Vijesti iz BiH
ponedjeljak, 25 Juni 2018 00:00

Putevi izbjeglica: Migrante žele vraćati u Afriku i na Balkan

Ocijeni...
(0 glasova)

imigranti3Nekoliko lidera EU podržalo je plan za uspostavljanje prihvatnih centara u severnoj Africi i na Balkanu za migrante.

U tim centrima bi se utvrđivalo da li ti migranti imaju pravo na azil, prenela je agencija AP.

U vreme rastućih tenzija oko prijema i preraspodele migranata u EU, u Briselu je održan mini-samit 16 zemalja EU u pokušaju nalaženja "evropskog rešenja" za taj problem.

Po podacima UN, 40.000 ljudi stiglo je morem u Evropu ove godine, od čega 16.000 u Italiju, 12.000 u Grčku i 12.000 u Španiju.

Podstaknuti sporazumom s Turskom kojim je smanjen priliv migranata u Evropu, lideri EU sada razmatraju mogućnost otvaranja centara u severnoj Africi - u Alžiru, Egiptu, Libiji, Maroku, Nigeru i Tunisu. Prema tom planu, prihvatni centri bi bili otvoreni i u Albaniji.

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da će se u tome sarađivati sa zemalja van EU kroz koje migranti prolaze.

Makron je pomenuo Libiju i druge afričke zemlja, kao i Balkan. Po njegovim rečima, priliv migranata u EU je znatno opao, ali je u EU "politička kriza" zbog tog problema.

Premijeri Danske, Belgije i Luksemburga takođe su podržali plan o prihvatnim centrima van EU, ali su istakli potrebu poštovanja međunarodnog prava.

Međutim, premijer Grčke Aleksis Cipras je "izrazio ozbiljne rezerve" prema tom planu.

Po grčkim izvorima u Briselu, Cipras je predložio "reviziju evropskog sistema azila, uz pravednu raspodelu tereta ugošćavanja" migranata, "jačanje centara za prijem unutar EU", "podršku tranzitnim zemljama" i "zamenu granične službe EU FRONTEX jačim snagama evropske obalske straže i granične policije".

Cipras je na sastanku u Briselu rekao i da "nema odliva migranata iz Grčke pošto je ona jednostrano zatvorila severnu granicu".

Na neformalnom mini-samitu, na kojem neće biti zvaničnih odluka, učestvuju Francuska, Nemačka, Italija, Španija, Austrija, Bugarska, Grčka, Malta, Belgija, Holandija, Luksemburg, Danska, Švedska, Finska, Slovenija i Hrvatska.

Mini-samit predstavlja pripremu za samit lidera EU 28. i 29. juna, na kojem se, prema prvim ocenama, ne očekuje postizanje konačnog dogovora o rešavanju problema migracije zbog nesuglasica među članicama od kojih su srednje-evropske bojkotovale sastanak u Briselu na vrhu.

"Mislim da od spekulacija neće biti ništa"

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da neće biti prihvatnih centara za migrante u području hrvatskog jugoistočnog susedstva i da su na mini-samitu o migraciji čelnici 16 zemalja Evropske unije uglavnom razgovarali o prihvatnim centrima izvan EU, prenosi Hina.

"Razgovaralo se uglavnom o mogućnostima prihvatnih centara koji bi bili izvan teritorije EU, nije bilo rasprave da bi to bilo unutar EU. Naprotiv, ideja je da se po uzoru na dogovore sa Turskom, Jordanom, Libanom pronađu rešenja koja bi sprečila veće migracione talase u budućnosti", rekao je Plenković novinarima nakon završetka mini-samita.

Na pitanje da li se razmatra mogućnost da ti prihvatni centri budu i na zapadnom Balkanu ili samo u severnoj Africi, Plenković je rekao kako od toga verovatno nema ništa.

"Moj je utisak da od tih spekulacija da bi to bilo u našem susedstvu neće biti apsolutno ništa", rekao je hrvatski premijer.

Plenković je naveo da je sastanak, koji je sazvao predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, bio prilika za otvorenu razmenu mišljenja o tri teme.

"Prva je politika migracija i azila, druga je potpuni konsenzus o zaštiti spoljnih granica EU, a treća je pitanje sekundarnih migracija o čemu je načelno dogovoreno da se nastave razgovori o sedam zakonodavnih akata, uključujući reviziju Dablinskih propisa s ambicijom da se proces dogovaranja unutar EU dovrši do kraja godine", rekao je Plenković.

 

(b92)

Procitano 157 puta

S5 Box