH preuzima vodeću ulogu jer će biti prva zemlja koja kreće sa implementacijom tih smjernica.

 

(Oslobodjenje.ba)

Procitano 231 puta

S5 Box