Vijesti iz BiH
ponedjeljak, 28 Maj 2018 00:00

Dan bijelih traka obilježen u Rotterdamu

Ocijeni...
(0 glasova)

prijedorSala “De Machinist” u Rotterdamu je bila pretijesna da primi sve one koji su došli obilježiti Dan bijelih traka, koji četvrtu godinu za redom organizuje Fondacija “Sedra” u znak sjećanja na nevine žrtve Prijedora tokom 1992. godine.
Bogat program je otvoren čitanjem odlomaka iz poeme Admira Muhića “Hava, majka Prijedorčanka” te čitanjem imena 102 ubijene djece u općini Prijedor. Moderator Adis Lizde je prisutnima ukratko predstavio rad Fondacije “Sedra” i objasnio značaj obilježavanja.

Za ovu priliku je organizator ugostio Fikreta Bačića, jednog od roditelja koji još tragaju za posmrtnim ostacima svoje djece i ostalih članova porodice. Potom se skupu obratila i ambasadorica Bosne i Hercegovine u Kraljevini Holandiji Mirsada Čolaković.

Također je održana i promocija knjige Admire Fazlić “Čovjek i fotografija”. Vrijedno je napomenuti da je Admira poklonila deset knjiga Fondaciji “Sedra”, a sav prihod će se utrošiti prilikom tradicionalnih posjeta bivšim logorima Trnopolje i Omarska.

Mirnom šetnjom do obale rijeke Maas i bacanjem 102 bijele ruže je završen ovogodišnji program.

 

(klix.ba)

Procitano 267 puta

S5 Box