Vijesti iz BiH
srijeda, 26 Septembar 2018 00:00

Automobilom usmrtio dvije studentice: Sanjinu Sefiću 14,5 godina zatvora

Ocijeni...
(0 glasova)

sud1Sanjin Sefić osuđen je, prvostepenom presudom na zatvorsku kaznu od 14 godina i šest mjeseci na Kantonalnom sudu u Sarajevu za teško krivično djelo izazivanje saobraćajne nesreće u glavnom gradu Bosne i Hercegovine u kojoj su poginule dvije studentice.

Ostale osobe optužene u ovom procesu.

Izricanje presude je uslijedilo nakon završnih riječi optužbe i odbrane, odnosno okončanja krivičnog postupka koji traje još od marta 2017. godine.

Optužnica je Sefića teretila da je 10. oktobra 2016. godine u sarajevskoj ulici Zmaja od Bosne, vozeći velikom brzinom, automobilom usmrtio Selmu Agić i Editu Malkoč, nakon čega je pobjegao s mjesta udesa.

Tačnije, teretilo ga se za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa i krivično djelo neukazivanja pomoći osobi ozlijeđenoj u prometnoj nesreći.
'Maksimalna zakonska kazna'

U ovom predmetu bili su optuženi i Sanjinova sestra Sara Sefić, Dino Alić, Amar Salihović i Saud Nišić, koji se terete za pomaganje počinitelju nakon počinjenja krivičnog djela.

Optužba je u završnim riječima zatražila da se Sefiću izrekne maksimalna zakonska kazna za navedena krivična djela, dok je odbrana predložila izricanje oslobađajuće presude.

Suđenje Sefiću i drugima počelo je 21. marta 2017. godine, a nakon što je prvooptuženi poslije hapšenja u Srbiji i boravka u ekstradicijskom pritvoru u Novom Sadu, odnosno provođenja ekstradicijskog postupka u januaru iste godine izručen bh. pravosuđu.

 

(Al Jazeera i agencije)

Procitano 166 puta

S5 Box