Vijesti iz BiH
ponedjeljak, 03 Decembar 2018 00:00

I u narednim danima visoko zagađenje zraka u BiH

Ocijeni...
(0 glasova)

zagadjenje1Relativno dobar kvalitet zraka koji je karakterizirao bh. gradove krajem prošle sedmice, uslijed izjednačavanja temperatura na visini i tlu, tokom vikenda je narušen i došlo je do naglog nagomilavanja zagađujućih materija u najnižim slojevima atmosfere, prenosi Fena.

U svim gradovima u kojima se vrše mjerenja došlo je do prekoračenja propisanih graničnih vrijednosti koncentracija za lebdeće čestice ( PM2.5/ PM10), a u Živinicama i Zenici i prekoračenja graničnih vrijednosti za sumpor-dioksid.

U Sarajevu su prekoračene i propisane vrijednosti za ugljen-monoksid.
Najveća koncentracija u Sarajevu

Najviše koncentracije lebdećih čestica zabilježeno je u Sarajevu, gdje su dnevni prosjeci iznosili četiri do pet puta više od propisanih iznosa (propisano 50 ug/m3, Vijećnica 269 ug/m3), a ugljen-monoksid na Vijećnici je iznosio 6,5 miligrama/24h (propisano pet miligrama).

U Tuzli, Zenici i Kaknju nivo zagađenja lebdećim česticama je bio nešto niži nego u Sarajevu, ali tri do četiri puta viši od propisanih vrijednosti.

U Zenici i Živinicama je došlo i do prekoračenja propisane vrijednosti koncentracija za sumpor-dioksid, koja iznosi 125 ug/m3 ( Zenica 165, Živinice 155 ug/m3).

U ostalim mjestima situacija je bila nešto bolja, a prag za lebdeće čestice PM10 (50 ug/m3) prekoračen je u Goraždu  (55ug/m3) i u Jajcu (66ug/m3).

U ponedjeljak u 8:00 sati koncentracija je generalno počela opadati, a u višim dijelovima kotlina se pojavljuje slab vjetar, koji mjestimično uspijeva popraviti kvalitet zraka.

Prema saopćenju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, tokom dana je moguća mjestimična kiša, što privremeno može imati povoljan utjecaj na kvalitet zraka.

Prema trenutnoj prognozi vremena, u narednim danima očekuje se zadržavanje visokih koncentracija zagađujućih materija u zraku i očekivana su svakodnevna prekoračenja propisanih vrijednosti koncentracija u cijelom prostoru kotlinske i dolinske Bosne.
Ne očekuje se značajno poboljšanje

Opći geografski i meteorološki uslovi u zapadnoj Bosni i posebno u Hercegovini (njenom najvećem dijelu) su takvi da se ne očekuju značajna ili dugotrajana narušavanja kvaliteta zraka.

Za provedbu koraka i mjera za sprečavanje prekomjernog zagađenja zraka nadležne su kantonalne i općinske institucije.

Za savjetovanje o ponašanju građana u ovakvim situacijama nadležne su zdravstvene institucije.

 

(Agencije)

Procitano 741 puta

S5 Box