Vijesti iz BiH
srijeda, 01 Novembar 2017 00:00

RS i Hrvatska u dogovoru s ruskom firmom blokirali gas Federaciji

Ocijeni...
(0 glasova)

gasovodRepublika Srpska je sa Hrvatskom potpisala međunarodni sporazum, iako je za takve sporazume nadležna isključivo država Bosna i Hercegovina. Radi se o projektu rafinerije Bosanski bropd, po kojem će Hrvatska isporučivati gas Republici Srpskoj. Iz BH gasa poručuju zbog ovog projekta moguće je da bez gasa ostanu Sarajevo, Istočno Sarajevo, dio Banjaluke. Iako je Milorad Dodik tvrdio da neće hrvatski plin, izgleda da su hrvatsko - ruski odnosi odigrali odlučujuću ulogu.

Projekt  snabdijevanja gasom Rafinerije  Brod je potpisan. Neki kažu, proradila je hrvatsko – ruska veza.

Opskrbljivač je firma Kroduks  iz Hrvatske. Ruska kompanija "Zarubežnjeft" i hrvatski distributer gasa "Plinarco" dogovorili su početkom oktobra u Moskvi potpisivanje ugovora o izgradnji kraka gasovoda kojim bi se gas iz Hrvatske transportovao u Brod, tačnije u brodsku Rafineriju.

“RS i Hrvatska  su potpisale međunarodni akt koji otvara prostor za saradnju dviju pravnih osoba“, tvrdi hrvatski ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Upravo tu nastaje problem. Ima li pravo  RS potipisivati međunarodne akte.Kompanija "BH gas" oštro je  reagovala, tvrdeći da se takve međudržavne konekcije ne mogu graditi bez međudržavnih ugovora.

"Ovo što se  danas desilo u Brodu je narušavanje granica Bih, narušavanje sigurnosti snabdijevanja, narušavanje granica BiH, izigravanje međunarodnog prava, izigravanje prava i pravila energetske zajednice“, kaže za TV1 direktor BH Gasa Jasmin Salkić.

Premijerka  RS  to demantuje, tvrdeći da  ovaj  projekat nije usmjeren ni protiv koga u BiH.

“RS jeste nadležna za energetiku  i infrastrukturu i ona ima pravo da potpisuje sporazume. Ovdje se ne govori o klasičnom međudržavnom projektu koji bi trebao da znači eventualno neki magistralni ili drugi vod“, kaže Željka Cvijanović.

„Prikopčani su na sistem hrvatskog transportnog sistema i iz tog sistema će se crpiti gas.  Narušavanje interkonekcijskih sistema i prstena koji je trebao predviđati Brod-Zenica prema Zagvozdu i druge pravce je ugrožen“, odgovara Salkić.

Iz BH Gasa poručuju da je  ovim  Federacija potpuno ugroženja  snabdijevanjem plina, ali i Istočno Sarajevo i  drugi dijelovi RS.

“Sadašnji sistem u BiH je vrlo star i na kraju te cijevi, znate ko se nalazi. Istočno Sarajevo koje je u ovom momentu pušteno niz vodu“, kaže Salkić za TV1.

Sada kada je obesmislena gradnja gasovoda Brod - Zenica, može se reći da su susjedi blokirali dotok gasa u FBiH s dvije strane, navode iz BH Gasa.

Preliminarni dogovori  s Hrvatskom su postojali i ranije, ali protiv toga je bio predsjednik RS Milorad Dodik tvrdeći da neće hrvatski plin.

 

(Vijesti.ba)

Procitano 453 puta

S5 Box