Vijesti iz BiH
srijeda, 26 Decembar 2018 00:00

Kanton Sarajevo dobio novu Vladu: Premijer Edin Forto

Ocijeni...
(0 glasova)

sarajevoKanton Sarajevo danas je dobio novu Vladu, na čijem će čelu biti premijer Edin Forto, predstavnik Naše stranke, javljaju agencije.

Za imenovanje Vlade KS glasala su 24 zastupnika iz šest stranaka koje čine koaliciju (Naša stranka, Narod i pravda, Demokratska fronta, Socijaldemokratska partija, Savez za bolju budućnost i Nezavisna bosanskohercegovačka lista), a 10 ih je bilo protiv.

Novi ministar komunalne privrede i infrastrukture je Srđan Mandić (Naša stranka), a ministrica pravde i uprave je Lejla Brčić (Naša stranka).

Stranka Narod i pravda dobila je četiri ministarstva, i to obrazovanja, nauke i mladih (Zineta Bogunić), privrede (Haris Bašić), unutrašnjih poslova (Admir Katica), te finansija (Amel Kovačević).
Vlast formirana bez SDA

SDP je dobio tri ministarstva - prostornog uređenja (Damir Filipović), rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica (Malik Garibija) i saobraćaja (Adnan Šteta), a Savez za bolju budućnost BiH dva - kulture i sporta (Mirvad Kurić i za boračka pitanja (Ismir Jusko).

Ministrica zdravstva bit će Amela Softić iz Demokratske fronte.

Novi premijer Edin Forto je na zasjedanju Skupštine KS izložio ekspoze o planovima Vlade KS, sa, kako je rekao, preko 300 mjera.

Vlast u Kantonu Sarajevo formirana je bez predstavnika Stranke demokratske akcije, iako je ta partija osvojila najviše zastupničkih mjesta.

 

(Agencije)

Procitano 669 puta

S5 Box