Vijesti iz BiH
srijeda, 08 Novembar 2017 00:00

Japan osigurao grant od 408.660 eura za projekat deminiranja u BiH

Ocijeni...
(1 glasova)

japan1Ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Kazuya Ogawa organizira ceremoniju potpisivanja grant ugovora za projekt podrške procesu deminiranja u BiH, koja će biti upriličena sutra u ambasadi te zemlje u Sarajevu.
Naime, Vlada Japana je odlučila dodijeliti 408.660 eura (približno 800.000 KM) za projekat podrške aktivnostima deminiranja u Petrovu, Čeliću i Han Pijesku.

Tim povodom, Vlada Japana će potpisati ugovor za projekat s ITF-om - Unapređenje ljudske bezbjednosti, humanitarnom neprofitnom organizacijom koju je osnovala Vlada Republike Slovenije.

Taj projekat će sufinansirati Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini u iznosu od približno 24.000 eura, te će ceremoniji potpisivanja prisustvovati i Maureen Cormack, ambasadorica SAD-a u BiH.

Implementacijom tog projekta ukupno 337.491 metara kvadratnih zemljišta 'zagađenog' minama u Petrovu, Čeliću i Han Pijesku bit će deminirano te predato lokalnom stanovništvu na korištenje.

Projekat će doprinijeti poboljšanju životnih uslova, poljoprivrede, javne bezbjednosti i ostalih privrednih aktivnosti u ove tri opštine.

Japan je na bilateralnom nivou jedan od najvećih donatora u BiH. Unutar različitih vrsta pomoći (grant pomoć, pomoć u vidu zajma, tehnička saradnja, grant u oblasti kulture...), pomoć Japana u BiH je dostigla iznos od oko jedne milijarde KM u proteklih 20 godina, koja pokriva vitalne sektore kao što su deminiranje, primarna zdravstvena zaštita, obrazovanje, vodosnabdijevanje, poljoprivreda, zaštita okoliša, infrastruktura...

Japan će nastaviti podržavati Bosnu i Hercegovinu s ciljem doprinosa socio-ekonomskom razvoju u spomenutim ključnim područjima, saopćeno je iz Ambasade Japana u Bosni i Hercegovini.

 

(FENA)

Procitano 321 puta

S5 Box