Vijesti iz BiH
petak, 27 Oktobar 2017 00:00

Energetska zajednica će predložiti dodatne sankcije protiv bh. entiteta

Ocijeni...
(0 glasova)

gasovodDirektor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač izjavio je danas u Sarajevu da će na predstojećem ministarskom sastanku u decembru biti predložene dodatne sankcije protiv BiH zbog opstrukcije koje bi mogle biti nešto usmjerene protiv entiteta, a ne države.

Naveo je da najveći problem predstavlja neusvajanje zakona koji bi prenio tzv. Treći energetski paket, a kad je u pitanju gas još nema ni Prvog ni Drugog energetskog paketa, niti zakona o gasu.

Kopač je podsjetio da je BiH prva zemlja članica Energetske zajednice kojoj su prije tri godine bile uvedene sankcije jer nema nikakve zakonske regulative o gasu.

Istakao je da je tokom 2015. i 2016. održao 11 sastanaka s ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem i resornim entitetskim ministrima na kojim je detaljno usaglašen zakon o gasu, nakon čega je Fedracija negirala sve što je dogovoreno.

Kopač je apelovao na ministra Šarovića da što prije uputi tekst zakona u parlamentarnu proceduru jer smatra da čak i ako ga institucije odbiju to će predstavljati napredak u odnosu na blokadu koja je sada na sceni.

Precizirao je da predloženi tekst zakona o gasu predviđa uspostavu nadležnosti na državnom nivou, te da je za Energetsku zajednicu jedina ugovorna strana Bosna i Hercegovina i da nikada ne bi pristali da vode dijalog s bilo kim drugim.

 

(FENA)

Procitano 381 puta

S5 Box