Vijesti iz BiH
petak, 02 Februar 2018 00:00

Klasična pljačka: Oteli su nam 150 mjesečno, ali nam zato neće povećati plaće

Ocijeni...
(0 glasova)

benzinska"Čestitamo vam dan akciza, veliki praznik za BiH, koji obećava svjetliju i bolju budućnost". Savez za promjene
Danas je zvanično počela primjena izmjenjenog zakona o akcizma u BiH po kojem su za 15 feninga povećane akcize na biogoriva i biotečnosti, te putarine, što će s PDV-om iznositi 18 feninga.

A kako smo došli do ovog epohalnog zahvata koji će promjeniti naše živote?

Jednostavno, lažama i paralažama koalicije SNSD, SDA, HDZ, poručuju iz Saveza za promjene.

Šef Sektora za finansije SDS-a Slaviša Raković napominje da su ljudi koji se bave politikom i kunu se da rade za narod i u ime naroda ovakvim postupcima samo smislili novi način kako da obećaju budžetzske prihode, a da nastave sa rastrošnim životom i trošenjem.

"Prodali su priču da je set akciznih zakona dio ukupne reformske agende, puta ka Evropi i sveopštem napretku. Želim da skrenem pažnju da su BiH i njeni entiteti preuzeli samo obavezu prema Banci za obnovu i razvoj da dignu naknade za autoputeve sa 10 na 15 feninga. Od 2013. godine nisu imali snage da zbog predizbornih obećanja da to urade, pa su sada kada su deficiti budžeta ogromni bez problema to uradili sa trostruko većim iznosom.Dakle ovdje je u pitanju laž, laž i samo laž", poručio je Raković.


Šefica Ekonomskog savjeta PDP-a Jelena Trivić tvrdi da ćemo svi mi živjeti skuplje i to samo zahvaljujući SNSD-u, SDA i HDZ-u.

"Gorivo je poskupilo za 10 odsto, a možemo očekivati da u narednim mjesecima sve drugo poskupi za taj iznos. Za jednu četvročlanu porodicu, kakva je i moja, to znači 150 do 170 maraka mjesečno. To je jedan vrtić za dijete. Zato smo mi bili protiv ovog", objašnjava Trivićeva i pita:

"Da li će neko zbog ovog meni ili vama povećati platu? Da li će radniku u fabrici povećati platu? Neće! Neće, zato što je ovo dodatni trošak i za privredu. Ovo je jedan potpuno promašen ekonosmki koncept. Svima će nam biti samo teže i skuplje. Vlast je pokazala da ima jedan klasični mentalitet džeparoša. A to znači da kad ne znaš da proizvedeš i napraviš , znaš da zavučeš ruku u džep građana. Vlast SNSD-a za 12 godina ni jedan namet na privredu ili stanovništvo nije ukinula, samo su ih povećavali", rekla je Trivićeva.


Međunarodni sekretar NDP-a Nikola Kužet se osvrnuo i na gužve na benzinskim pumpama koje su nastale dan prije poskupljenja goriva.

"Sinoć smo imali redove za gorivo kao devedesetih. Ali tamo nisam vidio poslanike i ministre SNSD-a da čekaju u redovima ne bi li uštedili koju marku. Njih ovo poskupljenje ne pogađa. Zato što oni svakako toče gorivo na račun građana RS. Njima je ovo bilo vrlo lako izglasati. I njima i poslanicima SDA i HDZ-a. Njih ovo ni malo ne pogađa. Ministri se voze u tamnim limuzinama. Oni nemaju pojma koliko gorivo košta ni koliko to utiče na kućne budžete", zaključio je Kužet.


Podsjećamo, Usvajanje seta zakona o akcizama bio je jedan od uslova za nastavak aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (IMF). Ministar finanasija u Savjetu Ministara BiH Vjekoslav Bevanda je rekao da prihodi od akciza neće ići u izgradnju autoputeva, nego će biti garancija da će uzeti krediti biti i vraćeni.

Zakon o akcizama podržali su poslanici SNSD, SDA, HDZ, HDZ 90 i SBB, tvrdeći da će se ovim stvoriti mogućnost za izgradnju novih autoputeva kao i za otvaranje radnih mjesta.

 

(6yka.com)

Procitano 291 puta

S5 Box