Vijesti iz BiH
nedjelja, 27 Maj 2018 00:00

Dolazak ruskih medija ovdje ovisi isključivo od Rusije

Ocijeni...
(0 glasova)

puhaloPredsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Petersburgu razgovarao je sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i pozvao Putina da posjeti Bosnu i Hercegovinu, tačnije Republiku Srpsku.
Dodik je također pozvao i ruske medije da pojačaju svoj utjecaj u Bosni i Hercegovini ustvrdivši kako je on sada zanemariv, a istodobno je zaprijetio kako će vlasti entiteta kojemu je na čelu uvesti strožiji nadzor nad djelovanjem nevladinih organizacija te da će ih natjerati da vlastima prijavljuju sve svoje prihode.

Politički analitičar Srđan Puhalo u izjavi za Vijesti.ba govoreći o Dodikovim pozivima ističe da se radi o sasvim očekivanom potezu Dodika.

"Ali to je za unutrašnju upotrebu, jer ishod toga ne zavisi od Dodika, nego zavisi od Rusije i Putina, pa i od ruskih medija. Ukoliko oni procjene da im je to interes, doći će i bez Dodikovog poziva, tako da je to više priča za RS i Bosnu i Hercegovinu nego što će stvarno imati efekta na tok ruske politike prema RS-u", smatra Puhalo.

Dodaje da je odluka te vrste stvar Rusije, a ne Dodika niti bilo koga ovdje.

"Rusija će na osnovu procjene svojih interesa to odlučiti, a govorio to Dodik ili ne govorio, zvao ih on ili ne. Što se tiče medija, Dodik u RS-u kontroliše to što kontroliše, ali to nema veze sa Rusijom koja ima svoju politiku. Ozbiljna su država da bi je kreirali na osnovu poziva lidera jednog entiteta na Balkanu", kazao je Puhalo

(Vijesti.ba)

Procitano 296 puta

S5 Box