Vijesti iz BiH
četvrtak, 28 Decembar 2017 00:00

Svjedočimo sistemskom uništavanju rijeka: Brane na svim rijekama

Ocijeni...
(0 glasova)

sanaizvorKoalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hecegovine predstavila je u Banjaluci aktivnosti koje su obilježile ovu godinu i planove za 2018. godinu na polju zaštite rijeka i borbe protiv izgradnje hidroelektrana.

Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu rekla je da se Centar duže od 13 godina protivi izgradnji novih hidroelektrana i podržava građane i građanke koji vode bitke u svojim lokalnim zajednicama.

“Ovu godinu su na polju zaštite životne sredine obilježile borbe za zaštitu rijeka širom naše države i vidimo da se taj trend neće promijeniti ni naredne godine. Hidroelektrane predstavljaju jednu od najvećih pojedinačnih prijetnji za prirodu, ljude i ekonomiju Bosne i Hercegovine”, rekla je Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu.

Ona ističe da više od 300 projekata hidroelektrana u BiH prijeti da uništi sve naše rijeke, stoga je potreban zajednički pristup na nivou države i kampanja za borbu protiv ovih projekata. Ovaj broj bi u narednoj godini mogao i rasti.

Nataša kaže da je na 244 rijeke, koliko ih ima u BiH skoro na sve i jednoj su planirane hidroelektrane, pa čak i na malo većim potocima, a na nekim rijekama planirano je više od 10 hidroelektrana.

“Svedočimo sistemskom uništavanju rijeka, a sve se dešava bez ikakvog strateškog plana”, poručuje Nataša iz centra za životnu sredinu. 
Zbog toga je u junu prošle godine pokrenuta „Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine“, koja okuplja organizacije i pojedince spremne da se bore za naše rijeke. Ove godine se najžustrija borba vodila oko rijeke Kruščice, u blizini Viteza.

Haris Đelilović iz novoosnovanog Ekološkog društva Bistro iz Kruščice rekao je da Rijeka Kruščica predstavlja izvor života i najvažniji resurs njihovog kraja koji su spremni da brane do posljednjih atoma snage i to su svojim djelovanjem do sada i pokazali.

“Dvije planirane hidroelektrane predstavljaju isključivo lični interes pojedinaca. Početak izvođenja radova je izazvao oštro protivljenje lokalnog stanovništva i šire zajednice koja zavisi od ove rijeke, a tu prvenstveno mislim na stanovništvo Zenice koje pitku vodu dobija direktno iz korita Kruščice”, rekao je u Banjaluci Haris Đelilović.

Na konferenciji je istaknuto da je dokazano da su hidroelektrane zastarijela tehnologija i da uzrokuju ogromne posljedice na prirodu, ekonomiju i lokalne zajednice. Zato je u mnogim zemljama prisutan trend njihovog uklanjanja.

Viktor Bjelić iz Centra za životnu sredinu rekao je da će Koalicija za zaštitu rijeka BiH pružiti stručnu i pravnu podršku lokalnom stanovništvu i udruženjima da se na vrijeme uključe u donošenje odluka.

“U narednom periodu će fokus djelovanja Centra za životnu sredinu kroz Koaliciju za zaštitu rijeka BiH biti na zaustavljanju planova za hidroelektranu Krupa i svih drugih hidoelektrana na rijeci Vrbas. Konačni cilj nam je proglašenje kanjona i klisura Vrbasa zaštićenim“, istakao je Viktor.

On je na kraju konferencije dodao da je mnogo primjera borbe iz čitave Bosne i Hecegovine, a neke od najuspješnijih kampanja su uspjele da očuvaju rijeke ili dijelove rijeka Sutjeska, Hrčavka, Vrbas, Kruščica, Neretva, Ljuta, Buna, Una, Unac i Željeznica.

Nakon konferencije aktivisti iz Banjaluke i Kruščice otišli su do dijela Vrbasa u naselju Krupa na Vrbasu gdje je planirala nova hidroelektrana i glasno su rekli NE HIROELEKTRANAMA NA VRBASU.

U mjestu Krupa u Kanjonu rijeke Vrbas planira se izgradnja nove hidroelektrane. Aktivisti su rekli da je nevjerovatno da smo ovako brzo došli u situaciju da ponovo moramo braniti Vrbas, a reakcije od nadležnih institucija i dalje izostaju.

Istaknuto je da građani nisu ni svjesni svih negativnih posljedica koje bi ova i slične hidroelektrane imale na prirodni i životnjski svijet, a samim tim i na građane Banjaluke.

 

Maja Isović Dobrijević (6yka.com)

Procitano 361 puta

S5 Box