Vijesti iz BiH
petak, 26 Oktobar 2018 00:00

Sarajevo: Pri pokušaju krađe automobila, ubijen policajac

Ocijeni...
(0 glasova)

policija2U sarajevskom naselju Alipašino Polje noćas oko 4:00 sata došlo je do razmjene vatre između kradljivaca vozila i policije, u kojoj je jedan policajac ubijen, a drugome se ljekari bore za život, potvrdilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

U toku su uviđajne radnje, a na licu mjesta su četiri tužitelja Kantonalnog tužiteljstva, poručeno je na konferenciji za novinare MUP-a Kantona Sarajevo.

"Ovo je nastavak agresivnog ponašanja kriminalnih grupa na policiju. Prošle godine smo na to upozoravali i od Vlade smo dobili sredstva za odbrambeno oružje. Ove kriminalne grupe su sve agresivnije. U istragu je uključena i Federalna uprava policije, Državna granična policija i Agencija za istrage i zaštitu. MUP [bh. entiteta] Republike Srpske stavio je na raspolaganje sve svoje snage. Helikopterske jedinice i u RS-u i u [entitetu] Federacija BiH su angažirane", navedeno je na konferenciji za novinare u Sarajevu.
Policajci bez mogućnosti da se brane

Navedeno je da napadnuti policajci nisu imali ni upaljenu rotaciju te da nisu imali mogućnosti da se brane.

Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj je poručio da nema potrebe za uvođenjem vanrednog stanja.

Zoran Čegar, komandant podrške pri Jedinici za zaštitu osoba i objekata Federalne uprave policije, rekao je ranije da je još u šoku zbog ubistva policajca i teškog ranjavanja drugog policajca.

"Ovo je prestrašno. Mislio sam da smo dotakli dno, ali nismo. Pitam se - ko je sljedeći od mojih kolega? Ako oni rade ovo policiji, šta će tek uraditi građanima? Ja sam bio na licu mjesta, vidio sam kolegu koji leži izrešetan, to je strašno. Sada neka ovi političari izađu ili rukovodioci, koji kažu da niko više neće dići prst na policajca. Sada će dizati 'kalašnjikove'. Meni su neki dan slomili klavikule na protestima. Niko od rukovodilaca nije me ništa pitao šta mi treba. Nedvojbeno je da će ih policija naći...", kazao je Čegar.
Saradnja s policijom RS-a

Policija RS-a sarađuje s kolegama iz Kantona Sarajevo kako bi se pronašli počinioci.

"Komesar policije Kantona Sarajevo je, odmah po izvršenu tog krivičnog djela, obavijestio policiju RS-a. Na njihov zahtjev, upućene su dodatne policijske snage, kao i jedinica za podršku, s ciljem pretrage terena, kako bi pronašli izvršioci, jer postoji mogućnost da su prešli na područje RS-a", potvrdila je Feni Mirna Miljanović, načelnica Odjeljenje za odnose sa javnošću MUP-a RS-a.

Naglasila da se u ovom trenutku ne može reći ko su izvršioci krivičnog djela koje se noćas dogodilo u Sarajevu.

"Ne možemo u ovom trenutku reći odakle dolaze izvršioci", rekla je Miljanović.

Pucnjava se desila u C fazi tog sarajevskog naselja, u blizini tržnog centra Bingo, a saobraćaj je trenutno blokiran.
Dovezli se u dva automobila

Kradljivci su, kako prenose sarajevski mediji, htjeli ukrasti automobil Golf 6 bijele boje, a policajci su na njih naišli tokom redovne kontrole.

Prema dosadašnjim saznanjima, automafijaši su se dovezli u dva automobila.

Na licu mjesta se nalaze deseci policajaca, aktivirane su sve policijske snage, koje je MUP Kantona Sarajevo angažirao u potrazi za počiniocima.

Nakon što su pucali, počinioci su pobjegli u pravcu Osnovne škole "Meša Selimović" u Sarajevu.

 

(Al Jazeera i agencije)

Procitano 216 puta

S5 Box