Vijesti iz BiH
srijeda, 10 Oktobar 2018 00:00

Jedan radnik poginuo u eksploziji u Rafineriji Brod

Ocijeni...
(0 glasova)

rafinerijaJedna osoba je smrtno stradala, a njih najmanje 10 ozlijeđeno je u eksploziji koja se dogodila u Rafineriji Brod u utorak navečer, potvrdila je Optima grupa.

Ta tvrtka, u ime ruskog vlasnika Zarubežnjefta, u Bosni i Hercegovini upravlja rafinerijama nafte u Brodu i ulja u Modriči.

"Formirana je operativna komisija za lokalizaciju i uklanjanje poljedica havarije. Službena komisija je pristupila istraživanju razloga nastalog incidenta i određivanju razmjera posljedica. Rezultati rada komisije biće objavljeni naknadno", poručili su iz Optima grupe.

Prema njihovom priopćenju, "mjerni pokazatelji kvaliteta vazduha su u granicama normale i nema opasnosti po zdravlje stanovnika Broda i susjednih opština".

Ukupno šest osoba je zadržano na liječenju u dobojskoj bolnici i svi su izvan životne opasnosti, dok su ostali radnici pušteni na kućno liječenje, potvrdili su medicinski izvori.

rethodno je Dragana Kerkez, glasnogovornica Policijske uprave Doboj, pod čijom je nadležnošću i Brod, izjavila da su "svi povrijeđeni van životne opasnosti, a požar lokalizovan".
Požar brzo stavljen pod kontrolu

Požar, koji je izbio nakon eksplozije u postrojenju broj 4, stavljen je pod puni nadzor nešto prije 23:00 sata, čime je otklonjena opasnost od daljeg širenja vatre.

Policija je zapriječila prilaze Rafineriji, pa novinarske ekipe, kao ni radnici treće smjene, nisu mogli prići pogonima.

Načelnik općine Brod Ilija Jovičić rekao je za Al Jazeeru kako nije bilo potrebe za angažiranjem dodatnih vatrogasnih snaga, niti za ponuđenom medicinskom pomoći iz Slavonskog Broda, na hrvatskoj strani Save, te je uputio poruke umirenja građanima.

Ni njemu nije dozvoljeno da uđe u krug Rafinerije.

"Najvažnije je da su svi povrijeđeni zbrinuti. Nije bilo potrebe ni da se uključuju sirene za uzbunu, a ja sam, putem svog Facebook naloga i stranica opštine, stavio obavještenje da umirim građane", rekao je Jovičić.

Čim se dogodila eksplozija, gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara sazvao je sjednicu Kriznog stožera, s koje je poručio da za građane nema opasnosti od štetnih plinova.

"Za građane Slavonskog Broda nema opasnosti, a štetni plinovi su u granicama normale, odnosno na najnižim mogućim granicama. Vjetar puše prema Derventi, tako da Slavonski brod nije u opasnosti", rekao je Duspara.
Uznemirenost u Slavonskom Brodu

Glasnogovornik koordinacije građanskih udruženja koje se bore za čist zrak u Slavonskom Brodu Mladen Sudar kazao je da je eksplozija bila toliko snažna da su se u gradu zatresli prozori na objektima.

"Nemamo više detalja, ali je stanje jako ozbiljno", dodao je Sudar.

Stanovnici mjesta koja se nalaze u blizini Broda kažu da je eksplozija bila toliko jaka da su prvobitno mislili da je riječ o potresu, a u nekim područjima su popucali prozori, prenijeli su bh. mediji.

Velika eksplozija u Rafineriji je bila 2011. godine, kada je povrijeđeno nekoliko radnika.

 

(Al Jazeera i agencije)

Procitano 192 puta

S5 Box