Vijesti iz BiH
srijeda, 25 Oktobar 2017 00:00

Mektić: Pripadnici Ravnogorskog pokreta vatrenim oružjem zastrašivali povratnike

Ocijeni...
(0 glasova)

mekticStanje sigurnosti u BiH u 2016. godini, ako bi se generalno posmatralo, bilo je dobro, ali je potrebno posmatrati ovaj problem u njegovim pojedinim segmentima, kazao je ministar sigurnosti Dragan Mektić.

- Recimo, ako se posmatra broj krivičnih djela u oblasti ugrožavanja ljudskog dostojanstva i morala, odnosno silovanja, vidjet ćemo drastičan pad broj ovih krivičnih djela. Međutim, istovremeno se bilježi značajan porast broja krivičnih djela seksualne eksploatacije djece. Takvih primjera ima još u ovoj informaciji, koja predstavlja skup statističkih, analitičkih i svih drugih pokazatelja prikupljenih od svih policijskih agencija u BiH. Zbog toga bi se ona trebala korisiti prilikom pravljenja planova za naredni priod, kako bismo se na pravi način mogli fokusirati na određene oblasti - kazao je Mektić.

Kao pozitivno je istakao da u protekloj godini nije zabilježen nijedan teroristički akt u BiH. Međutim, i dalje su u našoj zemlji prisutni radikalni elementi, kao i nacionalni ekstremisti, kazao je ministar sigurnosti.

Osvrnuo se i na "optužbe" medija iz RS-a kako izjednačava članove Ravnogorskog četničkog pokreta sa osobama koje odlaze na ratište u Siriju i bore se na strani ISIL-a.

- Nigdje u informaciji nisu rangirane određene pojave. Sva registrovana krivična djela su razvrstana prema obliku, ali nigdje nisu međusobno poređena. Tako se u dijelu informacije koja govori o nacionalnom ekstremizmu govori da je registrovana pojava više ravnogorskih pokreta. Neki od njihovih pripadnika su iskazivali vjrsku i nacionalnu mržnju. Pojedini pripadnici tih pokreta su narušavali javni red i mir koristeći vatreno oružje i zastrašujući stanovništvo, prije svih povratnike na određena područja. To je ono što je zabilježeno i zbog toga se nalazi i u informaciji - kazao je Mektić.

Ovu priliku je iskoristio i da prokomentariše nedavne istupe Ognjena Tadića, koji je isticao svoju "kandidaturu" za mjesto lidera Saveza za promjene.

- Čuo sam da je Ognjen Tadić podnio zahtjev za registraciju nove stranke Osnovnom sudu u Banjoj Luci. Eto ga tamo, nek osniva kakvu hoće stranku. Međutim, mislim da je time prevršio svaku mjeru, te ću zbog toga, ali i zbog njegovog djelovanja u posljednje vrijeme, tražiti od rukovodstva SDS-a da Ognjena Tadića iskuljuči iz stranke - kazao je Mektić.

On je napomenuo kako je Tadić u posljednje vrijeme vrlo često istupao u javnosti i djelovao samostalno, ne poštujući odluke i stavove koji su donošeni na organima SDS-a. Među takve istupe Mektić je uvrstio i izjavu kako je Tadić pisao Statut i Program Saveza za promjene, što prema Mektićevim riječima nije tačno.

(Faktor.ba)

Procitano 638 puta

S5 Box