Vijesti iz BiH
nedjelja, 11 Novembar 2018 00:00

Sedam godina Al Jazeere Balkans

Ocijeni...
(0 glasova)

eldzezira1Al Jazeera Balkans počela je emitirati program prije sedam godina, kao prvi news kanal u regiji i prva članica Al Jazeera Media Network izvan arapskog i engleskog govornog područja.

Osim centralnog studija u Sarajevu, regionalni centri otvoreni su u Zagrebu, Beogradu i Skoplju, a dopisnici izvještavaju iz Brisela, Washingtona te Banje Luke, Niša, Podgorice, Ljubljane i Prištine.

Al Jazeera Balkans već godinama postavlja visoke profesionalne i tehničke standarde te nastoji ponuditi sadržajan i informativan program. Uz informativni program i vijesti koje se emitiraju od podne do ponoći, emitirane su stotine filmova, hiljade intervjua i reportaža s terena.

Reporteri Al Jazeere Balkans izvještavaju sa svih kriznih, lokalnih i svjetskih, žarišta te pokrivaju najvažnije događaje u Evropi, na Bliskom Istoku, Sjevernoj i Južnoj Americi.

Al Jazeerin web portal i njegovi novinari, multimedijalisti, komentatori i blogeri donijeli su brojne analize aktualnih događanja, ali i mnoge ljudske priče, koje su potaknule akcije za pomoć onima kojima je to najpotrebnije.

Mišljenja i blogovi pokrili su sva aktualna događanja i društvene fenomene na području jugoistočne Evrope, ali i svugdje gdje Al Jazeera ima publiku.

Prestižne nagrade
Al Jazeera Balkans je prva televizija sa prostora Balkana, ali i prvi kanal Al Jazeera mreže, koja je 2015. godine dobila Eutelsatovu prestižnu nagradu.

Time je došla u sami vrh ispod, kojeg su se našli televizijski giganti poput CCTV Newsa, Euronewsa, France 24, i24 News, Rai News 24 i drugih.

Te godine je bila i među pet finalista u kategoriji za najbolji programski sadržaj sa svojim dokumentarnim filmom Putnici/Balkanska ruta, koji prati priču izbjeglica, a koju je krajem 2014. godine snimio reporter Marin Veršić.

U novom ciklusu izbora Eutelsat TV nagrada za 2016. godinu, ponovo se našla u selekciji najboljih news kanala, a između ostalih, takmičila se s France24, RT, CCTV NEWS, TRT World.

Također, Al Jazeera Balkans je nekoliko puta proglašena i najpoželjnijim poslodavcem u Bosni i Hercegovini, te u medijskom sektoru.

Al Jazeera Balkans dio je televizijske mreže Al Jazeera sa sjedištem u Kataru, koja je zauvijek promijenila medije na Bliskom Istoku, ali i dala drugačiji pogled na događanja u tom i drugim dijelovima svijeta. Al Jazeera je nedavno obilježila 22 godine postojanja.

(AJB)

Procitano 623 puta

S5 Box