Vijesti iz BiH
utorak, 06 Februar 2018 00:00

Pročitajte dio Strategije EU koji se odnosi na BiH

Ocijeni...
(0 glasova)

EUSve države Zapadnog Balkana u narednim godinama imaće priliku da krenu naprijed na svojim evropskim stazama, na osnovu svojih zasluga i brzine kojom ih postižu, navodi se u Strategije proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan, koja će biti predstavljena danas u Strasburgu.
Vijesti.ba su u posjedu dijelova ovog dokumenta, u kome se, između ostalog, kaže da bi BiH uz trajne napore i angažman mogla postati kandidat za pridruživanje Uniji.

"Komisija će početi sa izradom Mišljenja o zahtjevu za članstvo Bosne i Hercegovine nakon prijema sveobuhvatnih, kompletnih odgovora na Upitnik. Uz trajne napore i angažman, Bosna i Hercegovina bi mogla postati kandidat za pridruživanje", navodi se u Strategiji.

Napominje se da su prestupni pregovori se Crnom Gorom i Srbijom u toku, te da sa snažnom političkom voljom, pružanjem realnih i održivih reformi i definitivnim rješenjima za sporove sa susjedima, ove države bi potencijalno mogle biti spremne za članstvo u perspektivi 2025. godine, prenose Vijesti.ba.

"Albanija i Makedonija ostvaruju značajan napredak na svom evropskom putu i da je Komisija spremna pripremiti preporuke za otvaranje pregovora o pristupanju, na osnovu ispunjenih uslova. Kosovo ima priliku da održi napredak kroz implementaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i da napreduje na svom evropskom putu kada to dopuste objektivne okolnosti. Kosovo će takođe značajno imati koristi od definitivnog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom", ističe se u Strategiji.

(Vijesti.ba)

Procitano 366 puta

S5 Box