Vijesti iz BiH
srijeda, 21 Mart 2018 00:00

U Vladi FBiH nastavljeno zapošljavanje, prednjače SBB i HDZ

Ocijeni...
(0 glasova)

vladafbihU Vladi Federacije Bosne i Hercegovine u proteklom periodu nastavljeno je zapošljavanje državnih službenika po etničkom principu. U ovom mandatu u federalnim ministarstvima zaposleno je 66 državnih službenika, a najviše Bošnjaka i Hrvata, uprkos moratoriju na zapošljavanje.
Prema podacima koje smo dobili od izvora iz institucija Federacije BiH najviše osoba zaposleno je u ministarstvima na čijim čelima se nalaze ministri iz reda Saveza za bolju budućnost (SBB).

Naime, 30 državnih službenika zaposleno je u Ministarstvu energije, rudarstva i industrije FBiH, Ministarstvu rada i socijalne politike FBiH, Ministarstvu trgovine FBiH i Ministarstvu okoliša i turizma FBiH.

Odmah nakon SBB-a su ministarstva kojim upravljaju ministri iz reda HDZ-a BiH, a u kojim su od 2015. godine zaposlena 24 državna službenika. Simbolično, HDZ-ovi ministri u institucijama FBiH najviše su zapošljavali državne službenike hrvatske etničke pripadnosti.

Rekorder u zapošljavanju je Ministarstvo finansija FBiH, na čijem čelu se nalazi Jelka Milićević, a u kojem je zaposleno 14 novih državnih službenika i to devet Hrvata i pet Bošnjaka. Na samom vrhu liste nalazi se i Ministarstvo rada i socijalne politike kojim upravlja Vesko Drljača iz SBB-a u kojem je zaposleno 11 novih državnih službenika, deset pripadnika bošnjačke etničke pripadnosti i jedan pripadnik hrvatske etničke pripadnosti.

 

(klix.ba)

Procitano 463 puta

S5 Box