Vijesti iz BiH
petak, 21 Decembar 2018 00:00

Vazduh i danas širom BiH opasan i vrlo nezdrav

Ocijeni...
(0 glasova)

zagadjenje1Udruženje građana "Eko akcija" objavilo je Index kvaliteta zraka za danas. Kvalitet vazduha izmjeren je jutros u 8 časova.

Kvalitet vazduah danas je opasan u Sarajevu, Zenici, Lukavcu, Ilijašu i Kaknju. Vrlo nezdrav vazduh građani udišu u Tuzli, a u Goraždu je nezdrav vazduh. U Banovićima vazduh je umjereno zagađen, a samo je u Jajcu kvalitet vazduha dobar.

Kada je opasan vazduh ozbiljne posljedice moguće su za cjelokupno stanovništvo! Tokom boravka vani treba izbjegavati bilo kakve napore. Najugroženije kategorije stanovništva: trudnice, stare osobe i djeca, osobe s respiratornim i srčanim problemima, morale bi ostati u zatvorenom!

Vrlo nezdrav vazduh kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme moguća su značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva! Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani!

 

(6yka.com)

Procitano 667 puta

S5 Box