Vijesti iz BiH
četvrtak, 04 Oktobar 2018 00:00

Dodik i SNSD kažnjeni sa 12.000 KM

Ocijeni...
(0 glasova)

dodik6Članovi izborne komisije Bosne i Hercegovine kaznili su danas predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa 5.000 KM, a njegovu stranku SNSD sa 7.000, zbog govora mržnje.

Komisija je razmatrala prijave zbog kršenja Izbornog zakona BiH, a kaznu Dodiku i SNSD-u su izrekli na osnovu prijave koju je podnio Savez za pobjedu zbog, kako se navodi, govora koji je je održao u Bileći 22. septembra, gdje je govorio i o slučaju stradalog mladića Davora Dragičevića.

Dodik je tada rekao da će oni koji protestuju zbog smrti mladog Dragićevića, dan nakon izbora, 8. oktobra morati da odu sa Trga Krajina.

Stručne službe CIK-a kazale su da je prigovor nepravovremen i da je u tom kontekstu i pripremljen radni materijal koji je dostavljen članovima tog tijela.
Odluka po službenoj dužnosti

Milorad Dodik i SNSD su se izjasnili o prigovoru i osporili navode iz prijave ističući kako je prijava nepravovremena.

Predsjednik CIK-a Branko Petrić kazao je da CIK mora postupiti u skladu s pravilima i odbaciti ovaj prigovor.

On je rekao da CIK postupa u skladu sa zakonom i da nakon odbacivanja prigovora postoji mogućnost da CIK pokrene drugi postupak po službenoj dužnosti.

Članovima CIK-a predloženo je da odbace prigovor Saveza za pobjedu kao nepravovremen, ali da donesu odluku kojom se ovaj prigovor ocjenjuje kao inicijativa za pokretanje postupka po službenoj dužnosti zbog govora na ivici mržnje.

CIK je na kraju odbacio prigovor Saveza za pobjedu, ali je po službenoj dužnosti donio odluku kojom je Miloradu Dodiku i SNSD izrečena sankcija u ukupnom iznosu od 12.000 KM.

 

(Agencije)

Procitano 220 puta

S5 Box