Vijesti iz BiH
ponedjeljak, 23 Oktobar 2017 00:00

Željeznice RS kaznile štrajkače drastično smanjenom platom, neki dobili 50 KM plate!

Ocijeni...
(0 glasova)

protesti

Radnici Željeznica Republike Srpske koji su u septembru štrajkovali glađu zbog brojnih problema u toj firmi, iznenadili su se kada su primili posljednju platu koja je nekima umanjena i za 80 posto. Jedan od štrajkača Boris Šukalo je rekao, piše Klix, da plata im je umanjena bez ikakve najave i obrazloženja.

“Dvojica kolega nisu čak ni dobili platu. Neki su dobili samo 40-50 KM. Meni je lično najmanje umanjena – za 110 KM. Sada tražimo platne liste da vidimo po kojem osnovu su to uradili kada je štrajk bio legalan, što je utvrdilo i Ministarstvo rada RS, ali uprava i dalje provodi torturu”, rekao je Šukalo.

Ističe kako su im pripremili i disciplinski postupak zbog teže povrede radnog odnosa te vjeruju da će im samo uručiti otkaze. Ali, ne planiraju odustati od borbe.

 

“Borićemo se na sudu. U martu smo imali identičan štrajk za koji su rekli da je legalan, a sada su ga okarakterisali kao nezakonit iako je Ministarstvo rada utvrdilo da je to nastavak martovskog štrajka. Nećemo odustati zbog naših kolega koje su jedva preživjele, operisane i kolege Čedomira Kneževića koji je preminuo sedam dana nakon štrajka”, kazao je Šukalo.

Radnici u štrajkovali zbog, kako su tada rekli, višegodišnjeg duga koji iznosi više od 11.000 KM svim radnicima, kao i brojnih drugih problema s kojima se suočava ovo preduzeće koje iz godine u godinu bilježi gubitke u poslovanju.

 

(klix.ba)

Procitano 254 puta

S5 Box