Vijesti iz BiH
srijeda, 25 Oktobar 2017 00:00

Penzioneri izlaze na masovni protest u Sarajevu

Ocijeni...
(0 glasova)

penzioneriPenzioneri iz bosankohercegovačkog entiteta Federacija BiH okupit će se danas na mirnom protestu ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog niskih penzija i neadekvatne zdravstvene i socijalne zaštite.

Prema najavama, očekuje se dolazak između 12.000 i 15.000 penzionera iz svih dijelova FBIH, a kako se navodi u najavi protesta, jedan od razloga nezadovoljstva je nedonošenje zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju kojim bi bili regulirani način i mogućnost povećanja penzija.

Navodi se kako je Savez udruženja penzionera FBiH pripremio i zahtjeve koje će predati Vladi FBiH i Parlamentu FBiH, od kojeg se traži usvajanje zakona o PIO-u, organizacija Federalnog zavoda PIO-a i oslobađanje udruženja penzionera od plaćanja poreza.

Od Vlade FBiH traže formiranje fonda, da što prije pošalje zakon u Parlament FBiH u koji će biti ugrađeni njihovi zahtjevi te povećanje penzija za 10 posto onima koji su otišli u penziju do 1998. godine.

Posljednje povećanje penzija u FBIH bilo je 2014. godine i iznosilo je 10 posto, a u međuvremenu su porasli troškovi života.

U ovom dijelu Bosne i Hercegovine ima 410.000 penzionera, a 66 posto živi od minimalne penzije od 320 KM (163,76 eura), dok je prosječna penzija u FBiH u septembru bila 371,50 KM (190 eura).

Po hitnom postupku
Jučer je federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, nakon što je Vlada FBiH utvrdila Prijedlog zakona o PIO-u i po hitnom postupku ga poslala u parlamentarnu proceduru, kazao kako je jedna od novih odredbi utvrđena vrijednost opšteg boda u visini od 14 KM (7,16 eura).

Također je rekao kako će korisnicima prava - penzija ostvarenih do 31. jula 1998. godine - biti povećan zakonski iznos penzija za deset posto, a onima koji su prava ostvarili od 31. jula 1998. do 31. decembra 2007. godine za pet posto.

„Penzije će biti usklađivane 15. aprila svake godine, u visini zbira 50 posto porasta potrošačkih cijena i 50 posto porasta realnog bruto društvenog proizvoda u FBiH u prethodnoj godini, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, i najviše do stope rasta realnog bruto društvenog proizvoda u prethodnoj godini, osim penzija ostvarenih u godini u kojoj se vrši usklađivanje“, rekao je Drljača, a prenosi Fena.

Istakao je kako se najviše penzije neće usklađivati, povećavati, sve dok najniži iznos penzije ne dostigne petinu iznosa najviše ostvarene po Zakonu, a da vanredno usklađivanje može biti provedeno jednom u tekućoj godini ako je stopa rasta realnog BDP-a u prethodne dvije kalendarske godine veća od tri posto i ako nema akumuliranog deficita budžeta FBiH, a najviše do 50 posto stope rasta realnog BDP u prethodnoj godini.

Finansiranje udruženja
Također, dodao je, najniža i zagarantovana penzija usklađuju se prema Članu 79, a ne s troškovima života.

Osim toga, predviđena je mogućnost da, u skladu s finansijskim mogućnostima, sredstava za ostvarivanje prava iz PIO-a i rada FZPIO-a, budu korištena i za finansiranje i rad udruženja penzionera na nivou FBiH.

 

(Agencije)

Procitano 344 puta

S5 Box