Print this page
srijeda, 26 Decembar 2018 00:00

Banja Luka: Davor Dragičević u Tužilaštvu

Ocijeni...
(0 glasova)

policijarsDavor Dragičević proveden je jutros u Tužilaštvo u Banjoj Luci, javljaju sarajevski mediji.

Dragičević, otac stradalog Davida, čije je tijelo pronađeno u martu ove godine, jučer je uhapšen u policijskoj akciji u Banjoj Luci zbog, kako je objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, dokumentovanja krivičnog djela ugrožavanja sigurnosti.

Dragičević se tereti da je navodno prijetio ministru unutrašnjih poslova RS-a Draganu Lukaču 17. decembra ispred zgrade Vlade RS-a.

Kako prenosi RSTS, on će u toku dana biti ispitan, a tužilac će donijeti odluku da li će mu biti predložen pritvor.

Dragičević vrh entitetske policije optužuje za smrt svog sina, koja niti devet mjeseci nakon zločina, nije rasvijetljena.

Njegovo, kao i naknadno hapšenje Davidove majke Suzane Radanović, jučer je izazvalo val protesta u Banjoj Luci.

Naposredno nakon odvođenja Suzane Radanović, policija je dva puta privela zastupnika Partije demokratskog progresa u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draška Stanivukovića, koji je pozivao građane da se okupe i izraze nezadovoljstvo zbog akcije policije.

Stanivuković je zbog povreda bio na tretmanu u bolnici, a još uvijek se nalazi u pritvoru.
Hapšenja političara

Osim njega, privedeni su i predsjednik PDP-a Branislav Borenović, koji je poslije pušten, kao i bivši zastupnik u NSRS-u Adam Šukalo, koji je tražio da Dragičević bude pušten na slobodu, te još nekoliko osoba.

Pripadnici specijalne policije jučer su blokirali prilaze Trgu Krajina, s kojeg je uklonjeno spomen-obilježje ubijenom mladiću.

Aktivisti grupe "Pravda za Davida" sinoć su se okupili u Banjoj Luci u mirnim protestima, uprkos tome što su ih jake policijske snage spriječile da dođu na Trg Krajina, na kojem već mjesecima traže otkrivanje i hapšenje ubica Davida Dragičevića.

Nakon što ih je policija potisnula iz gradskog parka, okupili su se u crkvenom dvorištu Hrama Hrista Spasitelja, gdje su palili svijeće tražeći da budu otkrivene Davidove ubice.

Pripadnici MUP-a RS-a ranije su primjenom fizičke sile uklonili građane i članove grupe "Pravda za Davida" s platoa ispred robne kuće "Boska" na Trgu Krajine.

Nakon što su dva puta uklonili "Davidovo srce", pripadnici Jedinice za podršku MUP-a RS-a pozvali su građane da se raziđu jer skup nije odobren.
Protesti i u Beogradu

Građani su odbili napustiti plato, nakon čega su ih policajci odgurali prema hotelu "Palace".

Sa Dragičevićem i ostalim koji su uhapšeni prekjučer u Banjoj Luci, solidarisali su se i građani Sarajeva, koji su sinoć blokirali saobraćaj u glavnom bh. gradu, te za večeras najavili novo okupljanje, ali i Mostara i još nekih bh. gradova.

Građani okupljeni u Sarajevu, njih nekoliko stotina, nosili su slike Davida Dragičevića te transparente s natpisima "Pravda za Davida" i "Vi ovo dozvoljavate", a protestovali su i ispred zgrade Ureda visokog predstavnika (OHR), tražeći reakciju međunarodne zajednice.

Za danas su najavljeni i protesti u Beogradu

Akciju policije i jučerašnja dešavanja iz Banje Luke naišli su na osudu OHR-a, Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, kao i organizacija za ljudska prava.

 

(Agencije i portali)

Procitano 676 puta