Vijesti iz BiH
utorak, 05 Juni 2018 00:00

Ublehaši opet jašu: Digitanle radničke kartice u RS

Ocijeni...
(0 glasova)

bankrotDigitalne radničke kartice, koje najvaljuju iz ministarstva rada kao najnoviji alat u borbi protiv sive ekonomije je obična ubleha.

Što će reći da je i ministar rada Milenko Savanović, koji nam već nekoliko mjeseci slavodobitno najavljuje najveće dostignuće svog mandata u vidu radničkih kartica, jedan običan ublehač.

A to itekako potvrđuju navodi poslodavaca i stručnjaka koji u planu ministra rada i njegovog ministarstva vide samo mogućnost da se nekome iskešira novac za izradu ovih kartica. O kome se tačno radi vidjećemo nakon izbora najpovoljnijeg ponuđača, koji se nalazi u poznatom trougli IT kompanija bliskih vlasti.

Da podjestimo, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović najavio je da će do kraja godine biti uvedene digitalne radničke kartice da bi se poslodavcima onemogućilo da lažno prijavljuju radnike, te da bi ih se obavezalo da plaćaju obaveze.

"Ovo je u interesu poslodavaca, radnika, sindikata i Vlade da se uvede red u sistem plaćanja doprinosa i prijavljivanja radnika, čime se poboljšava i punjenje penzionog i zdravstvenog fonda. To je opredjeljenje Vlade još od prije nekoliko godina i mi ćemo, budite sigurni, istrajati na tome" rekao je Savanović.

Savanović je napomenuo da će digitalne radničke kartice uvesti Ministarstvo finansija, te da će time biti olakšan i posao inspekciji tokom kontrole.

Da Savanović na ovaj način pokušava da nam "uvali m... pod bubrege" može se vidjeti čim malo podrobnije sagledamo cijelu situaciju.

Naime, kako tvrde poslodavci, na ovaj način se ništa neće promjeniti osim što će radnici imati obavezu da uz sebe nose kartice, a njihovi poslodavci da ih plaćaju.

Neće se, kako nam to tvrdi Savanović, na ovaj način niko natjerati da plaća obaveze, niti će se stati u kraj nesavjesnim poslodavcima. Bar ne onima koji su bili povlašteni i do sad.

Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske tvrdi da će radničke kartice donijeti više problema nego koristi, te da nikako neće promjeniti loše stanje na tržištu rada.

"Ovo će donijeti više problema nego riješenja, jer se na karticama nalaze podaci koji se već nalaze na ličnoj karti i sad svaki inspektor pristupom na softver jedinstvenog informacionog sistema za prijavljivanje radnika može utvrditi je li neko prijavljen ili nije. Sa druge strane, inspektori kad idu na teren i u kontrolu dobiju spisak prijavljenih radnika u nekom preduzeću i njima nije onda potrebna nikakva kartica. Zato ne vidim svrhu ovog što se radi", rekao nam je Trivić.

Drugi problem je što je ta kartica vezana samo za jednog radnika i jednog poslodavca i prekidanjem radnog odnosa mora se vaditi druga. Ovo donosi nove troškove za poslodavce, ali i dodtnu zaradu za one koji će štampati kartice i održavati cijeli sistem.

Trivić navodi da će u narednom periodu Republika Srpska dobiti nekoliko digitalnih kartica koje će ljudi morati nositi, te smatra da se to moglo uraditi mnogo ekonomičnije nego što su to zamislili u Vladi RS.

"Mi ćemo sad dobiti i kartice za zdravstveno osiguranje, ovaj IZIS (Integrisani zdravstveni informacioni sistem), a nakon toga i radničke kartice. To se sve moglo zajedno uraditi, ali izgleda da je nekome u cilju da to bude ovako", rekao je Trivić i dodao:

"Iz ovakvog riješenja vidim samo probleme. Treba se raditi na borbi protiv sive ekonimije ali ovo je promašen potez".

I posalnik Miladin Stanić, takođe poslodavac jedan je od velikih kritičara promjena koje zagovaraju u Vladi RS. On naglašava da se na ovaj način neće ništa promjeniti.

"Možda bi bilo najbolje da radnicima udarimo pečat na glavu pa da inspektorima bude lakše da rade. Naravno, ja sam sarkastičan ovdje, ali to nije daleko od istine, jer se uvođenjem kartica ništa novo ne dobija i ništa se neće promjeniti. Da je stvarno nekom u ministarstvu rada i vladi stalo da se upusti u borbu protiv crnog tržišta rada onda bi zatvorili sve ove firme kojima gledaju kroz prste. Ovdje postoje preduzeća koja drže radnike neprijavljene godinama, a institucije im to praštaju. A da ne govorimo o preduzećima koja ne uplaćuju doprinose po 55 mjeseci, i to javna preduzeća. Čak, imamo slučajeve da su određene firme blokirane od Poreske uprave, a i dalje rade, proizvode i plasiraju proizvode. To je problem koji neće riješiti nikakve kartice", naveo je Stanić.

Prema njegovim riječima, jedini razlog zbog kojeg se insistira iz vlade na uvođenju digitalnih radničkih kartica je zarada.

"Sve se ovo radi da bi neko kroz ovaj posao strpao sebi pare u džep. I to je istina u cijeloj ovoj priči", zaključio je Stanić.

Inače, radnička kartica koštaće deset maraka. Prvu turu, za oko 275 hiljada radnika u Srpskoj, trebalo bi da finansira Poreska uprava, a sve ostale poslodavci.

U prevodu, neko će u startu svrnuti 2,75 miliona KM.

Uprkos svim ovim zamjerkama, za očekivati je da će Vlada RS nastaviti sa svojim planom i uvesti kartice, jer, izgleda da je i ovaj put zarada pojedinaca i lični interes stavljen ispred interesa građana, odnosno radnika.

Jedina dobra stvar u cijeloj priči jeste da će radnici napokon uspjeti nečim da napune svoje novčanike. Jer, ako se ostvare svi planovi vlade, pored lične karte, vozačke dozvole, kreditne kartice, građani će sa sobom uskoro morati nositi i zdravstvene i radničke kartice.

 

(buka.com)

Procitano 240 puta

S5 Box