Vijesti iz BiH
četvrtak, 26 Oktobar 2017 00:00

Gorjelo, gorjelo, pa dogorjelo: Hutovo blato

Ocijeni...
(1 glasova)

hutovoblatoVatra, praćena jakim vjetrom, u srijedu popodne i uvečer progutala je cijeli park prirode Hutovo blato kod Čapljine, a požar je najvjerojatnije podmetnut na nekoliko mjesta.

Takvu je informaciju novinarima potvrdio Mate Jurković, zapovjednik Vatrogasne postrojbe Čapljina.

Močvara nedaleko Čapljine poznata je kao jedno od najvećih zimovališta ptica u Europi te je već sad jasno da je pričinjena šteta ogromna, prenose lokalni mediji.

Iz Vatrogasne je postrojbe potvrđeno da je požar izbio u jutarnjim satima, te su ga vatrogasci uspjeli lokalizirati u popodnevnim satima, no vatra se, nošena jakim vjetrom, snažno razbuktala i gutala sve pred sobom.

Spašavali kuće
"Dovedeni smo bili u situaciju da nakon što na jednom mjestu ugasimo, vatra izbije na drugom. Jak vjetar i močvarno tlo jako su nam otežavali posao. U jednom trenutku smo, bukvalno, spašavali motel 'Karaotok' i kuće", rekao je vatrogasni zapovjednik Jurković za Avaz.

Sarajevski dnevnik podsjeća da to nije prvi put da Hutovo blato, kao jedinstvena submediteranska močvara na području Europe, strada u požaru.

Istraga će utvrditi je li požar doista podmetnut, kako se sumnja, i tko su odgovorne osobe.

Bez odgovornosti za podmetače
Veliki požar dogodio se u Hutovom blatu i prije šest godina, kad je uništeno 80 posto površine parka prirode.

Tada su štete procijenjene na 1,4 milijuna eura, no u ekološkom smislu one su nemjerljive, izvijestila je tada Al Jazeera.

Na području Hutovog blata živi više od 160 vrsta ptica, najmanje 20 vrsta riba, čak i endemskih, te više od 600 biljnih vrsta.

Za taj požar, za koji je također utvrđeno da je namjerno izazvan, nitko nije odgovarao.

Policija je tada sumnjala u mještane, koji redovito pale biljni otpad na obližnjim imanjima, no nije uspjela ništa dokazati.

 

(Al Jazeera i agencije)

Procitano 463 puta

S5 Box