Vijesti iz BiH
ponedjeljak, 18 Decembar 2017 00:00

Plate u RS-u nisu rasle deset godina ni za nivo statističke greške

Ocijeni...
(0 glasova)

dodik5U Republici Srpskoj (RS) već deset godina nije bilo povećanja plaća, pa ni za nivo koji bi se mogao izraziti kao statistička greška - ukazala je danas predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske (RS) Ranka Mišić.
Nakon što je s entitetskom premijerom Željkom Cvijanović potpisala Memorandum o zajedničkim mjerama Vlade i Sindikata za period 2018.-2020. godina, Mišić je kazala da je razlog za parafiranje ovog dokumenta sindikalni zahtjev za povećanje plaća u RS-u.

-Ovih dana očekujemo vrlo jasan stav Vlade, kao socijalnog partnera, kada je u pitanju iznos najniže plaće - izjavila je Mišić.

Naglasila je i da za Sindikat veoma važno da dođe do izmjena Zakona o radu.

-Znamo da je to težak posao, ali analiza je pokazala potrebu za izmjenom ovog zakona, koje očekuje da do polovine sljedeće godine usvoji Narodna skupština - navela je Mišić.

Ukazala je i da je jednako važno i potpisivanje općeg kolektivnog ugovora te izrazila očekivanja da će imati podršku Vlade u potpisivanju tog dokumenta do kraja ovog mjeseca.

Entitetska premijerka Željka Cvijanović je navela da najveći dio posla koji će se raditi u naredne tri godine, a na osnovu Programa ekonomskih reformi, predviđa aktivno učešće najvažnijih socijalnih partnera, sindikata i poslodavaca.

-Važno je da ćemo jačati naš institucionalni dijalog i poziciju Ekonomsko-socijalnog savjeta, a kroz aktivno učešće treba da dođemo do održivih i dobrih rješenja kada je u pitanju najniža plaća te konačni dogovor o općem kolektivnom ugovoru te pojedinačnim ugovorima - rekla je Cvijanović.

Neophodo je, kaže, da se izradi i plan postupanja kada je u pitanju izjednačavanje plaća radnika u prosvjeti i kulturi s primanjima zaposlenih u upravi.

-To smo već pokušali uraditi u proteklom periodu, ali cijeneći da naša privredna i ekonomska osnova raste, da su rezultati koje bilježimo dobri, mi možemo da se ponašamo na taj način i ispunimo ovu obavezu koja je ostala iz prethodnog perioda. Izražavam zadovoljstvo činjenicom da smo prešli broj od 260.000 zaposlenih osoba u RS, što je rekord dosad - rekla je ona.

Kada je u pitanju Zakon o radu, naglasila je i da je krajnje vrijeme da se on zajednički analizira i „popravi“.

(FENA)

Procitano 349 puta

S5 Box