Vijesti iz BiH
srijeda, 16 Avgust 2017 00:00

Hrvatska koristi vodu Buškog jezera bez sporazuma sa BiH, po dozvoli Herceg-Bosne

Ocijeni...
(0 glasova)

jezero2Buško jezero najveće je vještačko jezero u Evropi i cijelo se nalazi na teritoriji Bosne i Hercegovine. Hidroelektrana Orlovac, koja je izgrađena sedamdesetih godina, nalazi se u susjednoj Hrvatskoj i za proizvodnju električne energije koristi vodu Buškog jezera. Korištenje vode iz Buškog jezera nije regulisano međudržavnim sporazumom dviju susjednih država, već se provodi po rješenjima bivše SR Bosne i Hercegovine, kao i tzv. Herceg-Bosne iz 1996. godine.
"Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine je u pismenoj korespodenciji s institucijama koje imaju nadležnosti na teritoriji na kojoj se nalazi navedeni objekt, a to su Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Agencija za vodno područje Jadranskog mora u Mostaru, kantoni i općine Tomislavgrad i Livno, utvrdilo da nijedna od navedenih institucija nema saznanja o postojanju međudržavnog ugovora o korištenju hidroakumulacije Buško jezero", kazali su nam iz nadležnog državnog ministarstva.

Vode prikupljene na području općina Livno i Tomislavgrad, navodi se dalje u odgovoru koji je upućen portalu Klix.ba, a koje se koriste za proizvodnju električne energije u HE Orlovac u Republici Hrvatskoj, koriste na osnovu sljedećih dozvola i odobrenja: Rješenje – vodoprivredna saglasnost Republičke komisije za vodoprivredu SR Bosne i Hercegovine broj: 03-60-1/67, od 14.6.1967. godine, za izgradnju HE Orlovac od 237 MW sa zahvatom voda na horizontu Livanjskog polja i Buškog blata, kojim se detaljno propisuju uslovi rada objekata; Rješenje Sektora graditeljstva i stambeno-komunalnog-gospodarstva, Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša, Hrvatske republike Herceg-Bosne, Bosna i Hercegovina ur. broj: 10-V-475-02-8/96, od 6.5.1996. godine, kojim je dozvoljena upotreba izgrađenih objekata HE Orlovac, gornji horizont, na području Bosne i Hercegovine, Vodna dozvola br. UP/40-1/25-4-134/09, izdana 23.5.2011. godine, od Agencije za vodno područje Jadranskog mora u Mostaru.

 

(klix.ba)

Procitano 318 puta

S5 Box