Vijesti iz BiH
četvrtak, 02 Novembar 2017 00:00

Vlast udarila po pijacama kako bi smanjila sivu ekonomiju

Ocijeni...
(0 glasova)

pijacapovrceNa snagu je stupio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini koji je donio niz bitnih noviteta te digao veliku buru među trgovcima, posebno malim. O novostima u trgovačkoj legislativi, ali i drugim sličnim aktuelnostima za Klix.ba je govorio federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović.
"Nedavno usvojeni Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini u suštini ima tri cilja, a to su prije svega otklanjanje zakonskih barijera za liberalizaciju trgovine, poduzimanje mjera za smanjenje sive ekonomije u unutrašnjoj trgovini, kao i otklanjanje određenih zakonskih nepreciznosti koje su uočene u praksi kroz primjenu zakona. Izmjena koja je izazvala najveći interes javnosti odnosi se na definisanje statusa trgovca pojedinca, kao nove kategorije trgovca. Trgovac pojedinac je fizička osoba koja obavlja trgovinu na malo isključivo ličnim radom na jednom prodajnom mjestu izvan prodavnice na osnovu rješenja nadležnog općinskog organa", kaže na početku našeg razgovora ministar Vujanović.

Zanimalo nas je šta se željelo postići spuštanjem potrebne stručne spreme za kategoriju trgovac pojedinac.

"Poznata je činjenica da je nelegalna trgovina trenutno veoma prisutna na području Federacije BiH, kao i da se takvom trgovinom bavi veliki broj osoba koje nemaju srednju stručnu spremu, a koja je obavezna za obavljanje trgovačke djelatnosti u okviru pravne osobe i samostalne trgovačke radnje. U cilju omogućavanja pojedincima da svoje nelegalno bavljenje trgovinom uvedu u zakonske okvire i registruju se kao trgovci pojedinci, za njih je ublažen kriterij stručne spreme i kao potreban minimum propisana je osnovna školska sprema. Donošenjem ovih izmjena zakona stvorene su zakonske pretpostavke za registraciju i legalizaciju rada pod povoljnim uslovima velikog broja osoba koje sada rade bez ikakvog odobrenja na tržnicama i na javnim površinama izvan tržnica", pojašnjava ministar.

Osim omogućavanja registracije trgovca pojedinca zakonom je propisana i obaveza organizatora tržnice na malo da prodajna mjesta može iznajmljivati samo registrovanim trgovcima, poljoprivrednim proizvođačima i obrtnicima kada prodaju svoje proizvode na tržnici.

"Uvođenjem reda u obavljanju trgovine na tržnici, očekuje se značajnije smanjenje sive ekonomije. Naime, poznato je da veliki broj osoba radi na tržnici za minimalnu dnevnicu za račun jednog ili više nakupaca ili slobodno da kažem švercera i prodaje njihovu robu koja najčešće nema nikakvih isprava o porijeklu. Imajući u vidu da je i trgovac pojedinac obavezan voditi trgovačku knjigu u kojoj se mora upisati porijeklo robe i činjenicu da su pooštrene sankcije za organizatora tržnice u slučajevima da izdaje prodajna mjesta neregistrovanim trgovcima, realno je očekivati da će se u znatnoj mjeri suzbiti nelegalna trgovina na tržnici", kaže nam Vujanović.

 

(klix.ba)

Procitano 514 puta

S5 Box