Vijesti iz BiH
četvrtak, 24 Maj 2018 00:00

Bivši borci blokirali ulicu kod zgrade Parlamenta FBiH

Ocijeni...
(0 glasova)

borcibihDemobilisani borci Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) i Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) okupili su se ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH uoči današnje sjednice.

Još ranije najavljen je dolazak bivših boraca iz 40 općina iz Bosne i Hercegovine, a zbog protesta je obustavljen saobraćaj u Ulici Hamdije Kreševljakovića, ispred zgrade entitetskog parlamenta, u Sarajevu.

Borci traže jedinstven i javan registar boraca, ukidanje finansiranja svih boračkih udruženja na svim nivoima i borački dodatak, podsjeća portal Klix.ba.

"Pored zahtjeva demobilisanih boraca, Ministarstvu za pitanje boraca su upućeni i dodatni zahtjevi za povećanje invalidnina ratnih vojnih invalida Saveza paraplegičara i dobitnika ratnih priznanja. Svjesni ukupne ekonomske situacije te obaveza koje smo preuzeli u aranžmanu sa MMF-om nismo mogli pristupiti izmjenama Zakona i uvažavanju tih zahtjeva, jer svaki taj zahtjev podrazumijeva nova sredstva", piše u obavijesti.

Protesti se održavaju paralelno s današnjom tematskom sjednicom Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH o stanju i aktuelnoj problematici u oblasti boračko-invalidske zaštite u tom entitetu.

Raniji zahtjevi
Početni materijal za raspravu bit će informacija resornog federalnog Ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

"Budući da je ta informacija već jednom bila u Parlamentu, u međuvremenu je dopunjena novim detaljima o aktivnostima Ministarstva vezanim za boračku populaciju", rekao je predsjedavajući Doma Edin Mušić.

Potvrdio je da će sjednici prisustvovati i govoriti, ako budu željeli, predstavnici boraca.

Oni su u zahtjevima dosad tražili borački registar, borački dodatak i ukidanje finansiranja boračkih udruženja.

Najveći protesti boraca zabilježeni su 28. februara 2018. u Federaciji BiH, tokom kojih su blokirane veće saobraćajnice u brojnim gradovima Bosne i Hercegovine. Blokada je bila posebno izražena u Vogošći, zbog čega je bio blokiran izlaz iz Sarajeva, kao i u blizini Zenice, Tuzle i Konjica.

Sve te blokade razbijene su policijskim djelovanjem kroz pregovore ili primjenom sile.

 

(Al Jazeera i agencije)

 

Procitano 249 puta

S5 Box