Vijesti iz BiH
utorak, 20 Februar 2018 00:00

Okić: Željeznice RS zadužuju se za 100 miliona da otpuste 1.000 radnika

Ocijeni...
(0 glasova)

vozSjednica Narodne skupštine RS-a nastavljena je danas raspravom o Prijedlogu odluke o prihvatanju zaduženja od 51,3 miliona eura kod Svjetske banke po projektu restrukturiranja Željeznica RS-a.
Poslanik Koalicije "Domovina” Mihnet Okić je ukazao da se radi o velikom kreditu, ali da to javno preduzeće ne funkcioniše kao što bi trebao takav jedan saobraćajni sistem.

"Ne znamo kuda voze Željeznice, ali znamo ko ih vozi i znamo i zašto se zadužuju u predizbornoj godini. One su plijen jedne od vladajućih stranaka. Da li nam treba ovoliko veliko zaduženje svih nas, naše djece i unuka, jer će procesom restrukturiranja bez posla ostati 1.000 radnika. Zadužujemo se svi po hitnom postupku za iznos od 100 miliona KM da izbacimo 1.000 radnika iz javnog preduzeća. Po meni je ovo nenormalna stvar", rekao je poslanik Koalicije “Domovina” na početku današnje poslaničke rasprave.

Kritikovao je i dosadašnje rukovođenje tim sistemom, koji grca u dugovima.

Tokom procesa restrukturiranja planirano je da broj zaposlenih u Željeznicama bude smanjen za 1.000, i to 500 do kraja ove godine i preostalih 500 radnika do okončanja procesa restrukturisanja.

Parlamentarci će danas raspravljati i o Prijedlogu odluke o iznosu garancija koje RS-a može izdati u 2018. godini.

Na dnevnom redu današnjeg zasjedanja Narodne skupštine RS-a su i prijedlozi zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, gasu, stranim ulaganjima, banjama, hemikalijama te nacrti zakona o zaštiti žrtava ratne torture, te oduzimanju imovine koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela...

 

(FENA)

Procitano 271 puta

S5 Box