Vijesti iz BiH
utorak, 30 Oktobar 2018 00:00

Organizirana pljačka: Dok cijene goriva u svijetu padaju, u BiH rastu

Ocijeni...
(0 glasova)

gorivo1Povećanja cijena goriva na benzinskim pumpama distributeri najčešće pravdaju povećanjem cijena barela nafte na svjetskom tržištu. Kada je sitacija obrnuta, kao cijelog ovog mjeseca, onda ćute.


Naime cijena barela nafte, od početka ovog mjeseca, pada iz dana u dan. Danas je gotovo na najnižem nivou u zadnjih mjesec dana!


Ko kontroliše cijenu goriva u BiH


Zašto sada država i distributeri ne reaguju na isti način kao sto su reagovali kad su cijene “rasle”?


Predstavnike distributera nismo uspjeli dobiti, ali su nam na pojedinim benzinskim pumpama u Banjaluci, rekli da se posljedice smanjenja cijena barela nafte na svjetskom tržištu kod nas mogu osjetiti tek kroz izvjesno vrijeme, jer kako kažu, moraju potrošiti rezerve koje su nabavili po višim cijenama.


Mnogi vjeruju da na naftnom tržištu vlada kartelski način poslovanja, što i nije daleko od istine jer državne i entitetske vlasti u Bosni i Hercegovini niti određuju cijenu, niti je kontrolišu, niti su saglasne u čijoj je to nadležnosti. Takve vjesti dolaze od strane ministra Mirka Šarovića i iz Vlade FBiH.


U vezi te situacije nedavno se oglasio i ekonomski stručnjak Zlatko Hurtić. Prema njegovim riječima u BiH definitivno postoji problem sa formiranjem cijena nafte i vlasti ga trebaju riješiti.
„Postoji nezakonit sistem tzv. neformalnog dogovaranja cijena goriva čime see direktno krše zakoni na nivou BiH, kao i entitetski zakoni. Postoji Konkurentsko vijeće na nivou BiH, inspekcijski i drugi organi koji moraju biti znatno opremljeniji da uđu u djelovanje tih neformalnih grupa i naravno sankcije moraju biti evidentne i jake“, istaka je Hurtić.


I prije sedam dana cijene rasle


I dok od početka oktobra cijene barela nafte na svjetskom tržištu svakodnevno padaju na benzinskim pumpama u Federaciji je prošle sedmice došlo do rasta cijena goriva za oko pet pfeninga i sada se one kreću do 2,41 KM, a negdje i više.

Tom prilikom su, komentarišući novonastalu situaciju, analitičari i stručnjaci najavili da bi do kraja ove godine cijena goriva u BiH mogla dostići 2,50 KM, a da bi ta cijena mogla da raste i nakon 1. januara 2019. godine.


Postavlja se logično pitanje - zašto  ne, kada se niko ne buni, a država i njene institucije svako poskupljenje prećutno odobravaju.

 

(6yka.com)

Procitano 864 puta

S5 Box