Print this page
subota, 22 Decembar 2018 00:00

Film o Nudžejmi Softić priča je o snazi pojedinca da motiviše druge

Ocijeni...
(1 glasova)

nudzejma1"Kuća Male Zvijezde" ("Little Star Rising") je dugometražni dokumentarni film o Nudžejmi Softić iz Sarajeva koja u 28. godini počinje trčati da bi dvije godine postala prva pokrivena žena u Evropi koja je istrčala maraton i sudjelovala na Ironman triatlonu, a nikada se nije bavila sportom i nije znala plivati.


Rediteljica Slađana Lučić dvije godine je radila na ovom filmu sve vrijeme prateći
Nudžejminu ličnu promjenu, ali i utjecaj na prijatelje, poznanike, potpune strance i širu zajednicu. U te dvije godine Nudžejma postaje promjena koja pokreće druge da učine više za sebe, a na tom putu suočava se i s brojnim neistomišljenicima.

"Ovaj film pokazuje snagu pojedinca koji, bez obzira na životne tragedije i prepreke, snagom volje stvara promjenu koju priželjkuje. Ponekad je ona toliko jaka da mijenja okolinu i čitavu zajednicu. Nudžejma je upravo ta osoba, pokretač koji nam svima ponekad treba kako bismo i samo napravili prvi korak", rekla nam je Lučić.


Iako je njen put isprepleten preprekama i tragedijama, Nudžejma nikada nije prestala voljeti život. Kada je imala samo četiri godine, 1992. godine, ubijen joj je otac, kozarački imam Hamid ef. Softić. Šesnaest godina kasnije njena porodica ostaje bez očuha na sedam i po godina. Toliko je Imad al Husin proveo u Imigracionom centru kao "prijetnja za nacionalnu sigurnost", iako nikakva optužnica nikad nije podignuta.

Njena priča motivirala je malu filmsku ekipu iz dvije države (Hrvatske i Bosne i Hercegovine) i sedam različitih gradova da snimi dokumentarni film o ljepoti života i snazi pojedinca koji ne mora biti ni najjači, ni najbrži, niti savršen, ali može usmjeriti svoju energiju tako da sebe mijenja na bolje i motivira druge da to čine ne čekajući zajednicu, politiku, vlast, državu.


Realizacija filma je završnoj fazi i pokrenuta je crowdfunding kampanja kako bi se skupio novac potreban za postprodukciju.

Produkciju potpisuje Tamara Babun (Wolfgang&Dolly), direktor fotografije je Vjeran Hrpka, a za montažu je bila zadužena Ana Štulina. Muziku za film radila je Merima Ključo.

 

(klix.ba)

Procitano 711 puta