Print this page
subota, 05 Januar 2019 00:00

Slika koja izaziva nemir u RS-u

Ocijeni...
(0 glasova)

rs6Policija mora da reaguje zbog morbidnih "čestitki", na kojim je, uz fotografiju ljudskih leševa, napisano "Ako obilježavate Dan Republike Srpske, ne zaboravite, ovo su njeni temelji", jer je to kap koja je prelila čašu.

Stav je to zvaničnika, odnosno struke u RS, uz napomenu da je i Krivični zakonik RS definisao kazne za raspirivanje mržnje.

U Zakonu stoji da će onaj ko javno poziva, izaziva ili podstiče ili učini dostupnim materijale kojima se poziva na nasilje ili mržnju usmjerenu prema određenom licu ili grupama zbog, između ostalog, njihove nacionalne, rasne, vjerske ili etničke pripadnosti, biti kažnjen novčano ili zatvorom.

Sagovornici "Nezavisnih" napominju da ovu zakonsku odredbu treba primijeniti i u posljednjoj u nizu uvreda upućenih na adresu RS.

"U Zakonu jasno stoje članovi koji tretiraju takva obilježja kao krivična djela. Te prijetnje RS, odnosno podrivanje sistema, dešavaju se ko zna koji put. Pozivam nadležne institucije na nivou BiH, te iz Republike Srpske i FBiH, da ozbiljno razmotre ovaj slučaj, jer je prevršena svaka mjera", kaže za "Nezavisne" Kostadin Vasić, član Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske (NS RS).

Struka je takođe stava da je u ovoj poruci i te kako prekršen zakon. Banjalučki advokat Milan Petković, koji je i potpredsjednik NS RS, ističe da je sporna poruka morbidna te da iza nje stoje lica teško opterećena prošlošću, koja ne žele suživot.

"To mogu da poručim kao političar te da iskažem svoje žaljenje što još takvi ljudi u BiH djeluju i što im je djelovanje na taj način dozvoljeno. Takva poruka mogla bi se podvesti i pod krivično djelo javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje, iz člana 359. Krivičnog zakonika RS, gdje se navodi da neko ko podstiče na mržnju zbog nacionalne, rasne, vjerske ili etničke pripadnosti, može biti kažnjen novčanom ili kaznom zatvora", navodi Petković za "Nezavisne".

On ocjenjuje da je ovdje očigledno riječ o podsticanju na mržnju.

"Ovdje neko želi da predstavi da je Republika Srpska nastala na zločinu, a što sigurno nije tačno", istakao je Petković.

Kako nam je potvrđeno, ovaj slučaj uznemiravanja, do zaključenja ovog broja "Nezavisnih", nije prijavljen MUP-u RS.

Morbidna "čestitka", na kojoj je naveden naziv dvadesetak bošnjačkih udruženja, proisteklih uglavnom iz rata, poslata je institucijama Republike Srpske povodom 9. januara - Dana Republike. Takva "čestitka" je, takođe povodom Dana Republike, Srbima u Srebrenici poslata početkom januara 2014. godine.

(NN)

Procitano 1731 puta