Vijesti iz BiH
petak, 11 Avgust 2017 00:00

Samo 18,5 posto majki u BiH doji djecu prvih šest mjeseci

Ocijeni...
(0 glasova)

beba2Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica je, u okviru obilježavanja Svjetske sedmice dojenja, organizovao interaktivno predavanje za dojilje, trudnice, majke, očeve i ostale zainteresovane, koji su u interaktivnim razgovorima mogli da dobiju stručna i kvalitetna saznanja.
- Institut kontinuirano kroz razne aktivnosti promoviše značaj dojenja, a cilj nam je vratiti pozitivan društveni status dojenju, povećati stopu dojenja i ukupno trajanje dojenja. Veliki broj trudnica i majki je došao na predavanje što ukazuje na potrebu za ovim vidom pružanja pomoći majkama - istakla je koordinatorica Centra za promociju zdravlja i prevenciju bolesti zdravlja dr. Elma Kuduzović.

Poruka je sa skupa da se treba adekvatno pripremiti za dojenje u prvim danima poslije poroda i započeti dojenje što je ranije moguće. Svjetska zdravstvena organizacije i UNICEF preporučuju šest mjeseci isključivog dojenja bez druge hrane i tečnosti, a tek poslije šest mjeseci postepeno se uvodi čvrsta hrana ili dohrana po potrebi nakon godinu.

Na skupu su prezentirani i statistički podaci da 18,5 posto majki u Bosni i Hercegovini samo doji djecu u prvih šest mjeseci.

Aktivnost na promociji dojenja samo je jedna koje "Institut za zdravlje i sigurnost hrane" kontinuirano provodi u cilju promoviranja zdravog života i preventivnog očuvanja zdravlja stanovništva.

 

(FENA)

Procitano 362 puta

S5 Box