Vijesti iz BiH
četvrtak, 21 Decembar 2017 00:00

BiH će biti suzdržana prilikom glasanja u Generalnoj skupštini UN-a o Rezoluciji o Jerusalemu

Ocijeni...
(0 glasova)

predsjednistvoPredsjedništvo BiH je donijelo odluku da bude suzdržano u vezi s glasanjem u Generalnoj skupštini UN-a o Rezoluciji koja bi odbacila odluku američkog predsjednika Donalda Trampa o priznanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela i izmiještanja diplomatskog predstavništva iz Tel Aviva u Jerusalim – rečeno je Feni u Kabinetu srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

Prethodno je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio pismo članu Predsjedništva BiH iz RS-a Mladenu Ivaniću u kojem je zatražio da BiH podrži Izrael i američkog predsjednika Donalda Trampa.

-Predsjedništvo BiH je, i sa i bez ovog pisma, donijelo odluku da bude suzdržano u ovom slučaju – potvrđeno je Feni.

S druge strane, Dodik smatra da šef Misije BiH pri UN-u ne treba da podrži rezoluciju.

-Cijeneći svu delikatnost višegodišnjeg problema između Izraela i Palestine, a u svjetlu odluke predsjednika SAD-a Donalda Trampa da diplomatsko predstavništvo SAD premjesti u Јerusalim, tražim od Vas da kao član Predsjedništva iz Republike Srpske učinite sve da šef Misije BiH pri UN ne podrži rezoluciju, koja će se naći pred Generalnom skupštinom, a koja bi išla u pravcu odbacivanja odluke američkog predsjednika – navodi se u Dodikovom pismu koje, pozivajući se na nezvanične izvore, prenosi banjalučka Alternativna televizija.

U pismu se, između ostalog, dodaje da “RS i Izrael imaju prijateljske odnose, te da bi trebalo zaustaviti bilo kakve diplomatske akcije BiH koje bi mogle da naruše to prijateljstvo“.

-U potpunosti razumijemo složenost situacije na Bliskom istoku i zalažemo se za mirno rješenje problema između Izraela i Palestine – stoji u pismu entitetskog predsjednika.

(Agencije)

Procitano 319 puta

S5 Box