Vijesti iz BiH
petak, 13 Oktobar 2017 00:00

Ruski rulet na bh. ulicama

Ocijeni...
(0 glasova)

saobracajnanesrecaU Sarajevu je u utorak, 10. oktobra, obilježena prva godišnjica stradanja studentica Selme Agić i Edite Malkoč, koje je na semaforu pored Zemaljskog muzeja ubio Sanjin Sefić, projurivši kroz crveno brzinom od 100 kilometara na sat i pobjegavši u Srbiju. Tu, na mjestu koje pamti njine posljednje korake okupili su se članovi porodica, studenti i profesori Univerziteta u Sarajevu.

Salih Fočo, dekan Filozofskog fakulteta, poručio je kako studenti traže promjene za veću sigurnost građana. Selmin otac Amir Agić istakao je kako je efekat suzbijanja divljanja na cestama slab i kako porodicama teško pada sve ono što prolaze na suđenju Sefiću i njegovim jatacima. Studentica Lamija Spahić kazala je: „Ne vidimo policajce, ni kamere, ni redare koje je obećao ministar Vedran Mulabdić.“

Dakle, svi su istakli da se bezbjednosna situacija nije popravila ni za jotu. Najbolju potvrdu njihovim riječima dao je upravo taj utorak, 10. avgust. Kao da je htio pokazati kako je pješačenje bosanskim ulicama i dalje opaki ruski rulet. U Sarajevu je otpočeo stradanjima pješaka. U naselju Rajlovac, u Ulici Safeta Zajke, oko 7:45, autobus je udario šesnaestogodišnju djevojčicu. Ni sat kasnije, u naselju Stup, u Ulici Džemala Bijedića, vozač automobila marke „KIA“ udario je žensku osobu A.L. (1996). Obje unesrećene prebačene su na klinički centar.

Šta je s dužnicima za neplaćene kazne
Dok su pred Zemaljskim muzejom držali govore, a sarajevski ljekari vidali rane povrijeđenim pješacima, u Univerzitetskom kliničkom centru u Banjoj Luci ljekari su se borili za život desetogodišnjeg dječaka. Njega je u Ulici kralja Aleksandra I Karađorđevića, dok je izlazio iz autobusa, udario kombi. Sa Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje, gdje je dovežen oko 11:50, javili su da je u komi.

Pješaci su i dalje na udaru. Ne može proći ni mjesec dana, a da u BiH ne pogine pješak. Evo, 5. oktobra, u Drinskoj ulici u Sarajevu, oko 16:00 smrtno je stradala pješakinja. Dan ranije na portalima je zazujao naslov: „Mercedesom pokosio dva pješaka u centru Sarajeva“. Dan kasnije, petnaestogodišnji pješak R.B. ozlijeđen je kada ga je oko 12:15 u naselju Doglodi E. K. pokosio svojim „renaultom“.

U prvih 10 oktobarskih dana samo u Sarajevu poginuo je jedan, a stradalo pet pješaka. Zar to nije alarmantno?! Zar to nije razlog za izlazak na ulice?! Kada se desi ono što se desilo 10. oktobra prošle godine, biće kasno da palimo svijeće i deremo se u gluho uho vlasti.

Šta je sa spiskom o neplaćenim kaznama za saobraćajne prekršaje kojeg je prošle godine Komisija za saobraćaj i komunikacije Parlamenta BiH zatražila od Državne agencije za identifikacione dokumente? Sjećate li se? Ukupan dug iznosio je 56 miliona KM (28 miliona eura). Dužnik sa najvećim iznosom bio je Sarajlija i dugovao je 44.017 KM (22.000 eura). Šta je sa njim? Je li priveden? Je li mu naplaćena kazna?! Kako je uopšte moguća tolika? Šta je sa 42 osobe koje su dugovale 880.000 KM? Šta je sa bilo kojom osobom sa tog spiska? Jesu li njima naplaćene kazne? Jesu li oni privedeni? Te odgovore od vlasti nismo dobili. Ali, zašto smo ih prestali tražiti?

Gluha vlast
Prošlog mjeseca su u BiH poginula dva pješaka. Prvo je 8. septembra, oko 23:00, na putu M-5 u mjestu Gospino Vrelo u općini Travnik smrtno stradao G.S. (1957) kada je na njega naletio automobil marke „VW-Jetta“ bez registarskih oznaka, kojim je upravljao E. Š. (1980) iz Travnika. A šest dana kasnije, oko 17:45, na lokalnom putu Baba Ruža – Vučija Poljana u opštini Ribnik, smrtno je stradao Lj. T. (1938), kojeg je vozilom marke „golf“ udario B. J. (1977) iz Ribnika.

U septembru su stradali mnogi pješaci. 13. septembra u Banja Luci „audi“ je udario starca pa sletio u Vrbas. U Bijeljini je 22. septembra „audi“ pokosio pješaka u ulici Filipa Višnjića. Sutradan je u sarajevskom naselju Pofalići (Socijalno) „golf“ udario pješaka na pješačkom prelazu. Pet dana kasnije u sarajevskom naselju Mojmilo kod SOS sela udaren je pješak... Jednostavno, nema mjeseca a da u BiH ne pogine barem jedan.

Evo, 5. avgusta u Drenovoj Glavici na magistralnom putu Bosanska Otoka - Bosanska Krupa, pola sata iza ponoći smrtno je stradao pješak kojeg je pri velikoj brzini udario „audi“ njemačkih registracijskih oznaka za čijim volanom je sjedio A.K. Dva dana kasnije, u Tuzli, u blizini Studentskog doma, oko 21:50 udaren je pješak, a vozač „mercedesa“je pobjegao. I u Sarajevu su gaženi pješaci. Na Dolac Malti 20. avgusta udaren je pješak. Sutradan dva. Prvog je oko 13:00 na kobiljoj Glavi udario nepoznati vozač „BMW-a“, a drugi je stradao pod džipom pet minuta kasnije u Donjem Hotonju...

Kako smo brzo zaboravili stradale studentkinje i kako je glas javnosti brzo i, gotovo, naprasno umukao! Kao kada odjednom i iznenada shvatiš da govoriš u uho gluhog, i da džaba pojačavaš glas i uzalud vičeš. Vlast bosanska je gluha. Izgleda da nije dovoljno govoriti i zahtijevati. Očito je da treba prići bliže, uhvatiti je za ramena i dobro je prodrmusati. I lažljiva je ova vlast. Zato joj ne treba gledati u riječi već u djela. I kratke pameti. Zato ju je džaba podsjećati obilježavanjima godišnjica.

Njoj, vlasti bosanskoj, treba stalno, 24 sata dnevno, biti pred očima. I udarati u sve moguće talambase, i bjesomučno mahati sa spiskom obećanja koja su nam dali.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

 

Izet Perviz (Al Jazeera)

Procitano 326 puta

S5 Box