Vijesti iz BiH
petak, 11 Avgust 2017 00:00

Bh. kvazipolitičari imaju najveće plate u regionu

Ocijeni...
(0 glasova)

motelskiputbihAko je suditi po zvaničnim platama državnika u regionu, u Srbiji se najmanje isplati biti predsjednik, premijer ili ministar. Naime, najviši srpski funkcioneri imaju u prosjeku tri do četiri puta manju mjesečnu zaradu u odnosu na glavešine u republikama bivše Jugoslavije. Na drugoj strani, bh. političari imaju najveća primanja u regionu.
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prima mjesečno tek nešto više od 1.100 eura, dok premijerka Ana Brnabić nema ni 900 eura mjesečne zarade, piše Blic.rs.

Zanimljivo, ubjedljivo najviše para iz budžeta izvlače zvaničnici države koja je, istini za volju, najsličnija nekadašnjoj SFRJ - Bosne i Hercegovine. Tako tri člana predsjedništva svakog mjeseca dobijaju na račun ni manje ni više nego po 3.570 eura. Dakle, najviše tijelo u administrativnom aparatu ukupno košta BiH više od 10.000 eura ili deset puta više nego što Srbiju staje predsjednik ili premijer.

Najviša primanja u regionu imaju političari u BiH.

 

 

Zvuči nevjerovatno, ali čak i predsjednik ili premijer Republike Srpske ima duplo veću platu od najviših državnika u Srbiji.

Iako je najrazvijenija u regionu, Slovenija nema najplaćenije državnike. Štaviše, izdvaja za njih približno slična sredstva kao i Hrvatska. Crna Gora se nalazi u zlatnoj sredini po zaradama zvaničnika, dok je makedonski državni aparat nešto skuplji od srpskog. Gotovo identičan odnos zarada u regionu postoji i kada se radi o platama ministara. (blic.rs)

Procitano 449 puta

S5 Box